* Τα χιονοδρομικά κέντρα, καταγράφουν 50% πτώση τζίρου σε σχέση με πέρυσι

Στα "κρύα" ο χιονοδρομικός τουρισμός

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 0:17

Της Λένας Κισσάβου

Ο χειμώνας ...δεν ήρθε ακόμη, στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι σήμερα, έχουν προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον χιονοδρομικό τουρισμό.

Η εικόνα των χιονοδρομικών κέντρων, τις περισσότερες μέρες, είναι απογοητευτική, με τα άδεια καθίσματα στα λιφτ, τις άδειες πίστες από χιόνι και ως εκ τούτου από χιονοδρόμους... και γενικά υπολειτουργούν περιμένοντας να εμφανιστούν χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες για να ξεκινήσουν τη σεζόν.

«Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει η σεζόν από 15 έως και 20 Δεκεμβρίου όπως κάθε χρόνο, αλλά ακόμη περιμένουμε να χιονίσει!», αναφέρει στην «ΕτΔ», ο υπεύθυνος ενημέρωσης του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια, του νομού Ημαθίας, κ. Περικλής Ρέτζιος, συμπληρώνοντας ότι: «Εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στην Πίνδο, που λόγω χιονόπτωσης λειτούργησε και δούλεψε πολύ καλά τη χρονική περίοδο από τέλη Νοεμβρίου και σχεδόν για πάνω από ένα μήνα, όλα τα υπόλοιπα κέντρα, υπολειτουργούν. Στα 3-5 Πηγάδια, έχουμε δεκαεπτά «κανόνια» ρίψης τεχνητού χιονιού, αλλά και πάλι το σύστημα τεχνητής χιόνοσης δεν χρησιμοποιήθηκε σε πλήρη ανάπτυξή του, καθώς η κίνηση χιονοδρόμων δεν ήταν αυτή που αναμένεται τέτοια εποχή».

Ο κ. Ρέτζιος, υποστηρίζει πως στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας καταγράφεται πτώση τζίρου κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι, και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Φεβρουάριο, καθώς όπως τονίζει «υπάρχει πρόβλεψη εξέλιξης χιονόπτωσης».

Μεγάλες ελπίδες εναποθέτουν επίσης και στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οπότε συνήθως λήγει η χιονοδρομική περίοδος στη χώρα μας, και σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι ανοιξιάτικες συνθήκες χιονιού στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μικρή άνοδος, επισκεψιμότητάς τους, από χιονοδρόμους, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται και από εκδρομές σχολείων. Παράλληλα έχουν γίνει και Ακαδημίες σκι, στη χώρα μας, που παρακινούν νέους να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα.

Σύμφωνα με όλα αυτά, αναμένουμε μεν ανάκαμψη του χιονοδρομικού τουρισμού, αλλά απαιτείται και η εφαρμογή μιας ανάλογης πολιτικής τακτικής, που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες.

Σήμερα συνολικά στη χώρα μας, υπάρχουν 220.000 τακτικοί χιονοδρόμοι και περίπου 400.000 εν δυνάμει χιονοδρόμοι».

Τέλος ο κ. Ρέτζιος τονίζει επίσης πως μεγάλο κύμα Ελλήνων χιονοδρόμων, φεύγει κάθε χρόνο για το χιονοδρομικό κέντρο της γειτονικής μας Βουλγαρίας και οργανώνονται πολλές εκδρομές με αυτόν τον προορισμό από τουριστικά γραφεία όλης της χώρας.

Τον προτιμούν αντί άλλων χειμερινών προορισμών και χιονοδρομικών κέντρων της Ελλάδας, λόγω των φτηνών τιμών στο κόστος διαμονής τους.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα σε 18 περιοχές. Αυτά είναι τα εξής: 3-5 Πηγάδια στο νομό Ημαθίας, το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στη Βόρεια Πίνδο, το Βέρμιο-Σέλι στο νομό Ημαθίας, το Βέρνο-Βίτσι κοντά στην Καστοριά, η Βίγλα κοντά στη Φλώρινα, το Ελατοχώρι στα βορειοανατολικά Πιέρια, το Καϊμακτσαλάν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, το Καρακόλι Μετσόβου, του Καρπενησίου, το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά στο νομό Σερρών, στο Μαίναλο, στον Παρνασσό, το Περτούλι, το Πήλιο, τον Προφήτη Ηλία στην εθνική Ιωαννίνων-Τρικάλων, το Φαλακρό και το Χρυσό Ελάφι στο νομό Ημαθίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass