Χρ. Κέλλας: κίνδυνος επιστροφής χρημάτων λόγω μη ολοκλήρωσης έργων ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 19:36

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του - με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Β’ Αθηνών, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου - ο βουλευτής Ν. Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “Πρόοδο υλοποίησης των έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 που ταξινομήθηκαν στην κατηγορία σε «κίνδυνο».

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, είχε εντάξει στα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ 2007 - 2013, 181 έργα προτεραιότητας, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Η ανάληψη όμως της διακυβέρνησης της χώρας το 2015 από τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι τραγικοί πολιτικοί χειρισμοί που ακολούθησαν, πάγωσαν την χρηματοδότηση των εναπομεινάντων έργων, με συνέπεια 14 σημαντικά έργα να βρίσκονται σε “κίνδυνο”. Από τη στιγμή μάλιστα που το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, έληξε στο τέλος του χρόνου, οι δαπάνες αυτών των έργων θα πρέπει να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο επιστροφής δαπανημένων πόρων!!! Νομίζω ότι η ανικανότητα και η ευθυνοφοβία της Κυβέρνησης είναι παροιμιώδης και καταστρεπτική για την ελληνική κοινωνία», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης των 14 έργων είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σε Ειδική έκθεση της και έπειτα από επίσκεψη της σε 7 έργα το Σεπτέμβριο 2015 αναφέρει ότι κανένα από αυτά τα 7 έργα δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό η περίοδος επιλεξιµότητας  για την χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει λήξει. Πλέον το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα έργα που δεν ολοκληρωθήκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Κατόπιν των ανωτέρω τίθενται προς τον αρμόδιο υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός που καλείται να καλυφτεί από εθνικούς πόρους για το κλείσιμο των συγκεκριμένων έργων και αν έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση την διάθεση εθνικών πόρων το 2016 για την ολοκλήρωση τους;
  2. Έχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ένα σχέδιο κλεισίματος των εν λόγω έργων μέχρι τον Μάρτιο 2017  έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιστροφής δαπανημένων πόρων;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass