ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΌ ΕΞΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συμμαχία Θεσσαλίας-Αιτωλοακαρνανίας …εναντίον του Αχελώου

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να προχωρήσει την κατασκευή του έργου «αψηφώντας το ΣτΕ»

Δημοσίευση: 12 Απρ 2013 23:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:35

 

 Χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» την υπουργική απόφαση για προκήρυξη «Οικολογικής Μελέτης Βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία κατέθεσαν από κοινού ερώτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διακοπή του έργου.

Οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Γιώργος Βαρεμένος, Δημήτρης Γελαλής, Παναγιώτα Δριτσέλη, Νίκος Μιχαλάκης και Μαρία Τριανταφύλλου, ερωτούν ευθέως τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη αν «θα συνεχίσει η Πολιτεία και η κυβέρνηση να υλοποιεί το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, που καταστρέφει το περιβάλλον και έχει μετατραπεί σε πίθο των Δαναΐδων, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης;»

Αναλυτικότερα επισημαίνουν ότι με την προκήρυξη της μελέτης και με παράλληλη διάθεση πίστωσης 246.000 ευρώ-εκτιμώμενης συνολικής δαπάνης 307.5000 ευρώ, το υπουργείο περιφρονεί πλήρως το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και τα όσα προβλέπονται για τη σύνταξη και επικύρωση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής του ποταμού Αχελώου.

Οι βουλευτές κατακρίνουν το υπουργείο επειδή «πράττει ό, τι μπορεί προκειμένου να προδικάσει την έκβαση της υπόθεσης που εκκρεμεί στο ΣτΕ και, επί της ουσίας, έχει ήδη μονομερώς αποφασίσει να προχωρήσει στη συνέχιση των έργων της εκτροπής, παρότι δεν έχει εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (εκδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου) επί της συνταγματικότητας του νόμου του 2006 που επανεκκίνησε το έργο. Επίσης, με βάση την τελευταία ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ (141/2010) δεν επιτρέπεται να γίνει καμία παρέμβαση, έργο ή μελέτη, έως ότου τελεσιδικήσει η εκδίκαση της και εκδοθεί η οριστική απόφαση».

Απευθυνόμενοι στον αρμόδιο υπουργού ρωτούν αν «θα συνεχίσει η κυβέρνηση να αγνοεί και να παρακάμπτει τις αποφάσεις και του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και εάν ετοιμάζει το ΥΠΑΝ και άλλες ανάλογες μελέτες για να τεκμηριώσει και να νομιμοποιήσει, εκ των υστέρων, τα ήδη εκτελεσμένα έργα της εκτροπής».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν επίσης: «Η εν λόγω μελέτη, σύμφωνα με το Υπουργείο, έρχεται να καλύψει την έλλειψη στοιχειών πρόσφατων καταγραφών περιβάλλοντος στις περιοχές των έργων εκτροπής, την οποία επεσήμανε, απαντώντας, στο 11ο προδικαστικό ερώτημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι έχει γίνει η δέουσα εκτίμηση όταν δεν υπάρχουν στοιχεία ή αξιόπιστα και επικαιροποιημένα δεδομένα για την ορνιθοπανίδα της οικείας ΖΕΠ».

Το υπουργείο πράττει ό,τι μπορεί προκειμένου να προδικάσει την έκβαση της υπόθεσης που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήδη έχει μονομερώς αποφασίσει να προχωρήσει στη συνέχιση των έργων της εκτροπής, παρότι δεν έχει εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (εκδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου) επί της συνταγματικότητας του νόμου του 2006 που επανεκκίνησε το έργο. Δεν έχουν εγκριθεί τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων στα διαμερίσματα Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, για τα οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση. Γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς αποδεικνύει ότι, αντίθετα με τα όσα ορίζει η Οδηγία 2000/60, η εκπόνηση των εν λόγω σχεδίων διαχείρισης λειτούργησε εν τοιαύτη περιπτώσει μόνο προσχηματικά.

Επειδή, με βάση την τελευταία ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ (141/2010) δεν επιτρέπεται να γίνει καμία παρέμβαση, έργο ή μελέτη, έως ότου τελεσιδικήσει η εκδίκαση της και εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Θα συνεχίσει η κυβέρνηση να αγνοεί και να παρακάμπτει τις αποφάσεις και του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Ετοιμάζει το υπουργείο και άλλες ανάλογες μελέτες για να τεκμηριώσει και να νομιμοποιήσει, εκ των υστέρων, τα ήδη εκτελεσμένα έργα της εκτροπής;»

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass