ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο "άγνωστος πόλεμος" της προεδρίας των οικονομολόγων

* Οι νικητές, οι χαμένοι, το "ξεκαθάρισμα" κομματικών λογαριασμών στη ΝΔ και η "ηχηρή" παρέμβαση της ΔΗΚΙΟ Λάρισας

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 14:43
Από τη συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα της νέας διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Από τη συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα της νέας διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας

Έχουν περάσει τρία 24ωρα, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής αλλά ο απόηχος από τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε σώμα, παραμένει εκκωφαντικός…

Η συγκρότηση του προεδρείου του επιστημονικού φορέα της Θεσσαλίας, απόρροια κι αυτή τη φορά, της πρακτικής των παραταξιακών "συμμαχιών", άφησε πίσω της "νικητές" και "ηττημένους" και πυροδότησε, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λεκτικές αψιμαχίες, αντιπαραθέσεις και εντάσεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κλίματος που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να "στρώσει".

Τα απόνερα δε, της "πανηγυρικής" πρώτης συνεδρίασης του νεοσύστατου διοικητικού συμβουλίου, δύσκολα θα μαζευτούν καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα θα αναγκαστεί να εμπλακεί ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. προκειμένου να "ξεκαθαρίσει" τους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Με δεδομένο ότι η "Ε" ήταν το μόνο ενημερωτικό μέσο που είχε παρουσία στη συνεδρίαση της συγκρότησης του προεδρείου και ως εκ τούτου γνωρίζει εκ του σύνεγγυς τα όσα διαδραματίστηκαν, ας αναδείξουμε κάποιες ιδιάζουσες και χαρακτηριστικές πτυχές της όλης διαδικασίας που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 11 το βράδυ.

Πρωτίστως να επισημάνουμε πως… επισήμως για την επόμενη τριετία η νέα διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας θα έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Αιμίλιος Νταγιάννης της (ΠΔΣΟ), αντιπρόεδρος ο Γιώργος Χρηστάκης(ΔΗΚΙΟ) , γεν. γραμματέας Βασίλειος Πιτσίλκας (Π.Δ.Σ.Ο.), οικον. επόπτης Νικόλαος Κίσσας(ΠΟΦΕΕ) και μέλη οι Χρόνης Ισαακίδης (ΑΚΙΟΕ), Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος (ΔΗΚΙΟ)και Ηλίας Κοτσιμπογεώργος (ΔΗΚΙΟ).

Η συγκρότηση του προεδρείου αναμφίβολα έχει χρώμα "διαπαραταξιακό", καθώς τα τέσσερα σημαντικά αξιώματα κατέλαβαν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων παρατάξεων. Η πραγματική "μάχη" ωστόσο δόθηκε για τη θέση του προέδρου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στη βάση της γνωστής ελληνικής πατέντας , της διαδοχικής προεδρίας.

Εν ολίγοις δηλαδή και ενάντια στη βούληση που μπορεί να απεικονίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, για τρίτη συνεχή φορά, από το 2010 και εξής, στους οικονομολόγους, τη θέση του προέδρου την διεκδικεί και την "καπαρώνει" πάνω από ένας υποψήφιος.

Το 2010, για ενάμιση χρόνο, πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αιμ. Νταγιάννης (του ΠΑΣΟΚ, σημερινή Π.Δ.Σ.Ο.), για να ακολουθήσει στο υπόλοιπο μισό ο Σπ. Βαλιώτης (της ΝΔ - ΔΗΚΙΟ). Το 2013 επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, πρώτος πρόεδρος ο Αιμ. Νταγιάννης, δεύτερος κατά σειρά ο Σπ. Βαλιώτης. Το 2016 το "παιχνίδι" ανοίγει… Η προεδρία θα αρχίσει και πάλι με τον Νταγιάννη, θα ακολουθήσει ο Χρ. Ισαακίδης (της κομματικά ανεξάρτητης ΑΚΙΟΕ) και θα τριτώσει με τον Γιώργο Χρηστάκη (της ΔΗΚΙΟ;)… Τουλάχιστον έτσι, συμφωνήθηκε...

ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ;

Βέβαια, τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί, κυρίως για το αν είναι νόμιμη καταστατικά η "διανομή" της θητείας του προέδρου σε διαφορετικά πρόσωπα, θέτουν κατά βάση ηθικό ζήτημα και όχι θέμα παράνομης συγκρότησης του προεδρείου. Και αυτό γιατί δεν εξελέγησαν τρείς πρόεδροι. Ένας εξελέγη και δη όπως οριζόταν, με μυστική ψηφοφορία. Το όνομα του Νταγιάννη γράφτηκε στο πρακτικό της συνεδρίασης στη θέση του προέδρου. Δεν υπάρχει καταστατική εκτροπή ή παράβαση διάταξης.

Απλά, η συμφωνία της Π.Δ.Σ.Ο., της ΠΟΦΕΕ και της ΑΚΙΟΕ, που "δουλεύτηκε" από μέρες, θα φέρει και ανακατατάξεις. Μετά από 13 μήνες, ο Νταγιάννης θα παραιτηθεί, θα συγκληθεί εκ νέου η διοίκηση και θα αναλάβει τα ηνία ο Χρ. Ισαακίδης, ο οποίος σε 10 μήνες επίσης θα παραιτηθεί και με τη συνήθη διαδικασία θα τον διαδεχτεί ο τρίτος εκλεκτός… Αυτή είναι η συμφωνία, αυτή είναι η ουσία…

Τώρα ποιος θα είναι ο τρίτος πρόεδρος; Με τα σημερινά δεδομένα ο Γ. Χρηστάκης της ΔΗΚΙΟ, αλλά επειδή στη "γαλάζια" παράταξη τα "αίματα" έχουν ανάψει από καιρό, με αφορμή και την "καρατόμηση" Βαλιώτη, οι εξελίξεις ίσως τον προλάβουν, καθώς όπως ακούγεται ,κινούνται τα νήματα της διαγραφής του από το κόμμα.

ΚΑΥΣΤΙΚΗ Η ΔΗΚΙΟ

Και γιατί αυτό; Γιατί όπως υποστηρίζει η ΔΗΚΙΟ Λάρισας "ο Χρηστάκης υποψήφιος και εκλεγείς με την παράταξη, αντί να ενεργήσει προς το συμφέρον της και των ψηφοφόρων της, ενήργησε για ίδιο όφελος με μοναδικό στόχο να προεδρεύσει κατά το τελευταίο έτος, ψηφίζοντας για πρόεδρο τον υποψήφιο της αντίπαλης παράταξης Π.Δ.Σ.Ο. ενώ ευλόγως θα έπρεπε να ψηφίσει τον συνυποψήφιό του από τη ΔΗΚΙΟ".

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί αποτυπώνεται στην ανακοίνωση των μελών της ΔΗΚΙΟ Λάρισας, στην οποία αναφέρονται επακριβώς τα εξής: "Μετά τη συγκρότηση σε σώμα της Τοπικής Διοίκησης του 7ου Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Ο.Ε.Ε. έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους της ΔΗ.ΚΙ.Ο. ότι ενώ κατά την παραπάνω συνεδρίαση οι κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος και Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος διεκδίκησαν την προεδρία για την πλειοψηφούσα παράταξή μας, ο συνυποψήφιος μας με τη ΔΗ.ΚΙ.Ο, κ. Γ. Χρηστάκης, προτίμησε να ψηφίσει όχι το συνυποψήφιό του από τη ΔΗ.ΚΙ.Ο, αλλά τον υποψήφιο της αντίπαλης παράταξης Π.Δ.Σ.Ο. και προφανώς ανεξαρτητοποιήθηκε, αφού απέκλινε ξεκάθαρα από τις θέσεις και το συμφέρον της νικήτριας παράταξης και των ψηφοφόρων της, κινούμενος από προσωπικές φιλοδοξίες, ήτοι να προεδρεύσει ο ίδιος, έστω και το τελευταίο έτος της τριετούς θητείας της διοίκησης. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, κατά τη διαδικασία, η συμφωνία για "μοίρασμα" της προεδρίας μεταξύ της δεύτερης παράταξης (ΠΔΣΟ), της τελευταίας παράταξης (ΑΚΙΟΕ) και του ανεξάρτητου κ. Χρηστάκη είχε ήδη «κλειστεί» προ πολλού, υποστηριζόμενος ένθερμα και από τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας (σ.σ κομματικό περιφερειάρχη) της ΝΔ κο Ζιαράγκα Γεώργιο. Συγχαίρουμε όλους τους εκλεγέντες προέδρους, διαβεβαιώνοντάς τους, ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που προάγει τον κλάδο μας".  

Κάπως έτσι δηλαδή, εξελέγη ως πρόεδρος ο Νταγιάννης, έναντι του Κοτσιμπογεώργου με 5-2 ψήφους. Όσο για την πρόταση της ΔΗΚΙΟ, που διεκδίκησε το αυτονόητο μιας και είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές, να πάρει η ίδια την προεδρία, "κάηκε" αυθωρεί και παραχρήμα… Προς τα έξω, η ΔΗΚΙΟ έβγαζε "υγεία" και οι "κορώνες" περί ενιαίας και αδιαίρετης παράταξης ήταν μόνο προς κατανάλωση. Η πραγματικότητα ήταν πως στην παράταξη υπήρχαν δύο υποψήφιοι πρόεδροι και η όποια σύγκλιση ή άργησε ή δεν έγινε ποτέ… Δεν συνεννοήθηκαν και έχασαν.          

Έχοντας μείνει στο τραπέζι μόνο η πρόταση της διαδοχικής προεδρίας, που προερχόταν από την παράταξη της Π.Δ.Σ.Ο., η συγκρότηση του προεδρείου ήταν εύκολη υπόθεση. Οι δύο της Π.Δ.Σ.Ο. Νταγιάννης και Πιτσίλκας, ο Ισαακίδης της ΑΚΙΟΕ, ο Κίσσας της ΠΟΦΕΕ με τη συνδρομή του Χρηστάκη, μοιράστηκαν τα αξιώματα, κατά τα συμφωνηθέντα…

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ,ΠΟΦΕΕ και ΑΚΙΟΕ, κατέθεσαν κοινό κείμενο θέσεων και αρχών και το αίτημα συγκρότησης διαπαραταξιακού προεδρείου.

Τέλος για την ιστορία θυμίζουμε πως στις πρόσφατες εκλογές του Δεκεμβρίου η ΔΗΚΙΟ κέρδισε 3 έδρες με 590 ψήφους, η ΠΔΣΟ 2 έδρες με 546 ψήφους, η ΠΟΦΕΕ 1 έδρα με 194 ψήφους και η ΑΚΙΟΕ 1 έδρα με 190 ψήφους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

                        

    

          

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass