ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΣΟΙ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΧΡΙ 31/12/2024 ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Μετά το 2025 ο "κόφτης" στις συντάξεις των αγροτών

* Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές - Λάθος ο υπολογισμός τους υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη

Δημοσίευση: 21 Απρ 2017 7:00

Μειώνονται κατά 60% οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016 και συνεχίσουν να εργάζονται, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, κατ΄εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Ωστόσο, για τους αγρότες, ο "κόφτης" θα ισχύσει από 1/1/2025.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος Φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία υπόκεινται σε περιορισμό ή αναστολή των συντάξεών τους, σύμφωνα με εφαρμοστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων, ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

Για τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων του ΟΓΑ, προβλέπεται μεταβατικό καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης και σταδιακή εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τη χορήγηση εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Ειδικότερα, για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

α) κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι του ισχύ του ν. 4387/2016

β) κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1-1-2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμου Κατρούγκαλου.

Με βάση το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο, στις περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ από 1-1-2017 και μετά, που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στο Ε.Φ.Κ.Α., βάσει των σχετικών διατάξεων υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και δεδομένης της ως παραπάνω μεταβατικής προσαρμογής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ στο νέο καθεστώς συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου) για την απασχόληση συνταξιούχων έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2025, καθώς από το έτος αυτό και μετά η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης προσεγγίζει και εν συνεχεία υπερβαίνει το 60%, το ποσοστό δηλαδή περικοπής της σύνταξης που ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4387/2016 (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου).

Για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1-1-2017 έως και 31-12-2024 ως προς την απασχόληση συνταξιούχων θα ισχύουν οι προγενέστερες του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 διατάξεις.

Εξυπακούεται, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. 12-5-2016) και μέχρι 31-12-2016, δεδομένου ότι ο υπολογισμός της σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με βάση το προϊσχύον του προαναφερόμενου νόμου καθεστώς.

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στο μεταξύ παράνομες και αυθαίρετες μειώσεις επιβάλλονται μετά το νόμο Κατρούγκαλου σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, όπως προκύπτει από έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη. Στο έγγραφο με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2017 που δημοσίευσε χθες ο Ελεύθερος Τύπος, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνεται τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο ΕΤΕΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και επισημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους έγινε με λάθος τρόπο επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους δικαιούχους. Όπως σημειώνει στην αναφορά του ο ΣτΠ μετά το νόμο Κατρούγκαλου εφαρμόζονται παράνομα οι περικοπές των νόμων 4093/12 και 3986/11 σε ανύπαρκτα ποσά συντάξεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αντί μειώσεων σε επικουρικές άνω των 300 ευρώ από 3-10%, όπως προβλέπεται από το νόμο 3986/11 να επιβάλλονται με τον επανυπολογισμό Κατρούγκαλου περικοπές διπλάσιες και τριπλάσιες.

Στην εφημερίδα παρουσιάζονται μάλιστα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα συνταξιούχων όπου ο μεν πρώτος με επικουρική 376,18 ευρώ, η μείωση της οποίας ήταν 15,05 ευρώ και με τον επαναυπολογισμό η μείωση εκτοξεύτηκε στα 57,52 ευρώ και ο μεν δεύτερος με μείωση 58,38 ευρώ, η οποία μετά τον επανυπλογισμό της διπλασιάστηκε και πήγε στα 109,36 ευρώ. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει αναντιστοιχίες και στις περικοπές στα μερίσματα του Δημοσίου και καλεί την κυβέρνηση είτε να νομοθετήσει είτε να επιστρέψει αναδρομικά στους συνταξιούχους τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί παρανόμως ως μειώσεις επί ποσών που δεν λαμβάνουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass