ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΟΣΟ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ξεκινούν έλεγχοι σε επιχειρήσεις για τα POS

* Από τον ερχόμενο μήνα οι κληρώσεις των 1.000 ευρώ για να ενισχυθούν οι πληρωμές με το πλαστικό χρήμα

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2017 22:03

Σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες του ν. Λάρισας, για να διαπιστωθεί εάν έχουν εγκαταστήσει ή παραγγείλει εμπρόθεσμα τις τερματικές μηχανές ηλεκτρονικών πληρωμών POS, πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπ. Οικονομικών.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων, η οποία έληξε στις 27 Ιουλίου και καθώς ολοκληρώνεται στις 27 Αυγούστου και η διορία για την τοποθέτηση POS για τις επιχειρήσεις που έκανα έναρξη μεταξύ 26 Ιουλίου και 26 Ιουλίου, οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι η ανοχή για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς έχει εξαντληθεί και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι πρώτοι έλεγχοι… Εξονυχιστικοί μάλιστα καθώς δεν θα επικεντρωθούν μόνο στο αν υπάρχουν τα μηχανήματα αλλά και στο αν χρησιμοποιούνται σωστά…

Σύμφωνα με σχετική διαταγή που κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ και στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Θεσσαλίας, που έχει τον κύριο λόγο στους προληπτικούς ελέγχους, οι έλεγχοι θα είναι συνδυαστικοί από διάφορες ελεγκτικές αρχές και θα εστιαστούν στο αν γίνεται ταυτόχρονα η έκδοση των αποδείξεων από τα POS και την ταμειακή. Γιατί η έκδοση των αποδείξεων μόνον από τα POS, πιστοποιεί απλά τη συναλλαγή με την τράπεζα και δεν υποκαθιστά την κανονική απόδειξη. Τα POS δεν είναι συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές, επομένως η τράπεζα χρεώνει κανονικά τις συναλλαγές στην κάρτα, η εφορία όμως δεν μαθαίνει ποτέ, παρά μόνο αν γίνει έλεγχος, ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ. Συνεπώς αν μια επιχείρηση δεν κόψει και την κανονική απόδειξη δεν θα εμφανιστούν στην εφορία τα πραγματικά της έσοδα.

Με δεδομένο ότι η διείσδυση των τερματικών, έχει καλύψει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς μένει πλέον να φανεί πόσοι από τους επιχειρηματίες ή τους επαγγελματίες το χρησιμοποιούν ή το έχουν μετατρέψει σε διακοσμητικό αντικείμενο. Σύντομα αναμένονται και τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες που θα δείξουν αν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ειδικά από επαγγελματίες που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλής φοροδιαφυγής, οπότε θα φανεί αν έσπευσαν απλά να τοποθετήσουν το POS για να είναι σύννομοι και να αποφύγουν το πρόστιμο χωρίς να έχουν διάθεση να το χρησιμοποιήσουν.

Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων της Λάρισας χρησιμοποιεί τα POS κατά κόρον και όπως δηλώνει στην "Ε" ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδόπουλος, οι καταναλωτές πληρώνουν πλέον με κάρτα ακόμη και για… μικροποσά.

Σχετικά με τα πρόστιμα να σημειώσουμε πως όσοι δεν τα έχουν εγκαταστήσει ή τα παραγγείλει εμπρόθεσμα κινδυνεύουν με καμπάνα 1.500 ευρώ. Το ύψος βέβαια του προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εφόσον πληρωθεί σε 30 ημέρες.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στη διαταγή της ΑΑΔΕ "συνοψίζοντας, εάν κατά την διενέργεια φορολογικών ελέγχων διαπιστωθεί η υπέρβαση των χρονικών ορίων σχετικά με την εγκατάσταση μηχανισμών πληρωμής μέσω καρτών (pos) ή εάν δεν επιδεικνύεται από τον υπόχρεο έγγραφο που να αποδεικνύει την κατάθεση ή την απόρριψη αιτήματος έγκρισης χορήγησης τερματικού από αδειοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών πριν την παρέλευση της κατά περίπτωση οριζόμενης ημερομηνίας, θα πρέπει να ενημερώνονται εγγράφως οι αρμόδιες για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή των προστίμων Υπηρεσίες".

Ωστόσο το Υπ. Οικονομικών, πέραν από τους ελέγχους που θα κάνει, έχει καλέσει τους πολίτες να πάρουν οι ίδιοι  το νόμο στα χέρια τους και να καταγγείλουν όσους δεν θα έχουν POS. Σε περίπτωση μάλιστα που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεχθούν τουλάχιστον πέντε καταγγελίες σε διάστημα τριών διαδοχικών μηνών για την μη αποδοχή πληρωμών με κάρτα από υπόχρεο, αυτές θα κοινοποιούνται στις ελεγκτικές αρχές για περεταίρω έλεγχο. 

Θυμίζουμε επίσης πως ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεωθεί στην εγκατάσταση POS είναι επιχειρήσεις εστίασης, κρεοπωλεία, φούρνοι, κάβες, κινηματογράφοι, καντίνες και εστιατόρια, φαρμακεία, συνεργεία, κομμωτήρια και κουρεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, ιατρεία, δικηγορικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και ψυκτικοί κα.

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ 1.000 ΕΥΡΩ

Στον μεταξύ από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών με τους πρώτους 1000 τυχερούς θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Οι κληρώσεις, που αναμένεται να δώσουν το επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα μιας και οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ήδη εξασφαλίσει το αφορολόγητο θα γίνονται ως εξής:

*Οι τράπεζες θα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό της δαπάνης που έχει πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

*Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστούν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου θα γίνει ταυτοποίηση των δαπανών που έγιναν με πλαστικό χρήμα με τους ΑΦΜ των φορολογούμενων που θα μπαίνουν στην κλήρωση. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδεται σε κάθε φορολογούμενο - ΑΦΜ ένας συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρονικών λαχνών (π.χ. έναν λαχνό ανά 1.000 ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα).

*Στη συνέχεια θα διενεργούνται ηλεκτρονικές κληρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, από τις οποίες θα προκύπτουν οι τυχεροί που θα κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο.

Η λοταρία θα μοιράζει κάθε χρόνο το ποσό των 12 εκ. ευρώ, δηλαδή 1 εκ. ευρώ μηνιαίως. Το χρηματικό έπαθλο θα είναι 1.000 ευρώ ανά τυχερό, δηλαδή κάθε μήνα θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί Μετά την κλήρωση, το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS. Ειδικά για φέτος, που η φορο-λοταρία θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ παραμένει διαθέσιμο στον προϋπολογισμό, αναμένεται να δοθούν τα χρηματικά έπαθλα σε πολλούς περισσότερους φορολογούμενους.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass