ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Οριστικό "λουκέτο" στο ΣΔΟΕ Θεσσαλίας

* Αλλάζουν χέρια 900 υποθέσεις με πλαστά τιμολόγια, λαθρεμπόριο και ύποπτη προσαύξηση περιουσίας…

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2017 22:38
Το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας ουσιαστικά είχε "αφοπλιστεί" από τον Οκτώβριο του 2015 και όλο αυτό το διάστημα ήταν αποδυναμωμένο και "αποψιλωμένο" από προσωπικό και αρμοδιότητες... Το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας ουσιαστικά είχε "αφοπλιστεί" από τον Οκτώβριο του 2015 και όλο αυτό το διάστημα ήταν αποδυναμωμένο και "αποψιλωμένο" από προσωπικό και αρμοδιότητες...

Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς  ελεγκτικούς μηχανισμούς για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στη Θεσσαλία, που είχε να επιδείξει εντυπωσιακή αποδοτικότητα και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, σε λίγες μέρες και τυπικά θα αποτελεί παρελθόν.

Η περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας και μετέπειτα και Στ. Ελλάδας, η πλέον νευραλγική υπηρεσία του υπ. Οικονομικών, από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου μαζί με άλλε πέντε περιφερειακές διευθύνσεις της χώρας (Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας , Αν. και Κεντρ. Μακεδονίας, Kρήτης και Ηπείρου) αναστέλλει τη λειτουργία του και βάζει οριστικά "λουκέτο".
 Να σημειωθεί πως το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας ουσιαστικά είχε "αφοπλιστεί" από τον Οκτώβριο του 2015 και έκτοτε τελούσε εν απραξία καθώς όλο αυτό το διάστημα ήταν αποδυναμωμένο, αποψιλωμένο από έμπειρα διευθυντικά στελέχη, προσωπικό και αρμοδιότητες.
 Κάποιοι από τους υπαλλήλους του, είχαν προλάβει να αποχωρήσουν με πρόωρη συνταξιοδότηση για να γλιτώσουν από τη μνημονιακή λαίλαπα αλλά οι περισσότεροι αποσπάστηκαν στη νεοσύστατη υποδιεύθυνση η της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) Θεσσαλίας, που στεγάζεται στο ίδιο οίκημα (επί της Στρατηγού Φράγκου 40).
Σήμερα από τους 54 συνολικά εργαζόμενους στο Σώμα και στο πιο όπως είχε αποδειχτεί νευραλγική ελεγκτική υπηρεσία στη Θεσσαλία, έμειναν μόνο τρείς οι όποιοι έχουν επωμιστεί το καθήκον να παραδώσουν το τελευταίο αρχειακό και γραφειακό εξοπλισμό στην ΑΑΔΕ και να βάλουν τους τίτλους τέλους...
Σε κάθε περίπτωση η τυπική διάλυση του ΣΔΟΕ Θεσσαλία σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, λόγω της συνολικής αναδιάρθρωσης που επέβαλαν οι θεσμοί στις ελεγκτικές υπηρεσίες, θα επέλθει σε λίγες ημέρες με το ενδιαφέρον πλέον να εντοπίζεται στη "χρέωση" των 900 περίπου εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής που ερευνούσε. Η λίστα των φορολογικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ θα προτεραιοποιηθούν και θα χρεωθούν στις εφορίες και στην ΥΕΔΔΕ. Πάντως για τις υποθέσεις αυτές, για τις οποίες έχουν ήδη βγει εισαγγελικές εντολές ελέγχου, δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής  και οι περισσότερες αφορούν σε περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και προσαύξησης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε" υπάρχουν υποθέσεις που αναμένουν καταλογιστικές πράξεις για πλαστά- εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο ποτών και πολλές κινήσεις λογαριασμών που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα πενιχρά δηλωθέντα εισοδήματα.
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Πλέον το ΣΔΟΕ μένει με δύο διευθύνσεις ,την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αλλά θα αποκτήσει νέα δομή, νέο οργανόγραμμα και καινούργιο όνομα ενώ οι αρμοδιότητές του θα εκτείνονται σε όλη την επικράτεια. Επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα μικρό και ευέλικτο ελεγκτικό σώμα, το οποίο θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και γενικά οικονομικά εγκλήματα. Στις αρμοδιότητές του θα είναι η δυνατότητα εφόδου σε επιχειρήσεις και σπίτια υπόπτων, η σύλληψη και η ανάκριση. Ωστόσο δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει φορολογικά ή άλλα πρόστιμα αλλά θα υποβάλει τις αναφορές για τις υποθέσεις στους Οικονομικούς Εισαγγελείς οι οποίοι θα τις προωθούν αναλόγως στην ΑΑΔΕ ή απευθείας στη δικαιοσύνη, για τα περαιτέρω.
Η δράση και η λειτουργία του θα είναι στη βάση της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας IRS και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε:
* Έρευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του ελεγχόμενου καθώς και σε έρευνες άλλων χώρων εκτός επαγγελματικής απασχόλησης του ελεγχόμενου, όταν υπάρχουν στοιχεία ή βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση οικονομικών παραβάσεων, μετά από συναίνεση του ελεγχόμενου ή προηγούμενη άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα. Όταν πρόκειται για έρευνα σε κατοικία, είναι πάντοτε απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.
* Συλλήψεις και ανακρίσεις προσώπων και έρευνες μεταφορικών μέσων, αγαθών, καταστημάτων, αποθηκών, οικιών και λοιπών χώρων, καθώς και στη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ισχύουσες κάθε φορά ειδικές διατάξεις και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και ανάγονται στην αρμοδιότητά της.
* Κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.
* Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ή σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
 Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass