ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Αναγνωρίζουν πρόοδο, επιχειρούν προσέγγιση εξ αποστάσεως

* Στο Eurogroup τα εφεδρικά μέτρα *Ο αμερικανός πρέσβης καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους

Δημοσίευση: 29 Απρ 2016 1:08

 

ΑΘΗΝΑ

Κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

"Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής".

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευθούν επί του θέματος.

Κατά τα λοιπά, οι Θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα με αρκετές διαφωνίες με την ελληνική πλευρά να παραμένουν. Σημείο τριβής ο τρόπος με τον οποίο θα υιοθετηθούν τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η μεν ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπών που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Με αυτή την πρόταση διαφωνεί το ΔΝΤ, που αμφισβητεί ακόμη και το αν τα στοιχεία της Eurostat είναι επαρκή για να αποτελούν το κριτήριο επίτευξης ή μη των εκάστοτε στόχων του προγράμματος. Επίσης το ΔΝΤ φέρεται να ζητά αυτόματες περικοπές στις δαπάνες, δηλαδή σε μισθούς και συντάξεις όταν υπάρχουν υπερβάσεις.

Η συμφωνία για το "βασικό πακέτο" των 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Πάντως, μετά το ναυάγιο της ελληνικής πρότασης για σύγκληση Eurogroup ή Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, υπήρξε τη Μ. Τετάρτη μια τελευταία συνάντηση του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που έδωσε το στίγμα ότι οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται.

Η ελληνική πρόταση πάντως προβλέπει ότι μία φορά τον χρόνο (άνοιξη του 2017 και του 2018) θα υπάρχει "πόρισμα" για τις τυχόν αποκλίσεις από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, λίγο μετά την ανακοίνωση (22 Απριλίου) των τελικών εκτιμήσεων της Eurostat για τον περασμένο έτος.

Ωστόσο οι ζώνες από τις οποίες θα εξοικονομούνται κονδύλια που θα μειώνουν τα ελλείμματα των φορέων θα προσδιοριστούν σε επόμενες συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους Θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση από το μόνιμο «ψαλίδι» θα εξαιρούνται οι κοινωνικές δαπάνες, οι πόροι δηλαδή για Υγεία και Παιδεία.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα 3,6 δισ. ευρώ, δεν μπορούν να κλείσουν ούτε τα «κενά» από τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, από τα οποία λείπουν 200 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από περικοπές που πρέπει να γίνουν στις συντάξεις, για τις οποίες πιέζουν μετ’ επιτάσεως οι Θεσμοί.

ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΤΑ ΕΦΕΔΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του πακέτου των εφεδρικών μέτρων αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως το εν λόγω ζήτημα όπως και το ζήτημα του χρέους "ξεπερνάει" το επίπεδο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία όπως αφήνει να εννοηθεί ο παράγοντας της ευρωζώνης, ολοκληρώνεται επιτυχώς με συμφωνία στο πακέτο των αναγκαίων μέτρων.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το έκτακτο Eurogroup.

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς καλεί τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη» έγραψε ο Ντέιβιντ Πιρς.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή τους στη θέση του ΔΝΤ, το οποίο καλεί τους Έλληνες να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Πιρς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass