ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Φόροι - "φωτιά" για όσους νοικιάζουν ακίνητα

* Πώς δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια στο Ε2 και πώς απαλλάσσονται από τον φόρο για ανείσπρακτα μισθώματα

Δημοσίευση: 20 Απρ 2017 22:05
Σημαντικές οι επισημάνσεις και οι διευκρινίσεις που δίνει μέσω της "Ε" ο αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕΛ Αστ. Νάκας Σημαντικές οι επισημάνσεις και οι διευκρινίσεις που δίνει μέσω της "Ε" ο αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕΛ Αστ. Νάκας

Πολύ ψηλά στη λίστα των φορολογουμένων που θα δουν το φετινό τους εκκαθαριστικό να είναι ιδιαίτερα φουσκωμένο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας που εισπράττουν ενοίκια.

Τα εισόδημα από ενοίκια φορολογείται και φέτος με ειδική κλίμακα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος ( δεν ισχύει δηλαδή η μείωση του φόρου) αλλά και με αυξημένους συντελεστές σε σχέση με το εισόδημα του 2015. Καθώς η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης έχει ξεκινήσει και αρκετοί φορολογούμενοι, ειδικά όσοι μισθώνουν ακίνητα, έχουν κάνει τις πρώτες κρούσεις στους λογιστές τους για να προγραμματίσουν τη συμπλήρωσή τους, ο φοροτεχνικός, αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕΛ και μέλος της Γ.Σ. της ΠΟΦΕΕ Αστέριος Νάκας, δίνει μέσω της "Ε" κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση Ε2 και επισημαίνει τη διαδικασία που απαιτείται για να απαλλαγεί από το φόρο των ανείσπρακτων ενοικίων.

 Όπως εξηγεί πρωτίστως όσοι εισέπραξαν πέρυσι ενοίκια θα καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο λόγω αύξησης φορολογικών συντελεστών. Έτσι για εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 - 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.

Οι συντελεστές εφαρμόζονται κλιμακωτά, δηλαδή υπολογίζεται ο φόρος για κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά. Για παράδειγμα, ό φόρος για εισοδήματα 40.000 ευρώ από μισθώματα θα υπολογιστεί ως εξής: 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ: 1.800 ευρώ, 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ: 8.050 ευρώ και 45% για τα εναπομείναντα 5.000 ευρώ: 2.250 ευρώ. Συνεπώς το σύνολο φόρου είναι 12.100 ευρώ.

Βάσει του πίνακα που παραθέτουμε ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 15.000 ευρώ πλήρωσε πέρυσι φόρο εισοδήματος 2.310 ευρώ. Φέτος για το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.850 ευρώ, δηλαδή 540 ευρώ περισσότερα. Άλλος ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 20.000 ευρώ πλήρωσε με το περυσινό εκκαθαριστικό φόρο εισοδήματος ύψους 3.960 ευρώ. Με το νέο εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει 4.600 ευρώ, δηλαδή 640 ευρώ περισσότερα. Επίσης άλλος για ενοίκια 6.000 ευρώ, πέρυσι πλήρωσε 660 ευρώ και φέτος θα πληρώσει 900 ευρώ, δηλαδή 240 ευρώ περισσότερα.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε2

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από ακίνητα, ή έχουν παραχωρήσει δωρεάν κατοικία στα παιδιά τους ή τους γονείς τους ή διαθέτουν «κενά» ακίνητα, αλλά και όσοι δεν κατάφεραν να εισπράξουν ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων τους θα πρέπει πριν την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα).

Στο έντυπο Ε2 πρέπει να δηλωθούν, ξεχωριστά για κάθε ακίνητο, τα ενοίκια που εισπράχθηκαν σε περίπτωση εκμίσθωσης ή υπεκμίσθωσης καθώς και τα τεκμαρτά μισθώματα που προκύπτουν από τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων σε τρίτους ή την ιδιόχρηση ενώ σε ξεχωριστό κωδικό θα πρέπει να δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου οι φορολογούμενοι να μην φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2016.

 Για την συμπλήρωση της στήλης 4 θα γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με τη κατηγοριοποίηση των ακινήτων, που ισχύει για την συμπλήρωση του εντύπου Ε9.

- Οι στήλες 13,14 και 15 συμπληρώνονται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία όπως εμφανίζονται στους τίτλους των στηλών.

-Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας,

-Στη στήλη 17 συμπληρώνεται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου, καθώς και τα ανείσπρακτα εισοδήματα όπως αυτά προκύπτουν από την κατηγοριοποίηση των στηλών 13, 14 ,15 και 16.

-Κατά τη συμπλήρωση της στήλης 18 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» αναγράφεται υποχρεωτικά ο 9ψήφιος αριθμός παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή, ανεξάρτητα από τη λειτουργία της ή μη, από την εταιρεία που το παρέχει (ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση), από το είδος του παρεχόμενου ρεύματος (συμβατικό, εργοταξιακό κα) και ανεξάρτητα αν από την ίδια παροχή ηλεκτροδοτούνται περισσότερα ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ).

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από τη κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».

- Στην στήλη 19 συμπληρώνεται ο αριθμός της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

- Στην «Αναλυτική Κατάσταση Μισθωμάτων» δηλώνεται και η ακίνητη περιουσία των εξαρτώμενων ανηλίκων τέκνων από τον υπόχρεο γονέα. Τα ακίνητα αυτά συμπληρώνονται και στον πίνακα Ι της δεύτερης σελίδας του εντύπου.

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο κ. Νάκας μεγάλη προσοχή θέλει και φέτος η δήλωση ανείσπρακτων ενοικίων αφού αν γίνει λάθος ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με φόρο χωρίς να τα έχει εισπράξει. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα δηλωθούν σε ειδικό κωδικό και στο έντυπο E1, δηλαδή το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης όσο και το Ε2 όπου αναγράφονται να εισοδήματα από μίσθωση ανίκητων και καταστημάτων (κωδ.125-126)

 Τα εισοδήματα από ανείσπρακτα ενοίκια δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης. Επίσης μέσω της ΠΟΛ.1034/2017 η φορολογική διοίκηση ορίζει πως εκτός από την υποβολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ του φορολογούμενου υπεύθυνης δήλωσης για τα μισθώματα που δεν έχουν εισπραχθεί υποβάλλεται και έκθεση αποβολής και εγκατάστασης που έχει συνταχθεί από τον δικαστικό επιμελητή.

Πάντως προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, ή οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί.

Σημειωτέον ότι τα εισοδήματα από ανείσπρακτα ενοίκια του 2015 που τυχόν εισπράχθηκαν μέσα στο 2016, θα φορολογηθούν με την κλίμακα του 2016.

Του Γιώργου Νούλη

ENOIKIA2 PINAKAS

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass