ΤΟ Α’ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Πλεόνασμα 360 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της αυτοδιοίκησης

Δημοσίευση: 02 Απρ 2013 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:16
 Του Γιώργου Μακρή
Στα 362,3 εκατ. ευρώ αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 το ταμειακό πλεόνασμα στην αυτοδιοίκηση, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ιδίων εσόδων και συγκεκριμένα των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών καθώς οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί σημαντικά (-12%) σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2012.
Σε ότι αφορά τις δαπάνες, είναι μειωμένες κατά 13% σε σύγκριση με το α΄ δίμηνο του 2012.
Ειδικότερα, για τον μήνα Φεβρουάριο του 2013 το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 180,1 εκατ. ευρώ ενώ συνεχίζεται η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016.
Ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση των εσόδων των Δήμων από άλλες πηγές, πλην του κράτους, δημιουργούν πλεόνασμα 362,3 εκατ. ευρώ για το α’ δίμηνο του 2013 και ενισχύουν την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, στόχος για τον οποίο είχαμε δεσμευθεί εξαρχής», επισήμανε σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και πρόσθεσε:
«Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθημερινά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με συστηματική δουλειά και συνεργασία όλων των πλευρών, θέτει τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο, απογαλακτισμένο από τις εξαρτήσεις του παραδοσιακού κράτους. Κάτι που θα ξαναδώσει στους δήμους και τις περιφέρειες, μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια και περισσότερη διοικητική αυτονομία».
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στο μεταξύ, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις υποδομές και λειτουργίες των δήμων (όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, διοικητήρια, οδοφωτισμό, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, κολυμβητήρια, κλειστά γυμναστήρια) ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κώστας Ασκούνης.
Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δήμος και Ενέργεια: Μία Εναλλακτική Προσέγγιση στην Οικονομική Κρίση», ο κ. Κ. Ασκούνης επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό «αποτελεί σήμερα εθνική ανάγκη με ιδιαίτερα θετικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα – εξήγησε - μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το λειτουργικό κόστος αυτών των εγκαταστάσεων και να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους που μπορούν να μεταφερθούν και να καλύψουν τις ανάγκες τοπικών επενδύσεων των Δήμων προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της ενεργειακής διαχείρισης όχι μόνο με περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους αλλά κυρίως με κοινωνικούς θα είχε για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπορέσουμε στις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά να μετακυλήσουμε την εξοικονόμηση ενέργειας στις ανταποδοτικές μας υπηρεσίες μειώνοντας κατά το αντίστοιχο ποσοστό εξοικονόμησης τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες μας, για τις υπηρεσίες οδοφωτισμού».
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς προέβη στην εκτίμηση ότι οι πόροι που απαιτούνται για το εν λόγω πρόγραμμα «μπορούν να εξευρεθούν από μια μόχλευση πόρων του ΕΣΠΑ, εθνικών και ιδιωτικών πόρων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ θα μπορούσε να διερευνηθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησής του μέσω δανεισμού με εκχώρηση μέρους των τελών που εισπράττουν οι ΟΤΑ μέσω της ΔΕΗ».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass