* Με το κυβικό θα πληρώνουν περιβαλλοντικό τέλος οι αγρότες με γεωτρήσεις * «Στα ύψη θα φθάσει η τιμή του νερού», προειδοποίησαν δήμαρχοι χθες στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και πρότειναν να μην αναλάβουν να εισπράξουν τα πρόσθετα τέλη

Νοικοκυριά και αγρότες θα πληρώνουν τα έργα νερού

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 22:35

Στους καταναλωτές νερού, νοικοκυριά και αγρότες, «περνά» ο λογαριασμός των έργων που είτε έχουν γίνει στο παρελθόν είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον καθώς στα νέα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης των έργων.

Όσον αφορά στους αγρότες με ιδιωτικές γεωτρήσεις, θα επιβαρυνθούν κι αυτοί με το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο θα είναι αναλογικό με την κατανάλωση νερού κάθε παραγωγού (χρέωση ανά κυβικό μέτρο). Το ποσό θα το εισπράττει ο δήμος, ο οποίος θα μετρά την κατανάλωση και θα το αποδίδει στο πράσινο Ταμείο αφού κρατήσει το 2,5% για τα διαχειριστικά έξοδά του. Το περιβαλλοντικό τέλος θα ορίζει ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Υδάτων.

«ΣΤΑ ΥΨΗ» Η ΤΙΜΗ ΝΕΡΟΥ

Η νέα τιμολόγηση του νερού από το 2018 προκαλεί ήδη αντιδράσεις, παρ’ όλο που δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή στο σύνολό της. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Απ. Κοιμήση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να αρνηθούν οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ να εισπράξουν τα επιπλέον τέλη, με άλλα λόγια να αναλάβει το Πράσινο Ταμείο να εισπράττει το περιβαλλοντικό τέλος.

Άλλοι δήμαρχοι επισήμαναν πάντως, πως κάτι τέτοιο είναι νομικά αδύνατο με τον κ. Απ. Κοιμήση να προειδοποιεί ότι «η τιμή του νερού θα φθάσει στα ύψη» καθώς «η ΚΥΑ για την τιμολόγηση φέρνει νέες χρεώσεις, όπως το κόστος απόσβεσης».

Ο κ. Απ. Κοιμήσης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο και την παλιότερη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου ότι, όπως είπε, «δεν θα εφαρμοσθεί η ΚΥΑ στο αρδευτικό νερό»: «είναι η νέα μέθοδος αυτή, πρώτα υπογράφουν (σ.σ. ο κ. Ε. Αποστόλου έχει συνυπογράψει την ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού) και μετά δηλώνουν ότι δεν θα την εφαρμόσουν».

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ

Το συνολικό κόστος νερού από το 2018, όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα προκύπτει ως άθροισμα του χρηματοοικονομικού κόστους, του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου των υπηρεσιών ύδατος.

Για τον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους λαμβάνονται υπόψη οι εξής συνιστώσες κόστους:

-Κόστος κεφαλαίου, το οποίο αποτελείται από το αναλισκόμενο ετήσιο πάγιο κεφάλαιο στη διαδικασία παραγωγής και παροχής των υπηρεσιών ύδατος και το κόστος ευκαιρίας του επενδεδυμένου κεφαλαίου, που είναι η απόδοση του κεφαλαίου σε εναλλακτικές τοποθετήσεις.

-Λειτουργικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία κάθε οργανισμού ή μηχανισμού υπηρεσιών ύδατος, εξαιρουμένου του κόστους συντήρησης και διοίκησης.

-Κόστος συντήρησης, το οποίο περιλαμβάνει τις δαπάνες για αναλώσιμα υλικά και εργασία, ώστε οι υπάρχουσες υποδομές να βρίσκονται σε καλή λειτουργική κατάσταση σε όλη την ωφέλιμη ζωή τους και να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες για τις οποίες κατασκευάστηκαν.

-Κόστος διοίκησης και άλλα κόστη, τα οποία περιλαμβάνουν τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διοίκηση του φορέα παροχής της υπηρεσίας ύδατος, όπως του προσωπικού διοίκησης, της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, τις αμοιβές τρίτων συνεργατών, τα ενοίκια κεντρικών γραφείων.

Για τον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία που ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Προβλέπεται, πάντως, ότι το κόστος των δομικών έργων, που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα των Συμπληρωματικών Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής θα υπολογίζεται στον ετήσιο υπολογισμό του κόστους πόρου μέσω συντελεστή απόσβεσης του δομικού έργου ίσου με 2%. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία των έργων αυτών, δεν υπολογίζεται πλέον κόστος πόρου για αυτά, αλλά εντάσσονται στη διαδικασία υπολογισμού κόστους κεφαλαίου. Ανάλογη ρύθμιση υπάρχει και στον υπολογισμό του περιβαλλοντικού κόστους, άρα η απόσβεση θα ανέρχεται ετησίως σε ποσοστό 4%.

Αποσβέσεις προβλέπονται και για τα υφιστάμενα έργα υποδομής είτε ανήκουν στην κυριότητα του παρόχου νερού είτε στην κυριότητα άλλου φορέα, τον οποίο δεν πληρώνει ο πάροχος για τις ποσότητες νερού που προμηθεύεται από αυτόν.

Σε περιπτώσεις που αυτές οι αποσβέσεις δεν καλύπτουν σημαντικά στοιχεία παγίων (είτε επειδή έχουν αποσβεστεί πλήρως λογιστικά, είτε επειδή ανήκουν σε άλλους φορείς και δεν περιλαμβάνονται στα πάγια του παρόχου), αν και αυτά είναι εν λειτουργία, το κόστος κεφαλαίου που αναλογεί σε αυτά υπολογίζεται με τα εξής βήματα:

• Εκτιμάται κόστος αντικατάστασης αυτών των παγίων σε τιμές του τρέχοντος έτους.

• Ανάλογα με το είδος παγίου, εφαρμόζεται επιλεγμένος συντελεστής ετήσιας απόσβεσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

• Το ύψος αυτών των αποσβέσεων προστίθεται στις υπόλοιπες αποσβέσεις που περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις ή/και ισολογισμούς του φορέα παροχής υπηρεσιών ύδατος.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass