Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Δεν «αναβιώνουν» οι 100 δόσεις για όλους στον ΟΑΕΕ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2016 10:15

"Δεν αναβιώνουν οι 100 δόσεις, οι προϋποθέσεις επανένταξης στη ρύθμισης υπήρχαν, τις προέβλεπε ο νόμος" διευκρινίζει μεταξύ άλλων ο ΟΑΕΕ βάζοντας στη σωστή διάσταση το  θέμα ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας πως δεν πρόκειται για "ξεπάγωμα" της ρύθμισης.


 " Η «οδηγία» για επανένταξη, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία, όσων έχασαν τις 100 δόσεις σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με «νέα ρύθμιση» ή προσπάθεια «έμμεσης αναβίωσης» της ρύθμισης του ν. .4321/2015. Η διερεύνηση και αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών διακοπής της ρύθμισης εμπίπτει στο πλαίσιο της διοικητικής ευθύνης και συνάδει με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη». Οι υπηρεσίες θα διερευνούν και θα αξιολογούν την πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής και την αιτία μη πραγματοποίησης της πληρωμής (συνήθως, λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού). Και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να συνεχίζει την ρύθμιση, καταβάλλοντας το σύνολο των εισφορών ή δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί. «Η παρέμβαση αυτή διευθετεί δίκαια αιτήματα ασφαλισμένων και κοινωνικών φορέων και αποκαθιστά το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού, αποτρέποντας παράλληλα την αδικαιολόγητη απώλεια εσόδων» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ
Σε κάθε περίπτωση επειδή από τη μέχρι σήμερα διαχείριση, επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων διατηρησιμότητας ρυθμίσεων Ν.4321/2015, διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός διακόπτεται, λόγω μη πληρωμής εισφοράς ή δόσης, ενώ οι ασφαλισμένοι-οφειλέτες έχουν ενεργήσει εμπρόθεσμα για την καταβολή τους και δεν έχουν άμεση ευθύνη για την μη πραγματοποίηση/ολοκλήρωση της πληρωμής, ο ΟΑΕΕ εξέδωσε ένα έγγραφο που υπό προϋποθέσεις και μετά από σχετική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών διακοπής, μπορεί ο ασφαλισμένος οφειλέτης να επανενταχθεί.
Για την αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη:
• Η αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή δόσης/εων που προκάλεσαν την διακοπή.
• Η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, η οποία πρέπει να συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος-οφειλέτης.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εντός 3 μηνών από την απώλεια της ρύθμισης και πρέπει να είναι αιτιολογημένο από τον ασφαλισμένο. Ακολούθως, συντάσσεται έγγραφο με το πλήρες ιστορικό της περίπτωσης, στο οποίο οπωσδήποτε θα συμπεριλαμβάνονται: η ένταξη του ασφαλισμένου στη ρύθμιση (αρ. πρωτ. και ημερομηνία), πληρωμές εισφορών και δόσεων πριν την απώλεια, τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί, αιτιολόγηση της απορριφθείσας πληρωμής και η γνώμη του Προϊστάμενου του Τμήματος.
Το έγγραφο διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο Προϊστάμενο Περιφερειακής Διεύθυνσης και ζητείται η γνώμη του (δεν είναι υποχρεωτική η αποστολή των δικαιολογητικών – εφόσον το έγγραφο είναι πλήρως αιτιολογημένο - εκτός αν ζητείται από τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης). Ο Προϊστάμενος Δ/νσης αξιολογεί την πρόθεση εμπρόθεσμης πληρωμής και την αιτία μη πραγματοποίησής της και διατυπώνει εγγράφως τη γνώμη του.  Εφόσον αυτή είναι θετική, ο ασφαλισμένος επανεντάσσεται στην ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού καταβληθεί το σύνολο των απαιτητών εισφορών και δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί.
Σημειώνεται ότι ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ημερομηνία απώλειας θεωρείται η επόμενη της ημερομηνίας λήξης εμπρόθεσμης πληρωμής της τρέχουσας εισφοράς που προκάλεσε την απώλεια. (Π.χ. για το 5ο δίμηνο 2015, η 01/12/2015). Ως προς τις δόσεις, ημερομηνία απώλειας θεωρείται η επόμενη της ημερομηνίας εμπρόθεσμης πληρωμής της δόσης που προκάλεσε την απώλεια. (Π.χ. για τη δόση της 31/12/2015, η 01/01/2016).
 Ασφαλισμένοι που θα απολέσουν την ρύθμιση, μετά την 2/8/16, ακολουθούν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης (πρώτο διακοπτικό γεγονός: Μη καταβολή δόσης/εων την 31/8/16). Ασφαλισμένοι που απώλεσαν την ρύθμιση έως την 2/8/16, έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης επανένταξης έως 31/10/16 (συμπεριλαμβάνονται: Δόση/εις ή εισφορά με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής 1/8/16). Αιτήσεις που, ενδεχομένως, έχουν υποβληθεί, επανεξετάζονται, σύμφωνα με το παρόν.