ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ "ΠΑΙΖΟΥΝ"

Αλαλούμ με τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2016 10:14

Με "ρυθμούς χελώνας" φαίνεται πως προχωρά η διαδικασία επανυπολογισμού 2.000.000 ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και τις μέσες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου κάθε ασφαλισμένου, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Στελέχη ασφαλιστικών οργανισμών αναφέρουν πως αν και η υπουργική απόφαση της 8.6.2016 προβλέπει πως η καταχώρηση του 10% (200.000) των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων πρέπει να έχει γίνει μέχρι 30.9.2016, η όλη η διαδικασία είναι πολύ πίσω. Και αυτό γιατί:

- Δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων.

- Δεν έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας από το προσωπικό κάθε ταμείου οι οποίες θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα

- Δεν έχει οριστεί σε ποιο ταμείο θα πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων.

ΠΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ "ΠΑΙΖΟΥΝ"

Σύμφωνα με το Capital.gr, είναι πολύ πιθανόν να διαμορφωθεί ένας αλγόριθμος –όπως συνέβη και με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων- με βάση τον οποίο θα επαναϋπολογιστούν οι κύριες συντάξεις. Από εκεί και πέρα, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου:

*Αν η συνυπολογισθείσα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την ήδη καταβαλλόμενη, τότε από την 1.1.2019 και για τα επόμενα 5 χρόνια (δηλ. μέχρι την 1.1.2023) η ήδη καταβαλλόμενη θα αυξάνεται κατά τέτοιο ποσοστό έτσι μέχρι τότε να φτάσει το επίπεδο της επανυπολογισθείσας.

* Αν η συνυπολογισθείσα σύνταξη είναι μικρότερη από την ήδη καταβαλλόμενη τότε διαμορφώνεται μία "προσωπική διαφορά" μεταξύ των δύο επιπέδων συντάξεων, η οποία θα διατηρηθεί και μετά την 1.1.2019. Βασικός όρος για τη διατήρηση αυτής της διαφοράς είναι ο κατά έτος συμψηφισμός της με τις αυξήσεις τις οποίες θα πάρουν οι συντάξεις λόγω της θετικής μεταβολής του ΑΕΠ, όπως τουλάχιστον προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Στελέχη των ταμείων, αναφέρουν επίσης πως είναι πολύ πιθανόν η καταχώρηση και έπειτα ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων να ξεκινήσει από το ΤΕΒΕ του ΟΑΕΕ.

Και αυτό, κατά πρώτο λόγο, γιατί το 10% του συνόλου των συντάξεων που πρέπει να έχουν επαναϋπολογιστεί μέχρι 31.12.2016 προσομοιάζει με το πλήθος των συντάξεων του ΤΕΒΕ (περίπου 250.000). Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) υπάρχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ τα οποία είναι απαραίτητα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα "τρέξει" με τους ακόλουθους ρυθμούς :

* "Ως την 30η Σεπτεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

* "Ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017".

*"Ως την 31η Μαρτίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30η Ιουνίου 2017".

*" Ως την 30η Ιουνίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως 30η Σεπτεμβρίου 2017".

    

    

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass