ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Πάθαμε γιατί ξεχάσαμε…»

* Βγάλαμε το αγωνιστικό ένδυμα του λαού υπό κατοχή και φορέσαμε το κοστούμι του νεόπλουτου, είπε ο καθηγητής Γ. Χατζηγεωργίου για την οικονομική καταστροφή της νήσου «που είναι αποτέλεσμα και δικών μας λαθών».

Δημοσίευση: 01 Απρ 2013 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:14
«Πόσοι αλήθεια από μας θα έδιναν σήμερα τη ζωή τους για την πατρίδα για λίγα «Μαγιάτικα λουλούδια;». Όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να συγκριθούμε μαζί τους. Μοιάζουμε σαν «κώνωπες υπό σκιάν ελέφαντα».
Με τη θλιβερή αυτή σκέψη-παραδοχή αποχώρησαν όσοι μετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση-απότιση τιμής στους πεσόντες της ΕΟΚΑ.
Τα λόγια έκφερε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Χατζηγεωργίου, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας μετά το πέρας της δοξολογίας στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου.
Και για όποιον αναρωτιέται, λίγα Μαγιάτικα λουλούδια, αντί για δάκρυα ήθελε στον τάφο του ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, σε ένα προφητικό του γράμμα προς τους συμμαθητές του, πριν βγει στην παρανομία και τον αγώνα.
Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στον αγνό, πατριωτικό και αυθόρμητο αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και την εισβολή του Αττίλα, εξήγησε γιατί η Κύπρος έφτασε σήμερα στο χείλος μιας άλλης, οικονομικής αυτή τη φορά, καταστροφής: «Για όσους από μας ζούμε την Κύπρο από κοντά, είπε, ξέρουμε ότι κάπου εκεί, στη δεκαετία του ΄90 άρχισαν να εξαφανίζονται τα σύμβολα με τα οποία μεγαλώσαμε και κυρίως το σύμβολο του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. 
Αφήσαμε την ιστορική μνήμη παραμελημένη σε μια γωνιά της ψυχής μας και επενδύσαμε στην οικονομική ευμάρεια. Συνηθίσαμε να ζούμε βλέποντας την ημισέληνο πάνω στην καρδιά του Πενταδάκτυλου. Δεν πονούσαμε πια βλέποντας πληγωμένο το βουνό του Διγενή Ακρίτα που από τα βυζαντινά χρόνια το έχρισε ελληνικό.   
Δεν πάμε πια στη κατεχόμενη Κύπρο για να φέρουμε λίγο χώμα από τα σκλαβωμένα χωριά μας και να το εναποθέσουμε στους τάφους των γονιών μας που πέθαναν στην προσφυγιά με ζωντανή την ελπίδα του γυρισμού, αλλά πάμε στα καζίνο του κατακτητή και για να ψωνίσουμε από τα φτηνά μαγαζιά τους.
Δεν πάμε πια στα κατεχόμενα για να αναζητήσουμε δύναμη και ελπίδα ότι κάποτε θα ξαναλειτουργήσουμε τις ατιμωμένες και βουβές εκκλησιές μας αλλά πάμε για να αγοράσουμε φτηνή βενζίνη.
Βγάλαμε την αγωνιστική ενδυμασία του «λαού υπό κατοχή» και φορέσαμε το κοστούμι του νεόπλουτου. Ξεχάσαμε ότι οι μεγαλύτερες συμφορές του ελληνικού έθνους έλαβαν χώρα όταν παραμελήσαμε τα ιδανικά μας και νοιώσαμε άτρωτοι.
Και έτσι φτάσαμε στη σημερινή καταστροφή η οποία δεν είναι αποτέλεσμα εισβολής κάποιου φιλόδοξου κατακτητή παρά μόνο είναι αποτέλεσμα δικών μας λαθών και μεγάλων αλλότριων οικονομικών συμφερόντων.
Η σημερινή καταστροφή που βιώνει η Κύπρος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν εμείς είχαμε προνοήσει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη παράλληλα με την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη που είχε προηγηθεί.
Τα τελευταία 20 χρόνια μεγαλώσαμε δύο γενιές ελληνοκυπρίων με σύνθημα το κυνήγι της ευμάρειας και του χρήματος υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και των ιδανικών μας. Χάσαμε τον προσανατολισμό που άφησαν με τις παρακαταθήκες τους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου και κατέληξε: «Ο Κυπριακός ελληνισμός έχει αποδείξει μέσα από την μακραίωνη ιστορία του ότι έχει την ικανότητα να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Για να γίνει εφικτή η αναγέννηση και αυτή τη φορά είναι απαραίτητο να ληφθούν υπ’ όψιν δύο παράμετροι:
Πρώτο: Ο εχθρός αυτή τη φορά δεν είναι εξωτερικός αλλά εσωτερικός και έχει να κάνει με την απώλεια από μέρους μας όχι τόσο της οικονομικής δύναμης αλλά της ιστορικής μας μνήμης και, δεύτερο: άμεση επένδυση στις νέες γενιές και επαναφορά των ιδανικών της φυλής μας σαν πρωταρχικό όραμα και παράγοντας που πρέπει να συμβαδίζει ταυτόχρονα με την όποια οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος».
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαρισαίων, ο σύλλογος Κυπρίων και οι Κύπριοι φοιτητές, συνεχίστηκε στο χώρο του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους 9 απαγχονισθέντες της ΕΟΚΑ, με επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμό του προέδρου των φοιτητών Θέκλιος Θωμά και κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες, ο αντιδήμαρχος Βασ. Μπατζηλιώτης, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Μαμάρα, εκπρόσωποι τού διοικητή της Στρατιάς και του αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, η νεολαία των «ΑΝ.ΕΛ», καθώς και εφεδροπολεμιστικών και οργανώσεων αντιστασιακών.
Το συντονισμό της εκδήλωσης, που έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου, είχε ο πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass