Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στον ΟΑΕΔ τα παράπονα για «ορφανά» σπίτια

* Ξανανοίγει το θέμα μετά την ψήφιση στη βουλή σχετικού νομοσχεδίου

Δημοσίευση: 11 Απρ 2013 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:32
Της Λένας Κισσάβου
Ο Ο.Α.Ε.Δ. είναι πλέον ο ανάδοχος φορέας των δύο καταργηθέντων οργανισμών, Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές, στη Βουλή των Ελλήνων.
Δόθηκε αισίως, μετά από πολύμηνη αναμονή, το πράσινο φως για να προχωρήσουν λιμνάζουσες υποθέσεις των δύο Οργανισμών και κυρίως του ΟΕΚ, του οποίου τα στεγαστικά προγράμματα, απαιτούν άμεση διευθέτηση, με εκατοντάδες δικαιούχους να αναμένουν στην ουρά για υποθέσεις διεκδίκησης σπιτιών, σε συγκροτήματα Εργατικών Κατοικιών.
Στη Λάρισα ως γνωστόν παραμένουν χωρίς ιδιοκτήτη 42 κατοικίες στο νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα των Εργατικών κατοικιών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, (ΟΕΚ) στη Γιάννουλη, λόγω της κατάργησης του Οργανισμού και μέχρι πρότινος απουσίας διάδοχου φορέα, που θα συνέχιζε τα στεγαστικά προγράμματα και θα αναλάμβανε δράση στις δικαστικές διαμάχες ενστάσεων μεταξύ δικαιούχων.
Για τα 42 ερμητικά κλειστά σπίτια, εδώ και έναν χρόνο, δεν δίνεται σε κανέναν το κλειδί, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές υποθέσεις ενστάσεων μεταξύ δικαιούχων, που τα διεκδικούν, καθώς έπαιρναν συνεχείς αναβολές στα δικαστήρια, λόγω έλλειψης ανάδοχου φορέα.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καλείται σήμερα να δώσει λύση, αν και άγνωστο είναι το πόσο γρήγορα θα ενεργήσει για να καλύψει αυτές τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ, και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για μπουν σε λειτουργία τα νέα αντικείμενα απασχόλησής του.
Όσον αφορά στο πράσινο φως της αναδοχής, έδωσε συγκεκριμένα η ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 35, αναφέρεται ότι «1. Ο ΟΑΕΔ καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργηθέντων από 14-02-2012 με την παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν.ν. 4046/2012, όπως ισχύει, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με τις επωνυμίες Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.). Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού λήγει η θητεία των μελών της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΟΑΕΔ, τα οποία απαλλάσσονται από κάθε ποινική αστική ή άλλη ευθύνη για πράξη ή παράλειψη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
2. Tα εκ του τ. Ο.Ε.Κ. προερχόμενα εγγραπτέα δικαιώματα απολαμβάνουν τα προνόμια του Δημοσίου, όπως αυτά θεσπίζονται κάθε φορά, για την απαλλαγή από την καταβολή τελών σχετικά με τις εργασίες του Εθνικού Κτηματολογίου».
Να σημειωθεί ότι το υπαλληλικό προσωπικό των δύο καταργηθέντων φορέων στη Λάρισα, ήδη έχει απορροφηθεί στον ΟΑΕΔ.