ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ Β’ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ

Σημαντικές αλλαγές στο νέο "εξοικονομώ"

* Πότε προκηρύσσεται το πρόγραμμα, ποιοι επιδοτούνται και ποια είναι τα νέα εισοδηματικά όρια ένταξης

Δημοσίευση: 22 Απρ 2017 23:10
 Στα θετικά του νέου προγράμματος η δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων Στα θετικά του νέου προγράμματος η δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων

Εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» βρίσκονται τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες (αλουμινοκατασκευαστές, εγκαταστάτες συστημάτων θέρμανσης, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ενεργειακούς επιθεωρητές κ.α.) του ν.Λάρισας που εμπλέκονται στις διαδικασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ενεργοποίηση του προγράμματος θα γίνει στα μέσα Μαΐου και με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο που εφαρμόστηκε…

 Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο στα χρηματικά όρια, στα ποσοστά επιδότησης και στις κλίμακες οικογενειακού εισοδήματος όσο και στις διαδικασίες ένταξης. Πέραν του ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας το σπουδαιότερο, που γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ) Κων. Λάσκος σε πρόσφατη εκδήλωση του συλλόγου, είναι ότι οι κατοικίες ιδιοκτητών από κάποιο εισόδημα και πάνω, θα πρέπει να αναβαθμίζονται υποχρεωτικά στη β' ενεργειακή κλάση. Όπως ειπώθηκε βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων. Οι ευρωπαϊκοί φορείς φέρονται να ζητούν την υποχρεωτική αναβάθμιση των κατοικιών μέσω του νέου «εξοικονομώ», κατ' ελάχιστον στη Β' ενεργειακή κλάση, με εισοδηματικά κριτήρια που φτάνουν και τις 25.000 ευρώ.

Αν τελικά επικρατήσει αυτή η αλλαγή και ειδικά αν εφαρμοστεί στα χαμηλότερα εισοδήματα, θα είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο «εξοικονομώ» μιας και θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος τόσο στο ν. Λάρισας όσο και σε όλη τη χώρα βρίσκεται στην χαμηλότερη ενεργειακή κλάση. Σημειωτέον ότι υπάρχουν συνολικά εννέα κατηγορίες ενεργειακής κλάσης στα ακίνητα.

 Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους που βασίζονται στις προϋποθέσεις του παλαιού προγράμματος (δηλαδή την κατ' ελάχιστον αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση), από το να υποβάλουν αίτηση.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο ερώτησης που υπέβαλαν πρόσφατα βουλευτές της ΝΔ σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επισημάνει πως προχωράει στις βελτιώσεις που απαιτούνται, προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων να γίνει απλούστερη, η συνολική διαδικασία ταχύτερη καθώς και να δίνεται η δυνατότητα αίτησης στο πρόγραμμα χωρίς υποχρεωτική λήψη δανείου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, τόσο σχετικά με το οριστικό περιεχόμενο του νέου «εξοικονομώ», όσο και με την οριστική ημερομηνία έναρξής του, σε συνδυασμό με τον πολυαναμενόμενο νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπεται ένα τμήμα επιδότησης ή και χαμηλότοκου δανείου, και το υπόλοιπο της δαπάνης για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων θα καλύπτεται από ίδια συμμετοχή του νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα το επιδοτούμενο ή και δανειοδοτούμενο σκέλος θα αφορά το 50% της δαπάνης και θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια που θα εξειδικευθούν στον οδηγό του προγράμματος, ενώ η συμμετοχή κάθε νοικοκυριού πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο 50% της δαπάνης.

 Στόχος του υπουργείου Οικονομίας που επεξεργάζεται τα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται η επιδότηση ή και η δανειοδότηση, είναι να υπάρξουν έξι βασικές εισοδηματικές κατηγορίες, τρείς περισσότερες δηλαδή από το προηγούμενο πρόγραμμα. Το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα θα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών θα έχει ως ανώτατο όριο τα 25.000 ευρώ, ενώ τα ποσοστά επιχορήγησης θα φτάνουν έως και 70% και θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό επιδότησης. Η επιδότηση (έως 70%) καθορίζεται ποσοστιαία από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του νοικοκυριού. Εν ολίγοις σημαντικό ρόλο θα παίζει και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, με προσαύξηση κατά 5% ανά μέλος. Δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ

Δικαίωμα αίτησης θα έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει και επιδότηση και άτοκο δάνειο, εφόσον το επιθυμεί. Επίσης οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους χρήματα. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ. Ενδεικτικά ένα σπίτι 100 τ.μ. λαμβάνει επιχορήγηση και άτοκο δάνειο (ή και τα δύο). Συνδυαστικά το ποσό αγγίζει τα 25.000 ευρώ. Ένα σπίτι 60 τ.μ. θα λάβει 15.000 ευρώ.

Οι νέες κλίμακες θα διαμορφώνονται ως εξής:

1. Για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 60%

2. Για ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 20.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 50%.

3 Για ατομικό εισόδημα από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 25.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 40%.

4. Για ατομικό εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 30.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 35%.

5. Για ατομικό εισόδημα από 25.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 30%.

6. Για ατομικό εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ και μέχρι 45.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 25%.

Η διαδικασία θα προβλέπει ότι σε πρώτη φάση οι δυνητικά ωφελούμενοι θα συμπληρώνουν στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος την αίτηση που θα αναρτηθεί στην επίσημη διαδικτυακή πύλη, θα αναρτούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα επιλέγουν, εάν επιθυμούν χορήγηση δανείου, την τράπεζα που θα εξετάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Σε δεύτερη φάση και μετά την έγκριση της πιστοληπτικής τους ικανότητας για όσους ωφελούμενους έχουν επιλέξει χορήγηση δανείου, οι δυνητικά ωφελούμενοι θα απευθύνονται σε ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί εργασίες που θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων για επιδότηση σε μία ανακαίνιση σπιτιού:

1) Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια και υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

2) Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής.

3) Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. (πχ λέβητας και ηλιακός θερμοσίφωνας).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass