ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΦΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΥΣ

Μπουλντόζες πριν το Πάσχα στους αυτοκινητόδρομους

Δημοσίευση: 13 Απρ 2013 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:35
 Του Γιώργου Μακρή
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2015 ξαναρχίζουν πριν το Πάσχα τα έργα στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Για την επανέναρξη των έργων μετά από μια διετία ακινησίας το Ελληνικό Δημόσιο θα υπογράψει συμφωνητικά με τους παραχωρησιούχους, ενώ θα τους καταβάλλει ως αποζημίωση συνολικά το ποσό των 353,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 59,5 εκατ. ευρώ στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και 73,5 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της Ε-65 προκειμένου από την πλευρά τους - παραχωρησιούχοι και κατασκευαστές - να παραιτηθούν οριστικά από τη διεκδίκηση οποιωνδήποτε άλλων αποζημιώσεων για το παρελθόν.
Αφού επιτευχθεί η τελική συμφωνία των παραχωρησιούχων με τις 43 τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα και ολοκληρωθούν οι συμβάσεις, αυτές θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή. Το ακριβές πρόγραμμα ανάπτυξης των έργων θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ
25.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Η κυβέρνηση κράτησε την υπόσχεσή της. Οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο. Μέσα στον Απρίλιο μπαίνουν οι μπουλντόζες και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία συνολικά», τόνισε στις δηλώσεις του χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας ότι με τους αυτοκινητοδρόμους «δημιουργούνται 25.000 νέες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους παραχωρησιούχους είναι να ξεκινήσουν τα έργα «αμέσως, πριν από το Πάσχα, χωρίς καθυστερήσεις και υποστήριξε ότι «η επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων συμβολίζει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας,.
Είναι ένα εξαιρετικά θετικό νέο ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι νομίζω η εξέλιξη αυτή μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είναι ένα μήνυμα που δείχνει πως η Ελλάδα δεν το βάζει κάτω, παλεύει και τα καταφέρνει», σημείωσε.
ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ
ΕΡΓΑ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα η σημερινή (χθεσινή) καθώς υλοποιείται ο πρώτος, ο μεγάλος στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, να επανεκκινήσουν τα έργα στις συμβάσεις παραχώρησης στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι «στα μικρότερα ή μεσαίου μεγέθους έργα τα οποία, είτε δημοπρατήσαμε από το προηγούμενο διάστημα είτε έχουμε προγραμματίσει να δημοπρατήσουμε αμέσως μετά, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ περίπου, προστίθενται και οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης. Τα οφέλη για την οικονομία και για την κοινωνία θα είναι πολλαπλασιαστικά».
ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών:
-«Με την άμεση επαναλειτουργία των εργοταξίων, με την υπογραφή των συμφωνητικών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο, τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, διοχετεύεται σημαντική ρευστότητα στην αγορά που δίνει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία και τον κατασκευαστικό κλάδο. Σώζονται πολλές θέσεις εργασίας και επιπλέον δημιουργούνται χιλιάδες νέες.
-Τα έργα θα ξεκινήσουν χωρίς τις εκκρεμότητες των οικονομικών διεκδικήσεων του παρελθόντος. Όλες οι διεκδικήσεις (claims) των κατασκευαστών εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ελέχθησαν από Ανεξάρτητους Μηχανικούς, οι οποίοι επιβλέπουν τα έργα και αποτελούν ανεξάρτητους φορείς ελέγχου, και περιορίστηκαν δραστικά. Το συνολικό ποσό που έχει αποδεχθεί το Ελληνικό Δημόσιο, από τις διεκδικήσεις των Παραχωρησιούχων που αφορούν την κατασκευή των έργων είναι σημαντικά χαμηλότερο, τόσο από αυτό που διεκδικούσαν οι Παραχωρησιούχοι όσο και από αυτό που εισηγείται ανά περίπτωση από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να πληρωθούν οι Παραχωρησιούχοι, θα πρέπει να ελεγχθούν τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά τους παραστατικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και ανεξάρτητους Ορκωτούς Ελεγκτές.
-Για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν στην άμεση επανέναρξη των έργων. Τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, αλλιώς κινδυνεύουμε με απώλεια των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Η άμεση έναρξη των εργασιών είναι πολύ σημαντική και για την έγκαιρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουν τα έργα τόσο περισσότερος χρόνος θα υπάρχει για την ολοκλήρωσή τους.
-Οι Παραχωρησιούχοι και κατασκευαστές παραιτούνται οριστικά από τη διεκδίκηση οποιωνδήποτε άλλων αποζημιώσεων για το παρελθόν.
-Παράλληλα προοδεύουν προς το τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Παραχωρησιούχους και τις 43 Ελληνικές και Διεθνείς Τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα. Η αλλαγή του κλίματος για τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που είναι σε εξέλιξη και η συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τους Παραχωρησιούχους έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Στο ενδεχόμενο που κάποιες τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα όπως έχουν επανασχεδιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης, μέρους του χρηματοδοτικού κενού αναμένεται να καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί δάνειο ύψους 650 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που αφορά αυστηρά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων αυτοκινητοδρόμων.
-Το υπουργείο έχει ήδη ενεργοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης της συνολικής συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενημερώνουμε συνεχώς τις τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις (Περιφερειακής Πολιτικής, Εσωτερικής αγοράς, Ανταγωνισμού, Μεταφορών) που εμπλέκονται στα έργα.
-Είναι μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά γίνονται τα αδύνατα-δυνατά για να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, αξιοποιώντας και την πρόσβαση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη βοήθεια του επιτελείου της Task Force υπό τον κ. Reichenbach. Τέλος, μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, θα έρθει προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία με τους Παραχωρησιούχους».
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass