ΜΑΞΙΜΟΥ: ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει

* Τηλεδιάσκεψη ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2017 7:50

ΑΘΗΝΑ

Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει. Και πρέπει να πάρουμε άδεια από τη Βουλή για να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα. Γι’ αυτό δεν θα το συμβούλευα στους Ελληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Όπως ξεκαθάρισε, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πρόβλημα της Ελλάδος και όxι του Ταμείου διότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα.

«Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο, γι’ αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα» ανέφερε.

Στην ίδια βάση, ο Σόιμπλε πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σέβεται και τηρεί όσα συμφωνήθηκαν.

«Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας έκανε εκλογές προκειμένου να εφαρμόσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε υποσχεθεί όταν τις κέρδισε την πρώτη φορά. Επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για την Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα», τόνισε.

ΓΙΑ ΕΚΤ ΚΑΙ Brexit

Μιλώντας για όλα τα επίκαιρα ζητήματα των τελευταίων μηνών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές τόσο για την πολιτική της ΕΚΤ όσο και για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Για την ΕΚΤ είπε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις, προσέθεσε ωστόσο πως ο Μάριο Ντράγκι τάσσεται συστηματικά υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ο Σόιμπλε είπε πως πρέπει να περιοριστεί η ζημιά από την απόφαση για Brexit και τόνισε πως το ενδιαφέρον όλων είναι η Βρετανία να είναι ισχυρή ακόμη και εκτός της ΕΕ.

Σε σχέση με τις συνομιλίες για το Brexit διευκρίνισε πως σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η συμφωνία θα είναι δύσκολη, ενώ τάχθηκε κατά του φορολογικού ανταγωνισμού.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να αποφύγουμε τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τηλεδιάσκεψη του ESM

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εξειδίκευση των κανόνων που θα ισχύσουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε ο ESM.

«Το Συμβούλιο Διευθυντών θα εξετάσει πρώτα τους κανόνες που θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας ότι το κόστος το σχετικό με τα μέτρα θα απομονώνεται και θα επιβαρύνει την Ελλάδα και ότι δεν θα υπάρχει πρόσθετο κόστος για άλλα μέλη του ESM», σημειώνει η ανακοίνωση με την ατζέντα της συνεδρίασης.

To Συμβούλιο των Διευθυντών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εξετάσει και τους κανόνες που θα εφαρμοστούν για τα εξής μέτρα:

1.       Ανταλλαγή Ομολόγων. Θα εκδοθούν νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και θα αντληθούν μετρητά για να αντικατασταθούν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

2.       Ανταλλαγές επιτοκίων. Ο ESM θα προχωρήσει σε συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων (interest rate swap arrangements) για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα και να μειώσει τον κίνδυνο να χρειασθεί η Ελλάδα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3.       Κάλυψη της χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροχρόνια ομόλογα που αντιστοιχούν στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα. Αυτό θα σταθεροποιήσει επίσης το κόστος για την Ελλάδα από τα επιτόκια.

Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος υποβλήθηκαν αυτό τον μήνα για έγκριση στο Συμβούλιο Διοικητών του ESM.

ΣΚΩΠΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΜΣΕΝ

Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζουν κύκλοι της κυβέρνησης την εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στην Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα.

Υπενθυμίζοντας τις λανθασμένες εκτιμήσεις που είχε κάνει και κατά το παρελθόν, όπως όταν προέβλεπε ανάπτυξη και αντί αυτού υπήρξε ύφεση 9%, οι κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν: «Του ευχόμαστε να συνεχίσει τις "επιτυχημένες" προβλέψεις».

«Κι αν θέλει, ας γράψει κι ένα μπλογκ» προσθέτουν στο ίδιο σκωπτικό πνεύμα.

Ο Τόμσεν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα, υποστήριξε ότι δεν είναι το πρόβλημα αυτό στην Ευρώπη, για να προσθέσει ότι έχει κάνει πολλή πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

ΤΟ ΚΚΕ

«Για τα λαϊκά συμφέροντα είναι απολύτως ξένο κι αποπροσανατολιστικό το δίλημμα “μνημόνιο με ΔΝΤ ή μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ”, αφού σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη -με τη μία ή την άλλη μορφή- η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα, οι κόφτες κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης της κερδοφορίας» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass