Εντείνεται η αστυφιλία και εγκαταλείπεται η ύπαιθρος

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2016 20:19

Μελέτη για το μέλλον του κλάδου των ακινήτων παγκοσμίως τα επόμενα 20 χρόνια, η οποία ξεκίνησε το 2012 παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνεδρίου που γίνεται στην Αθήνα.

Στην ενότητα ″Real Estate 2020″: Τάσεις και Εξελίξεις'', ο πρόεδρος της RICS Hellas Γιάννης Γκάνος, παρουσίασε τις βασικές διαπιστώσεις της μελέτης.

Πρώτη διαπίστωση της έρευνας είναι η τάση αστικοποίησης και μεγέθυνσης στις πόλεις μεταξύ 1 - 5 εκατ. κατοίκων, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται ένταση των οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και αλλαγές στα δημογραφικά χαρακτηριστικά, με συνέπεια την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα μέχρι το 2030 θα έχει το 25% της μέσης τάξης παγκοσμίως, κάτι που δείχνει τάση προς τις νέες αγορές, ενώ το 2015 η ίδια χώρα παρουσίασε αύξηση στις υποδομές, κάτι το οποίο γίνεται και στις ΗΠΑ και την Ινδία. Ως σημαντική παράμετρος στην έρευνα αναφέρεται και η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ την ίδια στιγμή στην Ασία και την Αφρική ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

Στην μελέτη τονίζεται, επίσης, ότι το νέο εργασιακό περιβάλλον μεταβάλλεται με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, ενώ ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων θα σημειώνει σημαντική πρόοδο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και καταγράφοντας μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Σε σχέση δε, με την εισαγωγή της τεχνολογίας στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων η έρευνα αναδεικνύει ότι έχει επιφέρει μεγάλες μεταβολές, με την ανάγκη σημαντικών δράσεων, την ανάδειξη ταλέντων, τη βελτίωση της ηθικής, την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας, των αειφόρων πόλεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών.

Στην ενότητα ″Διεύρυνση των τάσεων στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και συμπεριφορά των επενδυτών στη διαμόρφωση αξιών: Η περίπτωση των πλειστηριασμών'', ο Αλέξανδρος Βασιλείου, REV, πολιτικός μηχανικός, οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. ΣΕΚΕ, Εθνική Τράπεζα και ο Μάριος Μαργέλος, REV, MRICS οικονομολόγος, υπεύθυνος Τομέα Εκτιμήσεων Ακινήτων Πειραιώς Real Estate, κατέδειξαν τον σημαντικό ρόλο της αγοράς κατοικίας στην οικονομία, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, τονίζοντας ότι από τους κύριους παράγοντες στην διαμόρφωση των αξιών των ακινήτων είναι το μέγεθος εισοδήματος των νοικοκυριών, δημογραφικοί παράγοντες, τα επιτόκια, αλλά και η φορολόγηση.

Παράλληλα, έκαναν λόγο για μεγάλη διψήφια αύξηση των τιμών των αξιών το 2008, κάτι που έπεσε κατακόρυφα από το 2009 και ύστερα.

Αναφορικά με το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας, τόνισαν ότι μέχρι το 2005 ήταν αυξητικά σταθερό, κάτι που άρχισε να μειώνεται στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, ενώ σε σχέση με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, κατέδειξαν παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα, η αστάθεια, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών, αλλά και ανταποδοτικών ωφελειών προς τους ιδιοκτήτες.

Ως αιτίες για την πτώση στην αγορά ακινήτων αναφέρθηκαν και από τους δύο η οικονομική κρίση, η μεγάλη ζήτηση, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά και οι αυξημένες τιμές.

Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ανέφεραν ότι από το 2009 μέχρι το 2015 είχαν πτωτική πορεία, η οποία πλέον ανακάμφθηκε το 2016 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το 2020, ενώ υπάρχει και αύξηση στους πλειοδότες. Σε αυτή την αυξητική τάση περιλαμβάνονται οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου και των ιδιωτών, ενώ οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες εξακολουθούν να είναι, επί της ουσίας, ελάχιστοι.

Αναφορικά, τέλος, με τη συμπεριφορά των ιδιωτών στους πλειστηριασμούς, διαπιστώνεται ότι τα ακίνητα πωλήθηκαν τελικά, στην πραγματική αγοραία αξία τους, ενώ η τάση για πλειοδοτικό ενδιαφέρον μειώνεται από τα μέσα του πρώτου χρόνου της διαδικασίας για τα λιγότερα εμπορικά ακίνητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass