ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΕ

Στα πρόθυρα εξέγερσης οι μηχανικοί

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες ενώ καταρτίστηκε πλαίσιο διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2013 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:10

 

  «Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Δεν φαίνεται δυστυχώς να υπάρχει άλλη λύση από την σκληρή, μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, η τακτική της οποίας χαρακτηρίζεται από παρελκυστική έως απαράδεκτη απέναντι στους μηχανικούς». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντ. Διαμάντος μιλώντας χθες στη νέα κοινή σύσκεψη της ΔΕ με τις διοικήσεις των επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων των μηχανικών. «Κάποια στοιχεία αυτής της πολιτικής δεν επιβάλλονται καν από το μνημόνιο. Αυτό είναι το περίεργο όσο και εξοργιστικό», συνέχισε. «Επί παραδείγματι, βάσει του μνημονίου μειώθηκαν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Για τους μηχανικούς όμως, ως ελεύθερους επαγγελματίες, οι ασφαλιστικές τους εισφορές αυξήθηκαν σημαντικά».

Μια δεύτερη, μέσα σε λίγες μέρες κοινή σύσκεψη συγκλήθηκε χθες στο ΤΕΕ. Είχαν μεσολαβήσει από την αρχή της εβδομάδας συναντήσεις, συνελεύσεις και ενημέρωση των μηχανικών από τους συλλόγους τους. Κάποια στιγμή, οι εκλεγμένοι στα συλλογικά όργανα μετέβησαν στα γραφεία του ασφαλιστικού τους φορέα (ΕΤΑΑ) όπου επέδωσαν υπόμνημα με το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους. Την ίδια ώρα ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας γινόταν από το ΤΕΕ στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία του ΕΤΑΑ.

Ακολούθως συνεχίστηκε η σύσκεψη στα γραφεία του ΤΕΕ και εν συνεχεία η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας κατέληξε στο «Πλαίσιο Διεκδικήσεων και Πρωτοβουλιών – Κινητοποιήσεων» το οποίο προωθήθηκε αμέσως στην Αθήνα, όπου επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως η κεντρική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για να λάβει τις σχετικές οριστικές αποφάσεις.

   Οξύτατο πρόβλημα

Οι μηχανικοί κινητοποιούνται εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων που επιβάλλονται στις ασφαλιστικές τους εισφορές και μάλιστα σε μια δραματική περίοδο για την επαγγελματική τους δραστηριότητα και οικονομική τους κατάσταση, διεκδικώντας αναστολή εφαρμογής των αντισυνταγματικών-όπως τις χαρακτηρίζουν- διατάξεων.

Σε δήλωσή του ο κ. Διαμάντος τόνισε χθες μεταξύ άλλων: «Παρά την «πρωτοφανή καθίζηση» σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, παρά την «διαρκή εξευτελιστική απομείωση» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων διπλωματούχων μηχανικών, παρά την «φοροκαταιγίδα» σε ακίνητα και εναπομείναντα εισοδήματα αλλά, ακόμα και σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς που δεν έχουν εισόδημα, παρά τους «αδιάψευστους αριθμούς» που καταγράφουν ότι δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, παρά τη «δραματική μείωση» εγγραφής στο ΤΕΕ- άρα και στο ΕΤΑΑ- των νέων μηχανικών, κατά 50%, λόγω αδυναμίας καταβολής των εισφορών, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική κοινωνικής αναλγησίας των τριών τελευταίων χρόνων συνεχίζουν τη στοχοποίηση των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Παρά τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τους επιστήμονες, και κυρίως τους νέους επιστήμονες, εμμένουν σε μία «ανάλγητη πολιτική» που βλέπει «τους μηχανικούς ως δείκτες» και επιμένουν στην υπερβολική και διαρκή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο των μηχανικών. Έχουμε κατ' επανάληψη αναδείξει ότι οι μηχανικοί δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, άνω του 25%. Οι αυξήσεις εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων Ασφαλιστικών Φορέων, μιας και ο Κλάδος Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα το 2011. Το μέτρο θα θέσει εκτός επαγγέλματος και σε απόγνωση ακόμη περισσότερους μηχανικούς από όσους ήδη σήμερα έχουν τεθεί. 

  Το ΤΕΕ προτείνει:

- να επανέλθει στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ, το θέμα της εφαρμογής των παράνομων και αντισυνταγματικών μνημονιακών διατάξεων, περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών και να απορριφθεί η εφαρμογή τους.

- λόγω της αναμονής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να προχωρήσουν στην αποστολή ειδοποιητηρίων και στον υπολογισμό των διακανονισμών των παλαιών οφειλών των Ασφαλισμένων, σύμφωνα με τις παλαιές εισφορές.

- να παρέχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους».

Και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατέληξε: «Κάθε πολιτική που ποδοπατεί το Σύνταγμα και καταρρακώνει τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα συνεπάγεται πολιτικές, δεοντολογικές και ποινικές ευθύνες για τους Αρμόδιους, όποιοι κι αν είναι. Στις πρωτοβουλίες και στις αποφάσεις του ΤΕΕ απέναντι σε μια άδικη, ανάλγητη και αδιέξοδη κυβερνητική, μνημονιακή πολιτική πρέπει να «στοιχηθούν» όλοι οι μηχανικοί. Η στάση της αδρανοποίησης, της ιδιώτευσης, της αποχής, δίνει παράταση σε μια συνεχιζόμενη επιδεινούμενη πολιτική που, ενώ γνωρίζει, αγνοεί προκλητικά τα αδιέξοδα και τα προβλήματά μας».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass