13.750 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΑΔΕΙΑΣΑΝ" ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

"Βροχή" οι κατασχέσεις σε οφειλέτες...

* Κατά 72% αυξήθηκε φέτος ο αριθμός τους * Πώς γίνεται η διαδικασία και τι να... περιμένετε όσοι χρωστάτε στο Δημόσιο

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2016 12:00
"Φωτιές" βγάζει καθημερινά το δικαστικό τμήμα των Δ.Ο.Υ. Λάρισας... Αυτοματοποιημένα και σε χρόνο ρεκόρ γίνονται όλα "Φωτιές" βγάζει καθημερινά το δικαστικό τμήμα των Δ.Ο.Υ. Λάρισας... Αυτοματοποιημένα και σε χρόνο ρεκόρ γίνονται όλα

 

Του Γιώργου Νούλη

Επιδημία κατασχέσεων πλήττει τις καταθέσεις των Λαρισαίων φορολογουμένων, με τις εφορίες να... βγάζουν "φωτιές" αυξάνοντας κατά 72% το ποσοστό, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Ενδεικτικό της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, που έχει καταστεί ρουτίνα για τους υπαλλήλους, είναι πως οι εντολές κατάσχεσης από τη φορολογική διοίκηση της Λάρισας στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου έχουν αυξηθεί κατά 5.670, καθώς στο περσινό πεντάμηνο "άδειασαν" 7.900 λογαριασμοί ενώ στο αντίστοιχο φετινό διάστημα 13.570!

Το μπαράζ κατασχέσεων από καταθετικούς λογαριασμούς για όσους οφείλουν στο δημόσιο λαμβάνει κάθε μήνα εκρηκτικές διαστάσεις καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η "Ε", χιλιάδες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι μιας πρωτόγνωρης "επίθεσης " που έχει ως δόγμα "ό,τι δεν εισπράττεται... κατάσχεται". Τον περασμένο Μάιο οι εφορίες "άνοιξαν" με αυτοματοποιημένες κινήσεις και σε χρόνο ρεκόρ 2.600 λογαριασμούς οφειλετών, έναντι 3.600 τον Απρίλιο ενώ τον Ιούνιο ο αριθμός αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα της Λάρισας δέχονται καθημερινά από το δικαστικό τμήμα των εφοριών εκατοντάδες εντολές κατάσχεσης "εις χείρας τρίτων".

Οι τράπεζες με το που λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων «σηκώνοντας» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και αποταμιεύσεις.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

Το εντυπωσιακό βεβαίως είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης πιάνεται εξ απήνης καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, μιας και η εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης. Απλώς το μαθαίνει όταν πάρει από την τράπεζα αναλυτική κατάσταση των κινήσεών του... Και αυτό γιατί η διαδικασία της κατάσχεσης γίνεται ως εξής. Το δικαστικό τμήμα των δύο Δ.Ο.Υ. της Λάρισας αποστέλλει ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε όλες τις τράπεζες με την εντολή να δεσμευτούν καταθέσεις μέχρι του οφειλόμενου ποσού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι στον λογαριασμό θα υπάρχουν χρήματα. Η κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να ελέγξει τα αρχεία της και να δεσμεύσει οτιδήποτε έχει στην κατοχή του ο πολίτης το αργότερο μέσα σε δυο ημέρες, ενώ η κατάσχεση ολοκληρώνεται μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου.

Στην περίπτωση όμως κατά την οποία επιλεγεί να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης, η εφορία πριν από τη διενέργειά της, υπενθυμίζει με κάποιο τρόπο τον οφειλέτη για την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και των συσσωρευμένων τόκων υπερημερίας και προστίμων και του δίνει ένα χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση. Αν δεν ανταποκριθεί, ενεργοποιείται η διαδικασία...

ΤΙ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ

Θυμίζουμε πως για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό τον λογαριασμό στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τι μπορούν να περιμένουν, επισημαίνουμε πως για το μέτρο των κατασχέσεων προβλέπονται ακόμη τα εξής:

* Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Στο όριο των 500 ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Για όσους οφείλουν μέχρι 500 ευρώ, το μόνο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να ληφθεί είναι η κατάσχεση οικονομικών απαιτήσεων στα χέρια τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και λοιπών εσόδων ή εισοδημάτων).

* Επιτρέπονται οι κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αποστολής των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες, ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από 0,01 έως και 50 ευρώ. Αντιθέτως δεν επιτρέπονται κατασχέσεις καταθέσεων με έντυπα κατασχετήρια ούτε κατασχέσεις οποιωνδήποτε άλλων οικονομικών απαιτήσεων στα χέρια τρίτων σε περιπτώσεις οφειλετών που χρωστούν μέχρι 50 ευρώ.

ΜΗΝΑΣ         2015   2016

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ          1.750  870

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ      1.600  1.500

ΜΑΡΤΙΟΣ     2.000  5.000

ΑΠΡΙΛΙΟΣ     1.700  3.600

ΜΑΙΟΣ         850     2.600

ΣΥΝΟΛΟ      7.900  13.570

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass