ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ... ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναλλαγές με... ευρωδραχμές σε ιντερνετικό κλαμπ

* Παρουσιάζονται ως λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2013 1:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:12
Της Λένας Κισσάβου
Παρατηρείται να εξαπλώνεται στη χώρα μας μια τάση της κοινωνίας να καταργήσει τις ανταλλαγές με νομίσματα και να επιστρέψει στον παλιό τρόπο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, όπου μπορεί να είναι εφικτό.
Είτε αυτό αφορά σ’ έναν τρόπο επιβίωσης, μέσα στους χαλεπούς καιρούς, είτε έναν τρόπο αντίδρασης στην κυριαρχία του χρήματος, πρόκειται για ένα νεοεμφανιζόμενο φαινόμενο, που γέννησε η εποχή μας και κατακτά συνεχώς περισσότερο έδαφος, καθώς προτείνεται ως λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι προσκλήσεις διαφορων ομάδων ατόμων, ιδιωτών, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά ακόμη και Δήμων της χώρας, να λειτουργήσουν οι κοινωνίες σε μια αχρήματη κοινωνία, όλο και προβάλλουν περισσότερες μέσω του διαδικτύου, προτείνοντας φανταστικές νομισματικές μονάδες, που τις δίνουν ονόματα όπως ΤΕΜ, ευρωδραχμές κ.α.
Πρόκειται για ανύπαρκτα υλικά χρήματα, κάτι που άλλωστε δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια με τη χρήση του «πλαστικού» χρήματος, των πιστωτικών καρτών των τραπεζών, όπου κανένας κάτοχός τους δεν έχει πραγματικά νομίσματα στο χέρι, αλλά υπάρχουν.
Εκτός λοιπόν από τις τράπεζες χρόνου, που κινούνται σε αυτή τη λογική, και μάλιστα αποτελούν μέρος κοινωνικών δομών Δήμων, όπως και της Λάρισας πρόσφατα, εμφανίζονται και διάφορες ομάδες πολιτών στο διαδίκτυο που προτείνουν επίσης την αχρήματη ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων, καλώντας κάθε επαγγελματία να γίνει μέλος τους και να προωθήσει τα προϊόντα του, μέσω αυτού του τρόπου, αγοράζοντας αντίστοιχα και ο ίδιος κάποια άλλα για να καλύψει τις ανάγκες του, με φανταστικά χρήματα.
Παρουσιάζονται ως «ευκαιρίες για κάθε πολίτη, που θέλει να αποδράσει από την κρίση της χρηματικής κοινωνίας, θύματα της οποίας υφίστανται», και μια τέτοια εξ αυτών προβάλλεται και η ευρωδραχμή, οι δημιουργοί της οποίας, στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν: «Η ευρωδραχμή είναι μια αχρήματη κοινωνία και ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας μιας ομάδας επιχειρηματιών που συναλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα, χωρίς τη χρήση κάποιου νομίσματος.
Η ευρωδραχμή δίνει αυτή τη δυνατότητα και σε επαγγελματίες, αλλά και σε ιδιώτες, οποιοσδήποτε από οποιαδήποτε χώρα μπορεί να γίνει μέλος της και να αποκτήσει τη δυνατότητα ανταλλαγής προϊόντων ή των υπηρεσιών του σε ευρωδραχμές.
Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αποδράσει από το παιχνίδι των ολίγων, που έχουν συσσωρεύσει το χρήμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε στην ασυδοσία του κράτους που έχει γεμίσει τα ταμεία με χρήματα από υπερφορολόγηση, αφήνοντας το σύνολο των πολιτών χωρίς το μέσο συναλλαγής.
Η ευρωδραχμή είναι μια μονάδα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών και υφίσταται μόνον ηλεκτρονικά, στο λογαριασμό του κάθε μέλους της ηλεκτρονικής κοινωνίας. Δεν είναι νόμισμα, ούτε και αντικαθιστά κάποιο νόμισμα, είναι μονάδα μέτρησης της αξίας ενός προϊόντος, που επιτρέπει στους κατόχους του να τα ανταλλάσσουν με σωστή συσχέτιση αξίας.
Η ευρωδραχμή είναι ένα διαδικτυακό κλαμπ πολιτών που επιτρέπει να ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα μόνον όσοι είναι μέλη σε αυτό.
Κάθε πολίτης μπορεί να αποκτήσει έναν δικό του λογαριασμό, κατόπιν μιας έγγραφης αιτήσεως και να ανταλλάσσει προϊόντα και υπηρεσίες με μονάδα μέτρησης την ευρωδραχμή που ακολουθεί τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ. Στην περίπτωση της υποτίμησης του ευρώ η Ευρωδραχμή δεν θα το ακολουθεί.
Υπάρχει μια φορά και εφάπαξ συνεισφορά 20 ευρώ έναντι των οποίων λαμβάνει το μέλος αντίστοιχες 22 ευρωδραχμές καθώς υπάρχει μπόνους των 2 ευρωδραχμών.
Αυτό γίνεται για να καλυφθεί το κόστος συντήρησης της σελίδας καθώς φιλοξενείται σε αυτόνομο σέρβερ και έχει υψηλή προστασία δεδομένων. Η δραστηριότητά μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνονται: «Η ευρωδραχμή ανήκει στην κατηγορία των Barter Clubs, διεθνώς γνωστά μετά το μεγάλο κραχ του 1932. Ήδη σε όλο το κόσμο υπάρχουν χιλιάδες Barter Clubs που δίνουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και ιδιώτες να ανταλλάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ τους».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass