ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ευρωζώνη ξεπέρασε μια κρίση, όχι την κρίση της…

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2013 18:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:06

«Με τη συμφωνία η ευρωζώνη ξεπέρασε ακόμη μια κρίση αλλά δεν ξεπέρασε την κρίση της, αφού οι αποφάσεις της για να ξεπεράσει τις αδυναμίες του θεσμικού της πλαισίου δεν ενεργοποιούνται», δήλωσε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τ. υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

«Η Κύπρος σήμερα και η Ελλάδα τρία χρόνια νωρίτερα διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο μιας συμφωνίας διαμορφώνεται με βάση τον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων και ότι οι συμμαχίες πρέπει να κτίζονται σε βάθος χρόνου και με προοπτική και όχι συγκυριακά», σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός και προέτρεψε:

«Οι δυο χώρες οφείλουν να κινηθούν βάσει ενός σχεδίου για την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους, ώστε να διασφαλίσουν μια διατηρήσιμη ανάπτυξη μετά το πέρας των προγραμμάτων προσαρμογής και μια πιο αποτελεσματική επανένταξη στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Έτσι, θα εξασφαλίσουν δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματα για τους πολίτες».

Ο κ. Φ. Σαχινίδης επισήμανε ότι «όσοι στην Ελλάδα υπερασπίστηκαν την άποψη ότι για την Κύπρο μπορούσε να υπάρξει λύση μέσα στο ευρώ αλλά χωρίς μνημόνιο δεν την περιέγραψαν. Ούτε η Κυπριακή Αριστερά έδειξε να υπερασπίζεται την άποψη αυτή, αφού το ΑΚΕΛ δεν απέρριψε τα νομοσχέδια αλλά απείχε», υπενθύμισε.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην Προέδρου της Κύπρου κ. Δημ. Χριστόφια λέγοντας:

«Η Κύπρος αποκόπηκε από τις διεθνείς αγορές εδώ και πολύ καιρό. Είχε όλο το χρονικό περιθώριο να επιδιώξει μια λύση στο πρόβλημά της που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της. 

Ο πρώην Πρόεδρος κ. Χριστόφιας αναζήτησε από την πρώτη στιγμή βοήθεια από την Ρωσία. Η Κύπρος εξασφάλισε μεν, ένα δάνειο αλλά οι ανάγκες της ήταν πολύ μεγαλύτερες. Έτσι κάλεσε την Τρόικα και άρχισε τις συνομιλίες μαζί της για να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια.

Οι συνομιλίες οδήγησαν στην ψήφιση σκληρών μέτρων πριν από την υπογραφή συμφωνίας αλλά ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να κλείσει μια συμφωνία, με τα επιθυμητά στην κυπριακή αριστερά, χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να διεκδικήσει μια λύση καθαρά Ευρωπαϊκή αφήνοντας απ’ έξω το ΔΝΤ.  Τα χρήματα που είχε ανάγκη η Κύπρος μπορούν να καταβληθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους μόνο.

Δεν το έκανε. Ούτε επεδίωξε να κλείσει έγκαιρα την συμφωνία, κάτι που μπορεί να οδηγούσε σε μικρότερες δανειακές ανάγκες άρα και σε μικρότερη εξάρτηση για την Κύπρο ή λιγότερα μέτρα.  Άφησε την επίλυση του προβλήματος για την επόμενη Κυβέρνηση. Τα χαρακτηριστικά της υπό διαμόρφωση συμφωνίας ήταν γνωστά σε όλους εκ των προτέρων».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass