Παρέμβαση Ρ. Κομήτσα για ακτήμονες της Κάρλας

Δημοσίευση: 04 Απρ 2013 17:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:20

Τη θεσμοθέτηση τριετούς περιόδου προσαρμογής των ακτημόνων των παρακάρλιων χωριών στις διατάξεις του Ν. 4061/12 για τη διαδικασία ενοικίασης δημόσια γης της περιοχής ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία κοινοποιεί στους Βουλευτές του νομού Λάρισας. Αναλυτικά, ο κ. Κομήτσας τονίζει στην επιστολή του τα εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ

 

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των ακτημόνων της λίμνης Κάρλας με αφορμή τα νέα δεδομένα που εισάγει η εφαρμογή του Νόμου 4061/2012 στην ενοικίαση και καλλιέργεια των δημόσιων εκτάσεων, που προέκυψαν μετά την αποξήρανση της φυσική λίμνης τη δεκαετία του ‘60. Να σημειωθεί ότι ο                   Ν. 4061/2012 ψηφίσθηκε στις 29/12/2012 και δημοσιεύθηκε στις 12/1/2013. Οι ακτήμονες, χρόνια τώρα, είχαν τη δυνατότητα, μέσω των Συλλόγων Ακτημόνων και Συλλόγων πρώην Αλιέων όπου ανήκαν, να ενοικιάζουν τις κρατικές εκτάσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην περιοχή με την υπογραφή ετήσιων συμβάσεων με τη Νομαρχία Λάρισας και τα τελευταία χρόνια με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Με το νέο καθεστώς, η διανομή των εκτάσεων προβλέπεται να γίνεται, πλέον, όχι μέσω των Συλλόγων Ακτημόνων και των Συλλόγων πρώην Αλιέων αλλά απευθείας σε φυσικά πρόσωπα με τη διαδικασία της δημόσιας δημοπρασίας. Για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο, εκατοντάδες παραγωγοί έχουν ήδη προβεί από το Φθινόπωρο του 2012 στην προετοιμασία και σπορά των εκτάσεων, που επί χρόνια ενοικίαζαν με το προηγούμενο πλαίσιο. Οι εν λόγω ακτήμονες έχουν επωμισθεί, ήδη, μεγάλο καλλιεργητικό κόστος και ευλόγως ζητούν να υπάρξει μία διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ώστε η φετινή χρονιά να μην πάει χαμένη και να μην υπάρξει εμπλοκή με τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης.

 

Επειδή ο νόμος δίνει το περιθώριο μίας τέτοιας διαδικασίας στην εφαρμογή των διατάξεών του, ζητούμε να εκδοθεί μία τροποποιητική εγκύκλιος από το ΥΠ.Α.Α.Τ. με την οποία να ορίζεται στα 3 έτη η περίοδος προσαρμογής στο νέο καθεστώς, ώστε να δοθεί ένα εύλογο περιθώριο σε αυτούς τους ανθρώπους να οργανώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, βάσει των νέων δεδομένων του Ν. 4061/2012, αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες να προετοιμαστούν σωστά για τη διανομή της κρατικής γης με τη διαδικασία των δημοπρασιών.

 

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ακτήμονες των παρακάρλιων χωριών δεν θα αδικηθούν και θα έχουν τη βοήθεια, που επιζητούν από την ελληνική πολιτεία, για να μπορέσουν αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου και για να μην καταλήξουν οι δημόσιες εκτάσεις, τις οποίες επί δεκάδες χρόνια καλλιεργούν, στα χέρια ελάχιστων μεγαλοκαλλιεργητών».

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass