ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

Αγοραπωλησίες στο ζωοπάζαρο του Τυρνάβου

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2013 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:07
 ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Πραγματοποιήθηκε και φέτος η ζωοπανήγυρη Τυρνάβου συνεχίζοντας την παράδοση από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Μια ζωοπανήγυρη που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και ονομάζεται «Κουμ-παζάρι» επειδή γινόταν στις όχθες του Τιταρήσιου ποταμού, πάνω στην άμμο «Κουμ».
Η ζωοπανήγυρη πραγματοποιείται δύο - τρεις μέρες πριν την επίσημη έναρξη της εμποροπανήγυρης και φέτος όπως και το παζάρι πήγε τέσσερις μέρες πίσω λόγω του Πάσχα..
Για δεκαετίες ήταν το επίκεντρο του εμπορικού ενδιαφέροντος όχι μόνο της περιοχής αλλά και ευρύτερα, αφού κατακλυζόταν από εμπόρους που έφερναν την πραμάτειά τους από όλη τη Θεσσαλία αλλά και τη Δυτική Μακεδονία.
Η ζωοπανήγυρη στις μέρες μας αν και έχει ατονήσει αρκετά, αφού τα ζώα δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τις μετακινήσεις και μεταφορά αγαθών, ωστόσο το χόμπι της ιππασίας δείχνει ότι το ενδιαφέρον επανέρχεται σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες αλόγων.
Παλιότερα, κάτω από την παραδοσιακή γέφυρα του Ξηριά πωλούνταν και άλλα ζώα, ακόμα και ολόκληρα κοπάδια προβάτων, γιδιών, αγελάδων κ.λπ.
Η ζωοπανήγυρη του Τυρνάβου παρά τη σημερινή πραγματικότητα, τους προηγούμενους αιώνες ήταν μία από τις πιο πολυπληθείς σε ανθρώπους και ζωντανά αφού βρίσκονταν στο κέντρο της Ελλάδος και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ήταν κυρίως κτηνοτρόφοι και αγρότες.
Και σήμερα όμως η ζωοπανήγυρη έχει φανατικούς... θαυμαστές. Μικροί και μεγάλοι ακόμα και αν δεν θέλουν να αγοράσουν ζώα το επισκέπτονται κάθε χρόνο κάτω από τη γέφυρα του ποταμού για να τα θαυμάσουν.
Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η εμποροπανήγυρη όπου κάθε χρόνο συμμετέχουν 250 περίπου μικροπωλητές και έμποροι. Ο επισκέπτης μέχρι και την επόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου μπορεί να βρει τα πάντα για το νοικοκυριό του σπιτιού, την ένδυση, την υπόδηση κ.λπ.
Παράλληλα οι χαλβαδοποιοί της πόλης προσφέρουν τον υπέροχο χαλβά Τυρνάβου ενώ οι ψησταριές τις απογευματινές και βραδινές ώρες διαθέτουν ψητά της ώρας και η τσίκνα θα παρασύρει για μια βόλτα ακόμα και τους πιο διστακτικούς.
Το λούνα παρκ ψυχαγωγεί και φέτος μικρούς και μεγάλους για μια εβδομάδα.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass