Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

"Επίθεση" της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς

* Ένας στους δύο πολίτες χρωστά στην εφορία, ένας στους πέντε απειλείται με κατασχέσεις

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2017 22:45

Απλήρωτες υποχρεώσεις χωρίς τελειωμό, ληξιπρόθεσμα χρέη που κάθε μήνα "εκτοξεύονται" και όλο και περισσότεροι πολίτες να κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης…

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανελέητης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, που επιμένει, υπό το βάρος των μνημονίων, να αγνοεί τις πραγματικές δυνατότητες των φορολογουμένων ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να "φεσώνει" τους ιδιώτες καθυστερώντας την πληρωμή παρακρατούμενων φόρων…

Μπορεί εν προκειμένω τον περασμένο Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να μειώθηκαν κατά 850 εκ. από τα 4,1 δισ. στα 3,3 δισ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία στο πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αποπληρώθηκαν μόλις 78 εκ. ευρώ. Και αυτό γιατί δεν ελήφθη η δόση των 6,1 δισ. ευρώ που συνοδεύει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Να σημειωθεί πως από τα χρήματα της εκκρεμούσης δόσης τα 1,7 δισ. αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αλλά όσο η αξιολόγηση εκκρεμεί τόσο τα φέσια μεγαλώσουν.

 Όμως ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τους φορολογουμένους που άφησαν και τον Ιανουάριο απλήρωτους φόρους 737 εκ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών παλαιές (έως το τέλος του 2016) και νέες (όσες δημιουργήθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2017) ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται συνολικά σε 93,4 δισ. ευρώ.

 Οφειλές που, όπως είναι επόμενο, δεν «απειλούν» μόνο την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, έστω και αν στο α΄ δίμηνο του έτους ξεπέρασαν το στόχο (με την εισπραξιμότητα ωστόσο να είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι), αλλά και τους στόχους του ΕΦΚΑ, όπου φέτος παίζεται το μεγάλο "στοίχημα". Το γεγονός ότι οι παρατάσεις πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών είναι επαναλαμβανόμενες, δείχνουν και τις αρρυθμίες του συστήματος αλλά και την αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία της φορολογικής διοίκησης είναι ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το δημόσιο ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 4.173.206. Από αυτούς, οι 1.672.500 κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένας στους δύο πολίτες οφείλει στην εφορία και ένας στους πέντε ανά πάσα στιγμή μπορεί να δει τον τραπεζικό λογαριασμό να αδειάζει και τα περιουσιακά του στοιχεία να βρίσκονται υπό κατάσχεση. Άλλωστε όπως ανακοίνωσε το Υπ. Οικονομικών οι οφειλέτες στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 815.818.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Και όπως είναι γνωστό το πρώτο και πλέον σύνηθες μέτρο που λαμβάνεται, όταν τίθεται σε κίνδυνο η πληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο, είναι η μαζική δέσμευση των λογαριασμών. Το Δημόσιο έχοντας πλέον πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει κάθε καταθέτης σε όλες τις τράπεζες, θα συνεχίσει ακάθεκτο την επίθεση, έστω και αν έχει αποδειχθεί πως τα αποτελέσματα της πρακτικής αυτής έχει πενιχρά αποτελέσματα καθώς τα μέσα υπόλοιπα που βρίσκονται στους λογαριασμούς είναι μικροποσά και δεν μπορούν να στηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους του προϋπολογισμού .

Άλλο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για εισοδήματα του φορολογούμενου στα χέρια τρίτων όπως είναι το εισόδημα από μισθώματα ακινήτων ή οι απαιτήσεις από πελάτες. Επίσης, εκδίδονται και κατασχετήρια για μισθούς και συντάξεις που αποστέλλονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ και δυνατότητα του δημοσίου να κατάσχει το 50% για ποσό μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Το τμήμα μισθού ή σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί στο σύνολό του.

Υπάρχει βεβαίως και το μέτρο των κατασχέσεων ακινήτων αλλά αυτό γίνεται μόνο για τους μεγάλους οφειλέτες. Πάντως το βέβαιο είναι ότι οι εφορίες θα εντατικοποιήσουν πάραυτα την προσπάθεια είσπραξης των οφειλών…

 

Του Γιώργου Νούλη