ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το μπουρανί νίκησε τη Samba

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2013 14:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:55

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Ενώ η μισή Ελλάδα γιορτάζει την αποκριά σε ρυθμούς samba, ο Τύρναβος εδώ και χρόνια επιμένει παραδοσιακά και φυσικά δικαιώνεται. Έτσι και φέτος μετά από δύο ημέρες συνεχούς ξεφαντώματος, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με το "μπουρανί" της Καθαρής Δευτέρας, τη μοναδική αυτή διονυσιακή γιορτή που είναι αφιερωμένη στη γονιμότητα της γης. Σε μια εποχή λοιπόν στην οποία όλα κατακρίνονται, στον Τύρναβο η παράδοση σπάει τα ταμπού γιορτάζοντας περίτρανα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το «μπουρανί» είναι μια αλάδωτη σούπα από χόρτα με κύριο συστατικό την τσουκνίδα, που σιγοβράζει για ώρες μέσα σε τεράστια καζάνια ενόσω οι παρευρισκόμενοι τραγουδούν και χορεύουν γύρω από τη φωτιά.

 Οι ρίζες της γιορτής χάνονται στο χρόνο ενώ για την προέλευση της έχουν επικρατήσει δυο εκδοχές. Η πρώτη θέλει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια και τις Βακχικές τελετές και η δεύτερη αναφέρει ότι καθιερώθηκε από Αρβανίτες τους οποίους εγκατέστησε ο Σουλτάνος στην περιοχή, κάπου στα 1770. Η «ελευθεριότητα» της γιορτής και των πειραγμάτων πολλές φορές την έθεσαν σε αμφισβήτηση, η παράδοση όμως αποδείχτηκε πιο δυνατή και οι Τυρναβίτες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το έθιμο μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα την ευθύνη για την παρασκευή του «μπουρανί» έχουν ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος και ο σύλλογος «Γαϊτανάκι- Μπουρανί» τα μέλη των οποίων προετοιμάζουν το έδεσμα με τραγούδια και χορούς στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ένα ακόμα καζάνι βράζει στην πλατεία Αγοράς όπου παραδοσιακά γιορτάζονται η Καθαρή Δευτέρα.

Όσο για την πατροπαράδοτη φασολάδα, αυτή θα τη βρείτε στο υπαίθριο πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο στον Προφήτη Ηλία, μαζί με όλα τα λοιπά νηστίσιμα εδέσματα που προβλέπει η ημέρα. Στον Τύρναβο οι εκδηλώσεις της Αποκριάς διαφέρουν από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα, καθώς το ξεφάντωμα διαρκεί κυριολεκτικά τρεις ημέρες, με τυρναβίτικο κρασί που ρέει άφθονο, χορό και πειράγματα που επιτρέπονται ελεύθερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass