Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 40% ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΤΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ" ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κοσμηματοπώλες

* Στις αγωνιστικές επάλξεις για το ασφαλιστικό - Μόνο μία Κυριακή θα μείνουν κλειστά τα καταστήματα φέτος

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:10 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Φεβ 2016 1:02

 

Σήμα κινδύνου για την παντελή απουσία πρωτοβουλιών για την επιχειρηματικότητα από όλους τους τοπικούς και δημόσιους φορείς εξέπεμψαν χθες οι χρυσοχόοι της Λάρισας οι οποίοι βιώνουν τον φόβο και την αγωνία του αύριο. Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης και υπέρμετρη φορολόγηση έχουν φέρει σε απόγνωση τα μέλη του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών του νομού που βλέπουν κάθε χρόνο τον τζίρο τους να συρρικνώνεται και τα "λουκέτα" να αυξάνονται.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος στην ετήσια συνέλευση του συλλόγου Χρήστος Γουργιώτης και κάνοντας τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, ο τζίρος το 2015 έχει μειωθεί κατά 40% ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπέρασε το 70%. Παράλληλα ο αριθμός των τοπικών επιχειρήσεων που ανέστειλε τη λειτουργία τους τα χρόνια της κρίσης έφτασε τα 23 με αποτέλεσμα μόνο 78 καταστήματα από τα 101 συνολικά του συλλόγου να είναι σήμερα ενεργά.

" Η σημερινή Γ.Σ γίνεται κάτω από τις χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει ο κλάδος μας. Μήπως όμως είναι αδυναμία και δική μας να δούμε με προοπτική το μέλλον, να συνεννοηθούμε, να σχεδιάσουμε από κοινού πρωτοβουλίες όπως, συνένωση επιχειρήσεων και να υλοποιήσουμε επειγόντως μέτρα ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος τονίζοντας πως "σε κάθε περίπτωση απαιτούνται δομικές αλλαγές για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη του κλάδου". Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί εξήγησε στην ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην επαναφορά κεφαλαίων που έχουν εξαχθεί, στην σταθερή φορολογία και την υγιή δανειοδότηση. Έτσι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας διέρχεται μια διαρθρωτική κρίση. Τα προϊόντα του κλάδου και ιδιαίτερα τα κοσμήματα θεωρούνται αγαθά πολυτελείας των οποίων η αγοραστική κίνηση απειλείται από έλλειψη ρευστότητας, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στην εγχώρια αγορά".

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Ο πρόεδρος του συλλόγου επισήμανε πως απαιτείται νέα κλαδική μελέτη που να αναλύει τις διάφορες πτυχές του κλάδου, να εντοπίζει μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν και να προβαίνει σε προτάσεις πολιτικής των οποίων η υλοποίηση από συλλογικούς φορείς όπως κράτος και επιμελητήριο και έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ασφαλιστικό το οποίο θεώρησε "τεράστιο θέμα με σοβαρές επιπτώσεις. "Πρέπει να το παρακολουθούμε για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των μελών μας. Η σύνταξη και η περίθαλψη είναι τα κυρίαρχα αγαθά της εργασίας και θα πρέπει να είμαστε όλοι στις επάλξεις για κάθε κινητοποίηση".

Στη συνέλευση έγινε επίσης ενημέρωση για την υποχρέωση των μελών να έχουν όλα τα κοσμήματα κωδικό αριθμό κατασκευαστή και σφραγίδα ποιότητας πολύτιμου μετάλλου, έγινε αναφορά για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του Υπ. Ανάπτυξης και Εμπορίου στα καταστήματα για το θέμα αυτό, συζητήθηκε η διήμερη επίσκεψη στην έκθεση "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑ" που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και αποφασίστηκε ομόφωνα τα καταστήματα των μελών του συλλόγου να μείνουν όλες τις Κυριακές του 2016 κλειστά εκτός από τις 18 Δεκεμβρίου και το θερινό ωράριο να ισχύσει από 25 Ιουνίου - 3 Σεπτεμβρίου ( 11 συνολικά Σάββατα κλειστά).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass