ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Οι όροι ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2017 15:40

Καθοριστικός αποδεικνύεται ο ρόλος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, την παρακολούθηση των όρων της ή ακόμη και την ανατροπή της, στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φαίνεται από την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τη δυνατότητα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, άνω των 20.000 ευρώ, μέσα από μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία με το ΚΕΑΟ να την παρακολουθεί από την αρχή, από την παραλαβή δηλαδή των προσκλήσεων έως και την υπογραφή των συμβάσεων αναδιάρθρωσης, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένοι όροι, προς όφελος των Ταμείων και εν προκειμένω του ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, μεταξύ των όρων δεν θα πρέπει να προβλέπεται διαγραφή βασικής οφειλής προς τον ΕΦΚΑ, ενώ η διαγραφή επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 85% αυτών, ενώ η συνολική προς ρύθμιση βασική οφειλή δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Αν δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η τελική έγκριση θα δίνεται από τη Διεύθυνση Διακανονισμού Οφειλών της Κεντρικής Υπηρεσίας και η σύμβαση αναδιάρθρωσης θα εγκρίνεται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή του ΕΦΚΑ.

Όπως άλλωστε προβλέπεται στον νόμο, η ρύθμιση της σύμβασης αναδιάρθρωσης δεν μπορεί να φέρει τον ΕΦΚΑ σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν που θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συν-οφειλετών (αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών).

Συνοπτικά, για τη διαμόρφωση θετικής ψήφου του ΚΕΑΟ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εξής:

α) Ο υπολογισμός της «αξίας ρευστοποίησης» της περιουσίας του οφειλέτη.

β) Η ικανότητα αποπληρωμής της οφειλής.

γ) Η κατάταξη του ΕΦΚΑ κατά το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

δ) Η κατανομή της συνολικής ικανότητας αποπληρωμής με όρους καθαρής παρούσας αξίας.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΩΣ 3.000 ΕΥΡΩ

Για βασικές οφειλές που εντάσσονται στη σύμβαση μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ, η πρόταση αναδιάρθρωσης θα γίνεται αποδεκτή και θα υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις, εφόσον προβλέπεται η αποπληρωμή των οφειλών το πολύ σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία των οποίων δεν θα είναι μικρότερη των 50 ευρώ, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνεται δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Για βασικές οφειλές που εντάσσονται στη σύμβαση άνω των 3.000 και έως 20.000 ευρώ, για να γίνει αποδεκτή η σύμβαση, από το ΚΕΑΟ πρέπει να ισχύει η αποπληρωμή των οφειλών σε έως 120 δόσεις, όχι μικρότερη των 50 ευρώ εκάστη, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής και διαγραφής ποσοστού μεγαλύτερου του 85% των προσαυξήσεων ή τόκων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass