Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λύση για τα κόκκινα δάνεια 1 τρισ. ευρώ αναζητά η Ευρώπη

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2017 12:11

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, ο επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ, προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ των «27».

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η Ελλάδα έχει συμφέρον να διατηρήσει τις ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε επίπεδο που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της» δήλωσε με αφορμή την επίσκεψη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Καρβούνης.

Ο κ. Έτινγκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 14:00.

Νωρίτερα, στις 10:00, θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα «Έγγραφο Προβληματισμού για το Μέλλον των Οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου». Επίσης, θα έχει σναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η δήλωση του κ. Καρβούνη έχει ως εξής: «Σε μία περίοδο που οι πολίτες περιμένουν δικαιολογημένα περισσότερα από την ΕΕ, οι πόροι της έχουν φτάσει στα όριά τους και για αυτό πρέπει να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του κάθε ευρώ. Η δε αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει, επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν από κοινού για την κατεύθυνση προς την οποία θέλουν να πορευτούν.

» Για τον σκοπό αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα έγγραφο προβληματισμού, που αναλύει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας. Η Ελλάδα αντλεί πολλούς πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, έχει, συνεπώς, μεγάλο συμφέρον στη διατήρηση των ροών των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε επίπεδο που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της. Ο επίτροπος Έτιγκερ θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα μας για να διαβουλευθεί με τις ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο της εκπόνησης της πρότασης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ των 27, την οποία η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει στα μέσα του 2018».