ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προγράμματα - ανάσα στην επιχειρηματικότητα

* Πότε και πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση έως 200.000 ευρώ, ποιους αφορούν οι δράσεις και ποιες οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2016 0:12

Του Γιώργου Νούλη

Με τέσσερις δράσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, και την περαιτέρω ανάπτυξη σημαντικών για τη θεσσαλική οικονομία κλάδων όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), ξεκινά το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

Πρόκειται για προγράμματα , που αποσκοπούν στην αναχαίτιση του κύματος ανεργίας και στην αναστροφή του κλίματος αποεπένδυσης που προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων, μέσω χρηματοδότησης ανέργων, επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών που θέλουν να στήσουν τις δικές τους δουλειές αλλά και νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να καταστούν ανταγωνιστικές στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Οι προσκλήσεις για τα προγράμματα του πρώτου κύκλου που αφορούν στην ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων και στις τουριστικές ΜΜΕ επιχειρήσεις, ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Υπ. Οικονομίας και δρομολογούνται για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι από τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για να διεκδικήσουν επιδοτήσεις που ξεκινούν από το 40% και φτάνουν το 100% των επενδυτικών τους σχεδίων.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που θα έχουν οι δράσεις αυτές η "ΕτΔ" σας δίνει σήμερα κάποιες χρηστικές πληροφορίες προκειμένου να έχετε μια πρώτη εικόνα για το πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης, ποιές είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε κάθε πρόγραμμα, ποιο είναι το ύψος της επιδότησης και κυρίως από πού μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες και να λύσετε εξειδικευμένες απορίες.

Πρωτίστως όμως να αναφέρουμε ότι τα τέσσερα αυτά προγράμματα, σε σχέση με τα προηγούμενα του ΕΣΠΑ, έχουν μερικές καινοτομίες ως προς τη διαδικασία, με στόχο τη διαφάνεια, τη μείωση του χρόνου και του διοικητικού κόστους και την αποφυγή υπερβολικών δεσμεύσεων που έθεταν τους υποψηφίους επενδυτές εκτός χρηματοδότησης. Οι καινοτομίες είναι οι ακόλουθες:

* Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr.

* Κατά τη φάση της υποβολής της αίτησης δεν κατατίθεται φάκελος με δικαιολογητικά ενώ τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων και μόνο για τις δυνητικά εντασσόμενες προτάσεις.

* Η ηλεκτρονική αξιολόγηση της αίτησης θα γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία προφανώς κάποια στιγμή θα κοινοποιηθούν.

* Κάθε πρόταση θα αξιολογείται από δύο τουλάχιστον αξιολογητές η επιλογή των οποίων θα γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση από το μητρώο αξιολογητών. Οι αξιολογητές που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μιας περιφέρειας δεν θα μπορούν να αξιολογήσουν πρόταση που αφορά σε επενδυτικό σχέδιο από την ίδια περιφέρεια. Για παράδειγμα οι αξιολογητές της Θεσσαλίας δεν θα επιτρέπεται να αξιολογήσουν αιτήσεις για σχέδια στη Θεσσαλία.

* Η ένταξη στα προγράμματα, θα γίνεται μετά τη βαθμολογική κατάταξη και τον έλεγχο της τεκμηρίωσης όλων των στοιχείων της πρότασης.

* Δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης των φακέλων, καθώς η αξιολόγησή τους θα ξεκινά μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Οι επιχειρήσεις που θα αξιολογηθούν θετικά θα ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής-παραλαβής του φυσικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

* Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ένα ειδικός λογαριασμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω του οποίου θα μπορούν να καταβάλλονται στους επενδυτές οι προκαταβολές των ενισχύσεων χωρίς την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών. Τα λεφτά της προκαταβολής ύψους 40% θα κατατίθενται στον λογαριασμό αυτό, ο οποίος θα αποδεσμεύεται σταδιακά αλλά μόνο για πληρωμές που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Για κάθε επικοινωνία, πληροφορίες και ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι στην παρούσα φάση μπορούν να πάρουν από το γραφείο πληροφόρησης ΕΠΑνΕΚ στην Αθήνα από 8:30 έως 19:00, από την τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση και από την ιστοσελίδα: www.antagonistikotita.gr , www.espa.gr email: infoepan@mou.gr. Σταδιακά θεωρείται βέβαιο πως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συστήσει ειδική ομάδα για την εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ αρκετά ιδιωτικά γραφεία θα ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη Λάρισα.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Όσον αφορά στα τέσσερα προγράμματα, αυτά που πρέπει να ξέρετε, είναι τα εξής:

1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Το πρόγραμμα στοχεύει την υποστήριξη πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων για την έναρξη- υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Αφορά δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης και φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.

Μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητά τους και το όριο της χρηματοδότησης, που καλύπτει το 100% των επιλέξιμών δαπανών, φτάνει:

* Εως 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση.

* έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.

* έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.

Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών: Ιατρούς, Φυσιοθεραπευτές, Βιολόγους, Ψυχολόγους, Δικηγόρους, Μηχανικούς, Γεωπόνους, Δασολόγους, Δημοσιογράφους, Ξεναγούς, Μεταφραστές, Καθηγητές/ Δασκάλους, Μουσικούς, Σκηνοθέτες, Οικονομολόγους, Λογιστές, Κοινωνιολόγους, Διακοσμητές, Προγραμματιστές και Συμβούλους Επιχειρήσεων.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

1.Το εισοδηματικό κριτήριο: Το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου κατά το 2015 θα πρέπει να είναι έως 20.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ.

2. Η επιδότηση από προηγούμενα προγράμματα: Ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να έχει εγκριθεί και να έχει λάβει ενίσχυση από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1/1/2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Από την προϋπόθεση αυτή εξαιρείται η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κατάρτισης.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου 2016 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Απριλίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα εξής:

* Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 8/3/2016, ημερομηνία δηλαδή της έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

2. "ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από ανέργους και από ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι (γεννημένοι πριν την 1.1.1991) εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης και ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν με ποσό από 15.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ για τη σύσταση επιχείρησης σε οκτώ στρατηγικούς τομείς: αγροδιατροφή / βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες , υλικά- κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, υγεία-φάρμακα. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση και το λιανικό εμπόριο.

Επιλέξιμες εταιρικές μορφές είναι οι Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε., Συνεταιριστική Επιχείρηση καθώς και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ). Η Α.Ε δεν είναι επιλέξιμη εταιρική μορφή για τη δράση.

Οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν έως 100%, είναι η αγορά εξοπλισμού (μέχρι 40% του επενδυτικού σχεδίου), τα λειτουργικά επαγγελματικά έξοδα (ενοίκια, ηλεκτρισμός, τηλεφωνία ), οι δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, λογιστική υποστήριξη), οι υπηρεσίες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, οι δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις, οι αποσβέσεις παγίων, η αγορά -χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, η προμήθεια αναλωσίμων υλικών, οι ασφαλιστικές εισφορές, το μισθολογικό κόστος για νέες θέσεις αλλά και οι δαπάνες προετοιμασίας, υποβολής, κατοχύρωσης ή ανανέωσης αναγνωρισμένου τίτλου βιομηχανικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει τεθεί:

* Η επιδότηση από προηγούμενα προγράμματα: Ο ενδιαφερόμενος δηλαδή θα πρέπει να μην έχει εγκριθεί και να μην έχει λάβει ενίσχυση από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την 1.1.2012 μέχρι και την μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Εξαιρείται η συμμετοχή του σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κατάρτισης.

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής θα είναι στις 17 Μαρτίου 2016 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 27 Απριλίου 2016. Πάντως δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης των φακέλων καθώς η αξιολόγηση θα ξεκινήσει μετά τις 27 Απριλίου. Οι δαπάνες ωστόσο θα είναι επιλέξιμες μόνο και εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 17 Μαρτίου 2016. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.

3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή στη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να στοχεύουν στη μείωση του κόστους ή την αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργικών και παραγωγικών διαδικασιών.

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν, υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015. Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα επιδοτηθούν με ποσό 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και η χρηματοδότηση θα καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών ενώ θα προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Θα επιδοτούνται συγκεκριμένα για κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμό, εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατεντών και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή κοινών επιχειρήσεων Joint-Ventures, που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα/υπηρεσίες, πιστοποίηση και τυποποίηση τελικών προϊόντων/υπηρεσιών σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ CE) και μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή και νέου προσωπικού).

Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11 Φεβρουαρίου ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα μεταφορών) μέσα στην τριετία (για το τρέχον και τα δύο προηγούμενα έτη).

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής θα είναι στις 7 Απριλίου 2016 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Μαΐου 2016. Και για το πρόγραμμα αυτό δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης των φακέλων καθώς η αξιολόγηση για το σύνολο των προτάσεων θα ξεκινήσει μετά τις 20 Μαΐου.

4. «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής και της λειτουργίας τους, την ποιοτική αναβάθμιση τους, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.

Σ΄ αυτό μπορούν να συμμετάσχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, υφιστάμενες επιχειρήσεις και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις και νέες επιχειρήσεις και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.

Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με ποσό από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών ενώ προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Συγκεκριμένα θα μπορούν να επιδοτηθούν για κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμό, εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή και νέου προσωπικού), αυτοκινούμενα μεταφορικά μέσα, σκάφη θαλάσσης χωρίς πλήρωμα και ποδηλάτων κάθε μορφής που προορίζονται προς εκμίσθωση ως εξοπλισμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις σχετικές δραστηριότητες, μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης, είτε μικτής/πολλαπλής χρήσης, τουλάχιστον 9 θέσεων και τέλος δαπάνες προβολής – προώθησης.

Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11 Φεβρουαρίου 2016, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

Ως βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν οριστεί οι εξής:

* Σε επιχειρήσεις με τρείς ή περισσότερες χρήσεις, απαιτείται η επιχείρηση να απασχολεί κατά μέσο όρο την τριετία 2013-2015 τουλάχιστον μισή ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.

* Σε επιχειρήσεις με δύο χρήσεις απαιτείται, κατά μ.ο. τη διετία 2014-2015 τουλάχιστον μισή ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.

* Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα στην τριετία (τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα έτη).

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής θα είναι στις 29. Μαρτίου 2016 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 Μαΐου 2016. Και για το πρόγραμμα αυτό δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης των φακέλων καθώς η αξιολόγηση θα ξεκινήσει μετά τις 17/5/2016.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass