ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ

Οι «κρυφοί» άνεργοι του ΟΑΕΔ

Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα του ΤΕΕ, εκτός από τους μηχανικούς, γιατροί και δικηγόροι δεν μπορεί να θεωρηθούν άνεργοι. Ενημέρωση για τις νέες δυνατότητες απασχόλησης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δημοσίευση: 12 Απρ 2013 23:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:35

 

 Πάνω από 100.000 άνεργους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς «κρύβει» το σύστημα της απαγόρευσης της εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ, εφόσον δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους. Το επίσης παράδοξο είναι ότι επιβαρύνονται και με εισφορές υπέρ ανεργίας». Αυτό επισήμανε χθες ο Ντ. Διαμάντος μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επαγγελματικές Ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη» διοργάνωσαν στη Λάρισα το ΤΕΕ- Τμήμα Κ& Δ Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και η Υπηρεσία EURES- Ευρωπαϊκό δίκτυο θέσεων εργασίας.

Μετά τον εισαγωγικό χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα μίλησε για τις πολιτικές απασχόλησης του Οργανισμού ενώ για τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα και τις δυνατότητες εργασίας στην Ευρώπη έδωσε αναλυτικές πληροφορίες η Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια του Δικτύου EURES που ταξίδεψε από την Αθήνα.  Ενημέρωση για σπουδές και εξειδίκευση στη Γαλλία έκανε η Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Στην τοποθέτησή του, ο Ντ. Διαμάντος ανέφερε, για τους «κρυμμένους» άνεργους, ότι ο νόμος 1545/1985 προέβλεπε ότι «όσοι ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες των ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων και είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν μπορούν να εκδώσουν δελτίο ανεργίας, εκτός εάν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας». Δηλαδή, να είναι μισθωτοί που απολύονται. Οι συγκεκριμένοι τρεις κλάδοι, πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να τύχουν των ευεργετημάτων που προβλέπουν οι νόμοι, πληρώνουν και εισφορά για περισσότερο από ένα χρόνο υπέρ ανεργίας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «τα στατιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ για τον κλάδο των μηχανικών,  με βάση τα οποία συντάχθηκε η αντίστοιχη Αναλογιστική Μελέτη Βιωσιμότητας από τον επίκουρο Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Αλέξανδρο Ζυμπίδη, επικαιροποιημένη και με τη νέα επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών,  περιγράφουν αφενός τη «δυσοίωνη προοπτική» του Ταμείου αφετέρου, τη «δεινή εργασιακή κατάσταση» στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες μηχανικοί».

Μιλώντας για την υφιστάμενη κατάσταση και την προοπτική ανάπτυξης, ο Ντ. Διαμάντος ζήτησε « να κινηθεί η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας με αναπτυξιακό τρόπο και όχι με επιδοματικό. Κάθε ενίσχυση να έχει προστιθέμενη αξία και να μην αποδίδει στατικά-σημειακά ένα «απλό εισόδημα» -ενίσχυση». Και ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνέχισε διαπιστώνοντας «μετασχηματισμό του επαγγέλματος του μηχανικού, με έμφαση σε νέα πεδία. Φεύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο της κατασκευής καθώς ο μηχανικός βρίσκεται  παντού: στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της παραγωγής. Μέσα από υποδομές, νέες τεχνολογίες, νέες πρακτικές και προϊόντα, με περιβαλλοντική διάσταση στους πόρους, ανθρώπινους, υδατικούς και ενεργειακούς. Στη βελτίωση αλλά και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Άλλωστε πάντοτε το περιεχόμενο της ανάπτυξης αποτελεί, στο μεγαλύτερο βαθμό, έργο μηχανικού», κατέληξε.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass