ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ «ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ»

Κάθε Τετάρτη όλα τα ακίνητα στο «σφυρί»

* «Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ι. Κόνσουλας - «Μόνη διέξοδος ο ν. Κατσέλη η ισχύς του οποίου το 2018 λήγει» επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Αγ. Γιουρέλης

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2017 22:01
 Από την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουνίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για κάθε χρέος και κάθε ακίνητο... Από την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουνίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για κάθε χρέος και κάθε ακίνητο...

Στην κατάργηση του ορίου ελάχιστης οφειλής για τον εκπλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, που μέχρι πρότινος ήταν τα 300.000, προχώρησαν, όπως αναμενόταν, οι συμβολαιογράφοι της χώρας.

Με μια κίνηση που θέτει προ των ευθυνών όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την πολιτική ηγεσία, καθώς σηματοδοτεί την άρση της προστασίας όλων των δανειοληπτών, πλην αυτών που εντάχθηκαν στον ν. Κατσέλη, έρχεται σε μια περίοδο οξυμένη από τις αντιδράσεις συλλογικών οργανώσεων στα Ειρηνοδικεία και ενόσω μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών...

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση των συμβολαιογράφων, που έρχεται μετά από παρατεταμένη περίοδο αποχής, ενεργοποιεί το μέτρο των πλειστηριασμών για κάθε περιουσιακό στοιχείο οφειλέτη ακόμη και για την πρώτη του κατοικία, η οποία ούτως ή άλλως ήταν απροστάτευτη για όσους δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στον ν. Κατσέλη ή για όσους εντάσσονταν στο όριο των 300.000 ευρώ ή 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας νωρίτερα που έθεταν οι συμβολαιογράφοι. Τώρα, αργής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη, τόσο στα Ειρηνοδικεία της Λάρισας όσο και στην υπόλοιπη χώρα, οι πλειστηριασμοί ξανάρχονται δοκιμάζοντας τις αντοχές των οφειλετών και της αγοράς… «Πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, σχολιάζοντας την απόφαση του συλλογικού τους οργάνου. «Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Τρίτη, μετά από μεγάλο προβληματισμό και μετά τη διαπίστωση πως ύστερα από οκτώ μήνες αποχής από μια κατηγορία πλειστηριασμών, ουδείς από τους παράγοντες της πολιτείας, κανένας πολιτικός χώρος και κανένας κοινωνικός θεσμός δεν έκρινε σκόπιμο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να προτείνει έστω μια κάποια λύση». Η αποχή μας από τη διενέργεια συγκεκριμένων πλειστηριασμών, ενώ έδωσε προσωρινή λύση σε πολλούς συμπολίτες μας, έδωσε και την ευκαιρία σε όλους αυτούς που υποχρεούνται να προτείνουν λύσεις και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις να καλυφθούν πίσω από την αποχή μας, αφήνοντάς μας μόνους κάθε Τετάρτη να αντιμετωπίζουμε ακραίες συμπεριφορές. Ο κ. Κόνσουλας τονίζει προς τις συλλογικές οργανώσεις που αντιδρούν πως δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον τους αλλά προς αυτούς που νομοθετούν και δεν παίρνουν θέση δηλώνοντας «άγνοια», πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και πως η μη διενέργεια πλειστηριασμών δεν είναι η λύση.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η απόφαση των συμβολαιογράφων; Ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουνίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για κάθε χρέος και κάθε ακίνητο. Ακόμη και η πρώτη κατοικία του οφειλέτη δανειολήπτη, σημειώνει από την πλευρά του στην «Ε» ο νομικός σύμβουλος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Άγγελος Γιουρέλης, μπορεί να βγει στο «σφυρί». Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να την προστατεύει, πλην του ν. Κατσέλη, η ισχύς του οποίου φτάνει μέχρι τα τέλη του 2018. Με δεδομένο ότι ο νόμος έχει καταστεί αυστηρός, όλο και λιγότεροι υπερχρεωμένοι εντάσσονται σ΄ αυτόν». Θυμίζουμε πως η προστασία του ν. Κατσέλη προσφέρεται με δύο πολύ συγκεκριμένους όρους, πέραν των εισοδηματικών και λοιπών κριτηρίων. Αφενός ότι ο δανειολήπτης θα ρυθμίσει το δάνειό του κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πιστωτές δεν θα βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή που θα βρίσκονταν σε περίπτωση πλειστηριασμού και αφετέρου ότι όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που θα κρίνει το δικαστήριο θα μπορούν να κατάσχονται και να εκποιούνται προκειμένου να αποπληρώνονται οι πιστωτές. Επιπροσθέτως για να υπάρξει απόλυτη προστασία στους οφειλέτες χαμηλών εισοδηματικών κατηγοριών πρέπει να ικανοποιούνται τα εξής κριτήρια:

* Η πρώτη κατοικία να είναι αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ για τον άγαμο, έως 160.000 ευρώ για τον έγγαμο, με την προσαύξηση για κάθε παιδί και μέχρι 3 συνολικά να ανέρχεται στα 20.000 ευρώ.

* Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας πρέπει να έχουν εισόδημα που είναι ίσο ή υπολείπεται των ευλόγων δαπανών διαβίωσης (όπως αυτές διαμορφώνονται στην τέταρτη ομάδα δαπανών, δηλαδή την ομάδα που περιλαμβάνει και τις δαπάνες για αναψυχή, ταξίδια κ.λπ.). Προστασία, υπό προϋποθέσεις, για την πρώτη κατοικία παρέχεται και για τους οφειλέτες μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν κριτήρια όπως η πρώτη κατοικία να είναι αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, έως 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, με την προσαύξηση για κάθε παιδί και μέχρι 3 συνολικά να ανέρχεται στα 20.000 ευρώ και το εισόδημα να μην υπερβαίνει κάποιες εύλογες δαπάνες διαβίωσης. «Ενημερωτικά», όπως επισημαίνει ο κ. Γιουρέλης, «από το 2010 που ενεργοποιήθηκε ο νόμος περίπου 600 δανειολήπτες του νομού ετησίως προσέφευγαν στις ευνοϊκές διατάξεις του. Από φέτος, λόγω της τροποποίησης του νόμου, η υπαγωγή δυσκόλεψε. Ωστόσο το θετικό είναι πως μετά τους επαναπροσδιορισμούς των ημερομηνιών, οι υποθέσεις τους φτάνουν στα δικαστήρια συντομότερα σε σχέση με το παρελθόν»…

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Η απόφαση των συμβολαιογράφων πάντως έρχεται και σε μια περίοδο που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί και θα απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία, η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές στο ν. Λάρισας είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές. Με το νέο σύστημα πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργούνται όχι μόνο κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Αρκεί εκείνος που επισπεύδει τον πλειστηριασμό να δηλώνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι επιθυμεί ο πλειστηριασμός να γίνει ηλεκτρονικά. Έδρα του πλειστηριασμού θα είναι το γραφείο του συμβολαιογράφου.

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass