Μ. Χαρακόπουλος: Εχέγγυο για έξοδο από την κρίση η συμμετοχή μας στην Ευρώπη

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2013 17:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:13

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετείχε στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020: Εφαρμογή-Προβλήματα-Προοπτικές», το οποίο διεξήχθη στο Κιλελέρ, υπό την αιγίδα του ομώνυμου δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Χαρακόπουλος στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε τα εξής:

 

 «Κυρίες και κύριοι, Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Κιλελέρ για τη διοργάνωση του διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου για τη Νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Πριν αναφερθώ στη σημερινή ημερίδα, θέλω και από αυτό το βήμα να ευχηθώ περαστικά στον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου τον Γιώργο Παπαστάμκο και να τον ευχαριστήσω για την καθοριστική του συμβολή στην ενσωμάτωση ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ.

Η σημερινή ημερίδα για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για τη Νέα ΚΑΠ έχει πολύ σημαντικότερες προεκτάσεις. Δυστυχώς, στις Ευρωπαϊκές χώρες, η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει προκαλέσει κλίμα ευρωσκεπτικισμού. Οι πολίτες χάνουν την πίστη τους στην Ευρωπαϊκή ιδέα και αδιαφορούν για τα κοινά.

Ξεχνάμε, μάλλον εύκολα, πως ήταν η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου προτού συνεργαστούμε όλοι οι Ευρωπαίοι για να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο.

Ξεχνάμε την εικόνα της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα της υπαίθρου πριν την εισροή των κονδυλίων της ΚΑΠ, η οποία, ακόμη και σήμερα, παρά τις μειώσεις αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σήμερα λοιπόν στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως η Ευρώπη είναι εδώ, παρούσα στη καρδιά της Ελλάδας, στο Θεσσαλικό κάμπο. Η ΚΑΠ είναι αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη της περιφέρειας. Και οι αγρότες μας αποτελούν τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στον αγροτικό τομέα.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκοπεί από τους πολίτες της. Στο δημόσιο διάλογο για την πορεία της Ευρώπης κανείς δε μπορεί να είναι αμέτοχος. Ειδικά ενόψει των Ευρωεκλογών, καθήκον όλων μας είναι να αναλογιστούμε πως θα ήμασταν αν δεν ζούσαμε στην Ένωση, αν κάθε χώρα ήταν μόνη της ενάντια στην παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε. Καθήκον όλων μας είναι να συμμετέχουμε στις πολιτικές διεργασίες.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να λησμονούμε πως παρά τις αντιξοότητες, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, δίνουμε μαζί τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη πως η ΕΕ είναι παρούσα, σε αγαστή συνεργασία και διαβούλευση με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας τις αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η ΚΑΠ παραμένει σημαντική πολιτική για την Ελλάδα και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα, κρίσιμη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Κρίσιμη γιατί στην παρούσα συγκυρία η γεωργία είναι ο κλάδος που έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Γιατί απαιτεί διαρκώς την περισσότερο ενεργό συμμετοχή –και επομένως την κατάλληλη προετοιμασία- των ίδιων των γεωργών ώστε να ανταποκριθούν σε μία ΚΑΠ που προσανατολίζεται περισσότερο στην αγορά και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η ΚΑΠ πλέον απαιτεί παράλληλα ισχυρές εθνικές αγροτικές πολιτικές, μια εθνική στρατηγική, ώστε να απορροφηθούν οι πόροι καταρχήν, αλλά κυρίως να αξιοποιηθούν αποδοτικά τα οφέλη της. Πρόκειται λοιπόν για μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, ώστε οι νέοι κανόνες της ΚΑΠ να είναι ρεαλιστικοί και ευνοϊκοί για την ελληνική γεωργία.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 18-19 Μαρτίου 2013, κατέληξε σε μία γενική πολιτική προσέγγιση για τη νέα ΚΑΠ. Μετά και την συμφωνία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στις 13 Μαρτίου, θα προχωρήσουν οι λεγόμενοι τρίλογοι (τριμερείς διαπραγματεύσεις) Συμβουλίου Υπουργών – Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου - Επιτροπής, με στόχο να επιτευχθεί τελική πολιτική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Έως τότε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των μέχρι τώρα θέσεων του Συμβουλίου.

Πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της νέας ΚΑΠ θεωρείται η 1 Ιανουαρίου 2015. Για το 2014, όμως, θα εφαρμοσθούν μεταβατικά μέτρα, δηλαδή η σημερινή ΚΑΠ με τη νέα χρηματοδότηση, όπως θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, με κοινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμώνται τα μέχρι τώρα επιτεύγματα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής γεωργίας από τη νέα ΚΑΠ. Παρά τις αναπόφευκτες μειώσεις, στην επόμενη επταετία αναμένουμε από τη νέα ΚΑΠ περί τα

- 3,8 δις ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη

- ενώ οι άμεσες ενισχύσεις αγγίζουν τα 14 δις ευρώ, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για το εισόδημα των γεωργών και τα δημοσιονομικά της χώρας.

 

Ορισμένα από τα βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ με όφελος για την Ελλάδα είναι:

 

1. Ο ορισμός των βοσκοτόπων, που συνδέεται με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στις άμεσες ενισχύσεις, βελτιώνεται και συμπεριλαμβάνει τα μεσογειακά οικοσυστήματα (ξυλώδης βλάστηση). Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, όπου μεγάλες εκτάσεις κινδύνευαν να βρεθούν εκτός ενισχύσεων, προκαλώντας απώλεια σημαντικών πόρων για την κτηνοτροφία.

 

2. Περιφερειοποίηση: Θα υπάρξει σταδιακή σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων μεταξύ των γεωργών σε κάθε περιφέρεια και μεταξύ των περιφερειών.

 

3. Το πρασίνισμα των άμεσων ενισχύσεων γίνεται ευκολότερο στην εφαρμογή του για τους έλληνες γεωργούς. Διατηρούνται οι τρεις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει προτείνει η Επιτροπή (διαφοροποίηση των καλλιεργειών, διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων και διατήρηση περιοχών οικολογικής εστίασης), αλλά αναγνωρίζεται η έννοια της «ισοδυναμίας» του πρασινίσματος με πρακτικές όπως η βιολογική γεωργία, που αναγνωρίζονται ως ισοδύναμου αποτελέσματος με το πρασίνισμα, ελαφρύνοντας έτσι τους γεωργούς από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

 

4. Στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, προβλέπεται πλήρης εξαίρεση των εκμεταλλεύσεων μέχρι 10 εκτάρια (100 στρέμματα), που απαλλάσσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων γεωργών από το μέτρο, ενώ η  εναλλαγή αφορά δύο καλλιέργειες για τις εκμεταλλεύσεις με 10-30 εκτάρια και τρεις για τις άνω των 30 εκταρίων.  Επίσης, προβλέπονται διάφορες εξαιρέσεις (βοσκότοποι, ρύζι, ψυχανθή κλπ) από την υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ολοκληρώνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ξανά πως στη μάχη που δίνουμε για την ανόρθωση της χώρας, η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τις όποιες αναταράξεις, παραμένει ένα ισχυρό εχέγγυο για την έξοδο από την κρίση.

Προσδοκώ πως η σημερινή συζήτηση θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική. Θα λύσει απορίες και θα καθησυχάσει ανησυχίες που προκαλούν πάντα οι όποιες αλλαγές. Η Νέα ΚΑΠ έχει στόχο να προετοιμάσει τον αγροτικό κόσμο για τις προκλήσεις που ούτως ή άλλως θα αντιμετωπίσουμε στις διεθνείς αγορές. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο αγροτικής παραγωγής τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση της αναθεώρησης. Στο δρόμο αυτό θα προχωρήσουμε μαζί, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με γνώμονα τα καλώς εννοούμενα  συμφέροντα των αγροτών μας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass