ΟΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ "ΣΥΜΒΟΥΛΟ" ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ "ΚΟΚΚΙΝΩΝ" ΔΑΝΕΙΩΝ

Ερχεται το Κέντρο Δανειοληπτών στη Λάρισα

* Το ΚΕΥΔ θα στεγάζεται επί της Αεροδρομίου και θα είναι στελεχωμένο με διοικητικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους * Πώς θα λειτουργεί και τί υπηρεσίες θα παρέχει…

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2017 22:00
Η απόφαση στο ΦΕΚ μπορεί να ορίζει ως ημερομηνία έναρξης του κέντρου στη Λάρισα για τις 21 Αυγούστου, αλλά η λειτουργία του θα απαιτήσει κάποιες επιπλέον ημέρες…  Η απόφαση στο ΦΕΚ μπορεί να ορίζει ως ημερομηνία έναρξης του κέντρου στη Λάρισα για τις 21 Αυγούστου, αλλά η λειτουργία του θα απαιτήσει κάποιες επιπλέον ημέρες…

Τον "προσωπικό" τους σύμβουλο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τους θα αποκτήσουν εντός των ημερών οι υπερχρεωμένοι πολίτες του ν. Λάρισας, καθώς από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου τυπικά αλλά όχι ουσιαστικά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ).

Το γραφείο που θα στεγαστεί σε ειδικά διαμορφωμένο και ανεξάρτητο χώρο, στο κτίριο που σήμερα λειτουργεί το Δημοτικό Ραδιόφωνο και ΚΕΠ, επί της Αεροδρομίου θα αρχίσει να ετοιμάζεται ώστε εντός των προσεχών ημερών να προσφέρει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση για τη ρύθμιση των οφειλών τους και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

Το γραφείο, το οποίο θα εγκαινιαστεί και επισήμως, όπως ενημέρωσε την "Ε" ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) κ. Χάρης Σαββίδης, θα είναι στελεχωμένο με διοικητικούς υπαλλήλους και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, οικονομολόγους και δικηγόρους, που θα παρέχουν δωρεάν  εξειδικευμένη βοήθεια σε όσους πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στο γραφείο που θα λειτουργεί, με ωράριο δημόσια υπηρεσίας, θα μπορούν να απευθύνεται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ οικονομικά αδύναμους ), σε ανέργους, αγρότες και εργάτες, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροέμπορους και μικροεπιχειρηματίες για να καταφέρουν να διαχειριστούν υπεύθυνα και σωστά τα χρέη τους.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ουσιαστικά ο ρόλος και η αποστολή του ΚΕΥΔ Λάρισας αλλά και των άλλων 30 που θα λειτουργήσουν άμεσα  σε πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων (ένα εκ των οποίων και στο Βόλο),  θα είναι:

- Να ενημερώνουν σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους

- Να παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων και μη κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Η συνάντηση με εκπροσώπους των ΚΕΥΔ θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι προτάσεις που θα παρουσιάζουν τα γραφεία για τη ρύθμιση δανείων θα λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα των οφειλετών και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται από τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σαφείς και ειλικρινείς, ώστε οι συμβουλές να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματικές.

Σημειώνεται ότι τα γραφεία δεν έχουν δυνατότητα να αποφασίζουν ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, άλλους ιδιώτες, δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία ή να παρεμβαίνουν στην εξέλιξη δικαστικών ενεργειών, όπως οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο, για όλα αυτά τα θέματα μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις συνεκτιμώντας τα ενδεχόμενα, καθώς για όλα τα παραπάνω ζητήματα υπάρχουν λύσεις.

Πάντως περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες, που προσήλθαν στα γραφεία που λειτουργούν ήδη στη χώρα (Αθήνα, Πειραιά) είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν ένταξη στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά δεν το γνώριζαν.  Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, περίπου οι 3 στους 4 που προσέρχονται ενδιαφέρονται για δάνεια φυσικών προσώπων. Από τις περιπτώσεις που αφορούν δάνεια νομικών προσώπων, η συντριπτική πλειοψηφία (αναλογία περί τις 5 στις 6) έχει να κάνει με πολύ μικρές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ζητήθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Πάνω από τους μισούς δανειολήπτες που προσήλθαν, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. Κατσέλη – Σταθάκη) αλλά δεν το γνώριζαν. Περίπου ένας στους τρεις είχε ως βασική επιλογή τη διαδικασία που περιγράφει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών ενώ περίπου τα δύο τρίτα όσων προσήλθαν έχουν οφειλές τόσο προς τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και ΕΦΚΑ), ενώ από τους υπόλοιπους η συντριπτική πλειοψηφία έχει χρέη μόνο προς τράπεζες.

Να σημειώσουμε πως οι έδρες των 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ) αλλά και η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας τους ορίζονται με δύο αποφάσεις του Υπ. Οικονομίας που δημοσιεύθηκαν προχθές στο ΦΕΚ. Η μία εκ των δύο αποφάσεων (Αριθμ. 88830/10.7.2017) στο ΦΕΚ (αριθμ. φύλλου 2853 με ημερομηνία 16 Αυγούστου, ορίζει ότι στις 21 Αυγούστου θα λειτουργήσουν πέντε Κ.Ε.Υ.Δ., εκ των οποίων δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Λάρισα, ένα στα Γιάννενα και ένα στην Κοζάνη.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass