ΑΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2016 Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Μπλόκο σε όλα τα έργα νερού του ΕΣΠΑ

*Τι προβλέπει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις αυξήσεις στο νερό *Πώς θα υπολογίζονται τα τρία επιμέρους κόστη* Αποφασιστικής σημασίας ο ρόλος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2016 12:22

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Την 1η Ιανουαρίου 2017 οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπές σταματούν να εγκρίνουν και να πληρώνουν δαπάνες για έργα νερού (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, τα πάντα) που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ εφ’ όσον η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην τιμολόγηση του νερού (για όλες τις χρήσεις) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η τιμολόγηση του νερού συγκαταλέγεται στις αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της χώρας και της Κομισιόν. Δηλαδή η τιμολόγηση του νερού είναι στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Ελλάδα για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Αν δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, τότε από το νέο έτος σταματά η χρηματοδότηση έργων που έχουν σχέση με το νερό, όπερ σημαίνει ότι δεν θα εντάσσονται νέα έργα στο ΕΣΠΑ και θα σταματήσει η χρηματοδότηση για όσα έχουν ήδη ενταχθεί και κατασκευάζονται.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αυξήσεις στο νερό προσδιορίζει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που δόθηκε για διαβούλευση και το οποίο προβλέπει:

«Για τη βελτίωση των υπηρεσιών ύδατος ορίζονται κατευθύνσεις πρώτης προτεραιότητας που θεωρούνται αυτές, οι οποίες αποβλέπουν στη μείωση του κόστους και της ενδεχομένως διαπιστούμενης υπερβολικής χρήσης νερού. Στην περίπτωση που οι ενέργειες αυτές δεν δύναται να οδηγήσουν σε βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος, εξετάζεται προσαρμογή χρεώσεων. Ειδικότερα:

1. Όταν η τρέχουσα ανάκτηση κόστους είναι χαμηλή και η τρέχουσα μέση χρέωση/μ3 κατανάλωσης είναι υψηλή, επείγει η εξέταση ρυθμίσεων, τόσο βραχυχρόνιων (2 έτη) όσο και μακροχρόνιων (πάνω από 5 έτη) (μέσω επενδύσεων), για μείωση του κόστους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μακροχρόνια έμφαση είναι στην εξοικονόμηση κόστους. Όταν, για αντικειμενικούς λόγους αυτή δεν είναι εφικτή, αντιμετωπίζεται η αύξηση χρεώσεων μόνο ως βαθμιαία σταδιακή προσαρμογή για βελτίωση της ανάκτησης κόστους σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

2. Εάν η τρέχουσα μέση χρέωση/μ3 κατανάλωσης είναι χαμηλή και η ανάκτηση κόστους υψηλή, προηγείται ο έλεγχος του κόστους πριν αποφασιστεί προσαρμογή χρεώσεων.

3. Εάν η ανάκτηση κόστους είναι πολύ χαμηλή, αλλά και η τρέχουσα μέση χρέωση /μ3 κατανάλωσης είναι χαμηλή, θεωρείται ότι υπάρχει περιθώριο μικρής άμεσης προσαρμογής της χρέωσης για άμεση μερική βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος. Η βελτίωση της ανάκτησης και πάλι επιδιώκεται σε μεσοπρόθεσμο (3-5 έτη) και μακροπρόθεσμο (πάνω από 5 έτη) ορίζοντα μετά την εξέταση και διόρθωση του κόστους».

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Για την κοστολόγηση του νερού θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα τρία επιμέρους κόστη:

-«Το χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει το κόστος κεφαλαίου, το λειτουργικό κόστος, το κόστος συντήρησης και το κόστος διοίκησης.

Ο προσδιορισμός του Χρηματοοικονομικού Κόστους, πραγματοποιείται από όλους τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, για πρώτη φορά μέχρι 31/12/2017.

-Το Περιβαλλοντικό Κόστος, το οποίο προκύπτει όταν υφίσταται έστω και μια από τις ακόλουθες συνθήκες στη Λεκάνη Απορροής Ποταμού: (α) επιφανειακά Υδατικά Συστήματα (ΥΣ) με οικολογική κατάσταση κατώτερη της καλής, β) επιφανειακά ΥΣ με χημική κατάσταση κατώτερη της καλής, γ) επιφανειακά ΥΣ με οικολογική ή/και χημική κατάσταση άγνωστη, και δ) υπόγεια ΥΣ με κακή χημική κατάσταση που δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.

Ο προσδιορισμός του Περιβαλλοντικού Κόστους εγκρίνεται με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων και αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση.

-Το Κόστος Πόρου το οποίο προκύπτει όταν υφίσταται έστω και μια από τις ακόλουθες συνθήκες στη Λεκάνη Απορροής Ποταμού

(α) υπόγεια ΥΣ με "Κακή" ποσοτική κατάσταση,

(β) ελλιπής κάλυψη των αναγκών νερού των κύριων ανθρωπογενών χρήσεων, ειδικά όταν αυτή δεν οφείλεται σε σπατάλη των υδατικών πόρων, αλλά σε κακή διαχείριση αυτών.

Ο προσδιορισμός και του Κόστους Πόρου εγκρίνεται με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Υδάτων και αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass