ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Οι μηχανικοί αρνούνται να πληρώσουν

Kινητοποιούνται δυναμικά μπλοκάροντας το σύστημα των έργων

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2013 13:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:12

 

 Να μην πληρώσουν οι μηχανικοί τις-αυξημένες- ασφαλιστικές τους εισφορές για το πρώτο εξάμηνο του 2013 αποφάσισε το ΤΕΕ Κεντρικής Θεσσαλίας, οργανώνοντας τη συλλογή των σχετικών ειδοποιητηρίων προκειμένου να αναλάβει ομαδική κατάθεση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων για λογαριασμό των μελών του. Παράλληλα αποφασίστηκε να μπλοκαριστεί συνολικά το σύστημα δημοσίων έργων ολόκληρο τον Απρίλιο, με διακοπή των δημοπρασιών αλλά και της λειτουργίας των διάφορων Επιτροπών.

Οι μηχανικοί διεκδικούν μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών αντί των επιβληθεισών δυσβάσταχτων αυξήσεων και άλλες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό τους σύστημα για το διάστημα που διαρκεί η ύφεση στη χώρα, με την επαγγελματική τους δραστηριότητα να βυθίζεται στην ανυπαρξία.

 Κινητοποιήσεις

Αναλυτικότερα, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντρικής Θεσσαλίας, μετά από δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις με όλους τους επιστημονικούς και κλαδικούς συλλόγους μηχανικών του Τμήματος, σχετικά με τα θέματα ασφάλισης των μηχανικών και ιδιαίτερα με το κατεπείγον ζήτημα επιβολής αναδρομικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, αποφάσισε ομόφωνα-και ομόθυμα με τους συλλόγους, σε ότι αφορά το «πλαίσιο των κινητοποιήσεων»:

- Την «συλλογή» των ειδοποιητηρίων 1ου εξαμήνου (με τις αυξημένες εισφορές) και των ειδοποιητηρίων των «αναδρομικών αυξήσεων» από όλα τα μέλη του Τμήματος με την «εντολή» και «εξουσιοδότηση»  τους προς το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ να καταθέσει «ομαδικά» τις «ατομικές» τους αγωγές καθώς και «ασφαλιστικά μέτρα». Το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ θα αναλάβει και τα ανάλογα έξοδα. Χρονικός στόχος συλλογής μέχρι 15/4/2013. Τα ειδοποιητήρια θα συλλεγούν ηλεκτρονικά (email), στα γραφεία του ΤΕΕ και στους χώρους δουλειάς (υπηρεσίες) των μηχανικών με τραπεζάκι που θα λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες με ευθύνη του ΤΕΕ και των συλλόγων.

- Την απόσυρση όλων των εκπροσώπων του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και των συλλόγων από όλες τις Επιτροπές, μέχρι 30 Απριλίου.

- Την «αποχή» και το «μπλοκάρισμα» όλων των δημοπρασιών μελετών και έργων του Δημοσίου και της ΤΑ,  μέχρι 30 Απριλίου.

- Την πραγματοποίηση, μετά τη συλλογή των ειδοποιητηρίων, μαζικής συγκέντρωσης των μηχανικών του τμήματος στη Λάρισα.

  Διεκδικήσεις

Σχετικά με τις διεκδικήσεις του κλάδου, παραμένει ως έχει το πλαίσιο που είχε αποφασισθεί στην μαζική Παντεχνική του Τμήματος τον Οκτώβριο του 2012, με τις 17 «γραμμές αίματος» των μηχανικών. Θέτοντας, με τους συλλόγους σήμερα τις προτεραιότητες που επιβάλλονται και από τις περιστάσεις, το ΤΕΕ ζητά «εδώ και τώρα», χωρίς αλλαγή του καθεστώτος «ασφάλισης ιδιότητας»:

1.     Μείωση των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα προ της ισχύος του Ν.35182006, στα επίπεδα του 1992 και, «πάγωμα» για όσα χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει «δείκτη ύφεσης». Η μετάβαση σε επόμενη ασφαλιστική κατηγορία να είναι προαιρετική.

2.     Παράταση της «ασφαλιστικής ενημερότητας» για την άσκηση του επαγγέλματος, μέχρι 31/12/2013, χωρίς προϋποθέσεις.

3.     Θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για όλους τους μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη, χωρίς προϋποθέσεις, για όσα χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει «δείκτη ύφεσης».

4.     Κατάργηση του «τοκογλυφικού» ποσού υπερημερίας στις ανεξόφλητες εισφορές και αντικατάσταση με ένα «εφάπαξ» ποσό που θα κυμαίνεται από μηδέν έως 30% του ετήσιου εισοδήματος του ασφαλισμένου κατά το έτος των ανεξόφλητων εισφορών.

5.     Ρύθμιση των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών σε «άτοκες δόσεις» το ποσό της οποίας δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του ασφαλισμένου.

6.     Άμεση λειτουργία του «Προνοιακού κλάδου», που θεσπίσθηκε με το Ν.3518/2006 και από τότε, εκκρεμεί η «επίπονη» πράξη υπογραφής από «έναν υπουργό με φιλότιμο» για τον κανονισμό λειτουργίας. Εκτός δε, από τους  πόρους που προβλέφθηκαν στο νόμο, να εισρεύσουν στον κλάδο αυτό και τα 10 ευρώ/μήνα που ήδη πληρώνουν οι μηχανικοί και πάνε στον ΟΑΕΔ, χωρίς να δικαιούνται να λάβουν τίποτα.

7.     Καθορισμός της έννοιας του «άνεργου μηχανικού». Παροχή επιδόματος ανεργίας και, κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών, μέσα από τον Προνοιακό κλάδο του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.

8.     Κατάργηση του «τέλους επιτηδευματία» και, 100% φορολογική απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών».

                                                   Συνεχίζουν

Παραμένουν βέβαια, και όλες οι υπόλοιπες προτάσεις του ΤΕΕ, από την απόφαση της Παντεχνικής του Οκτωβρίου 2012, όπως:

9.     «Κλίμακα προσαρμογής» του ύψους των υποχρεωτικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών κατ’ αναλογία με τα πραγματικά τους εισοδήματα.

10.  Μη αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 αλλά, επαναφορά στα όρια των 60 χρόνων για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες.

11.  Ανατροπή του Ν.2469/1997 που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ.

12.  Αυτοδιαχείριση  του ΕΤΑΑ.

13.  Χορ

14.  Χορήγηση άτοκης «επιδότησης» από την «Τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ» (το ταμείο κατέχει το 42,5% και, ενδέχεται να αυξηθεί σε πάνω από 60% με τη συμμετοχή στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου) για ποσό ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και 5 χρόνων με εγγύηση (εγγυητική επιστολή) το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ) και, υποχρέωση τμηματικής καταβολής από τον ασφαλισμένο (με επιλογή του) κατά τα τελευταία 5 χρόνια ασφάλισης ή τα πρώτα 5 χρόνια συνταξιοδότησης ή 5 μικτά χρόνια των 2 περιόδων ή και σε συνδυασμό με το «εφάπαξ».

15.  Δικαίωμα προσωρινής διακοπής/παύσης εργασιών     παροχής     υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού. Άμεση  απαλλαγή  από  την  υποχρέωση  καταβολής  ασφαλιστικών  εισφορών  στο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ). Η διακοπή /παύση εργασιών παροχής υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού, να μη θέτει υπό αμφισβήτηση- διαπραγμάτευση την, ήδη αποκτηθείσα, «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» του διπλωματούχου μηχανικού. Οι μηχανικοί που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα «διαρκούς εκπαίδευσης» του ΤΕΕ και του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ καθώς και, του ΟΑΕΔ (ως άνεργοι Επιστήμονες Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς δικαίωμα σφραγίδας και υπογραφής μηχανικού). Επίσης, θα έχουν δικαίωμα κατάθεσης αίτησης για πρόσληψη στον Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα όπου, με την τυχόν πρόσληψη τους, θα ενεργοποιείται η «άδεια άσκησης επαγγέλματος» και η «ασφάλισή τους» στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Οι μηχανικοί θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμα «παύσης» για συνολικό χρονικό διάστημα πέντε  χρόνων κατά τον οριζόμενο από το νόμο ελάχιστο υποχρεωτικό χρόνο πλήρους συνταξιοδότησης– είτε τμηματικά είτε άπαξ- και, θα είναι ασφαλισμένοι στην 1η ασφαλιστική κατηγορία μέσω του Προνοιακού Κλάδου του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (χωρίς υποχρέωση καταβολής από τους ίδιους). Υπάρχει στο θέμα αυτό απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας (διαφοροποιημένη στα 3 χρόνια και χωρίς κάλυψη να είναι συντάξιμα) αλλά, ούτε αυτή εφαρμόζεται.

16.   Άμεση λειτουργία του «Ενιαίου Κλάδου Υγείας» του ΕΤΑΑ.

17.   Διασφάλιση της «εγγυοδοσίας» του ταμείου προς τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς (εργολήπτες και μελετητές) με ευνοϊκούς όρους.

18.  Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της «υποχρεωτικής ασφάλισης» και στον ΟΑΕΕ των μηχανικών προ του 1993 ( άκουσον άκουσον, κάτι που έγινε αποδεκτό για τους μετά το 1993!) που ασκούν δραστηριότητα συναφή προς την επιστημονική τους ιδιότητα.

19.   Διασφαλισμένη επιστροφή-αναπλήρωση των κλεμμένων χρημάτων των μηχανικών στο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρ. ΤΣΜΕΔΕ) και στο ΤΕΕ.

20.   Άμεση απόδοση της οφειλής των πλέον των 600  εκ. ευρώ του κράτους  προς το ταμείο των μηχανικών από την τριμερή χρηματοδότηση του Ν.2084/1992.

21.   Άμεση αναδρομική απόδοση των εισφορών των έργων «με παραχώρηση- ΣΔΙΤ» που δια του αντίστοιχου νόμου «χαρίστηκαν» στις Κοινοπραξίες των έργων παραχώρησης (εργοληπτικές ανώνυμες εταιρείες και Τράπεζες). Να σημειωθεί ότι : Μόνο οι 4 «Δρόμοι Ανάπτυξης» προϋπολογισμού 8,5 δις ευρώ πρέπει να αποδώσουν προς το ταμείο των μηχανικών ποσό ύψους 170 εκ. ευρώ (και προς το κράτος χαρτόσημο ύψους 4,08 εκ. ευρώ). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε  (επιλέξτε) :

·       Διπλάσιο ποσό  από το αναζητούμενο από τον Υπουργό (65 εκ ευρώ) να εισπράξει με τις αυξήσεις εισφορών από τους μηχανικούς.

·       Πλήρη κάλυψη – επιδότηση των 25.117 μηχανικών που δεν έχουν να καταβάλλουν τις εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και η οικογένειά τους.

·       Ασφαλιστικές εισφορές 40 χρόνων για 1133 μηχανικούς.

·       Ασφαλιστικές εισφορές της 1ης πενταετίας 17.000 νέων  μηχανικών.

Συνοπτικά λοιπόν: 600 εκ ευρώ χρωστά το κράτος, 170 εκ ευρώ χρωστούν οι Κ/Ξ έργων παραχώρησης, Σύνολο : 770 εκ ευρώ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass