ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αναζητούν "σωσίβιο" στις ρυθμίσεις χρεών

* Η αποστολή ειδοποιητηρίων σε οφειλέτες και η απειλή για λήψη μέτρων λειτουργεί πιεστικά - Τι επιλογές έχουν…

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2017 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Αυγ 2017 20:39
Περίπου 1.000 ΑΦΜ οφειλετών περιείχε η τελευταία λίστα που έφτασε στο δικαστικό τμήμα της εφορίας στη Λάρισα. Η επόμενη, του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχει πολύ περισσότερα… Περίπου 1.000 ΑΦΜ οφειλετών περιείχε η τελευταία λίστα που έφτασε στο δικαστικό τμήμα της εφορίας στη Λάρισα. Η επόμενη, του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχει πολύ περισσότερα…

"Σωσίβιο" στις ρυθμίσεις χρεών, αναζητούν εκατοντάδες φορολογούμενοι της Λάρισας  που δεν μπορούν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην καταβολή των οφειλών τους στην Εφορία.

Με την απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης να επικρεμάται πάνω από τα κεφάλια τους, καθώς ήδη η ΑΑΔΕ ξεκίνησε να στέλνει τα πρώτα ειδοποιητήρια σε  όσους άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αρκετοί πολίτες άρχισαν να "τακτοποιούνται" για να αποφύγουν το νέο σαρωτικό κύμα κατασχέσεων που βρίσκεται προ των πυλών…

Η εκτίναξη των ληξιπροθέσμων χρεών αλλά και η αναμενόμενη αύξησή τους έως το τέλος του έτους, με δεδομένο ότι τα «βάρη» για τους υπόχρεους είναι πολλά, αφού εκτός από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος έρχονται ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, οδηγούν όλο και περισσότερους φορολογουμένους στα "δίχτυα" των ρυθμίσεων.

Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που η τελευταία λίστα οφειλετών που έφτασε στο δικαστικό τμήμα της εφορίας της Λάρισας, τον περασμένο Ιούλιο, περιελάμβανε 1.000 περίπου ΑΦΜ οφειλετών, η επόμενη του Σεπτεμβρίου που θα καταφθάσει θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερους οφειλέτες καθώς ούτε τρείς στους 10 δεν πλήρωσαν την α' δόση του φόρου.  

Τα "ραβασάκια" της ΑΑΔΕ, όπως εξήγησε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών της Λάρισας είναι τυποποιημένα και στέλνονται απευθείας στους οφειλέτες είτε στα emails των φορολογουμένων είτε στα emails των λογιστών τους. Στο πάνω μέρος αποτυπώνονται το όνομα του φορολογουμένου και συνοδεύονται από την κλασική επισήμανση πως ο προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά και λοιπά μέτρα. Μέσω αυτών των ειδοποιητηρίων οι οφειλέτες ενημερώνονται πως διαπιστώθηκε «μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και καλούνται να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση των οφειλών «εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης». Για την οφειλή τους παραπέμπονται δε στην εφαρμογή του Taxisnet  «προσωποποιημένη Πληροφόρηση» όπου θα αναζητήσουν το ύψος του απλήρωτου χρέους στα «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Τα δικαστικά τμήματα των οικονομικών υπηρεσιών στην παρούσα φάση δεν έχουν καμιά ανάμειξη και θα ενεργοποιηθούν μόνο όταν καταφθάσουν τον επόμενο μήνα οι λίστες των οφειλετών για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης…

 Πάντως η αποστολή των ειδοποιητηρίων είναι μια συνήθης πρακτική και από τη στιγμή που πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ και το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα 95 δισ. αναπόφευκτη.

Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία για την τακτοποίηση των φορολογικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, με τη διακριτική υπενθύμιση της δυνατότητας των προϊσταμένων των ΔΟΥ να προχωρήσουν στην λήψη μέτρων λειτουργεί πιεστικά, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες οι επισκέψεις στις εφορίες για τη ρύθμιση οφειλών να πυκνώνουν. 

ΟΙ ΔΥΟ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Βέβαια σε αρκετούς φορολογούμενους επειδή υπάρχει σύγχυση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προσέρχονται στη εφορία ζητώντας ρυθμίσεις μέχρι 120 δόσεις, τις οποίες εξασφαλίζουν μόνο όσοι υπαχθούν στις διαδικασίες του μηχανισμού. Προς ενημέρωση των φορολογουμένων να επισημάνουμε πως για τη ρύθμιση χρεών σε δόσεις υπάρχουν  δύο ρυθμίσεις:

Η πρώτη από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις χρεών είναι αυτή του άρθρου 43 του νόμου 4174/2013 «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις», στην οποία προβλέπονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

1. Μετά από αίτηση του φορολογουμένου πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εγκρίνει πρόγραμμα ρύθμισης καταβολής των φορολογικών οφειλών σε μία ή περισσότερες δόσεις, εφόσον ο φορολογούμενος επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή του φόρου στη νόμιμη προθεσμία και ότι έχει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το πρόγραμμα ρύθμισης. Το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος αν και κατά εξαίρεση μπορεί να επεκταθεί στα δύο έτη για φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ.

2. Για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής ο φορολογούμενος πρέπει να δώσει τα εξής στοιχεία:

α. Αναλυτική δήλωση των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και οφειλών σε τρίτους

β. αποδεικτικά στοιχεία για την υποβολή όλων των φορολογιών δηλώσεων που υποβλήθηκαν τα τελευταία πέντε έτη και γ) ανάλογα με το ύψος των φορολογικών οφειλών για τις οποίες υποβάλλει αίτηση ένταξης σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών:

* για φορολογικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ αποδεικτικά στοιχεία για τη δυνατότητα καταβολής των μηνιαίων δόσεων

* για φορολογικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, έγγραφα με τα οποία αποδεικνύονται αφενός η προσωρινή οικονομική του αδυναμία και αφετέρου η δυνατότητα τήρησης των όρων του προγράμματος ρύθμισης οφειλών ή για φορολογικές οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, εγγυήσεις ή άλλο εμπράγματο βάρος.

Η δεύτερη ρύθμιση είναι η «πάγια» της υποπαραγράφου Α2 του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013, η οποία προβλέπει την εξόφληση των χρεών από 2 έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ' εξαίρεση έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία. Επισημαίνεται ότι η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στο TAXIS.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass