ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ

Οριακές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2017 15:18

"Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές, παρά μόνο κάποιες που θα αφορούν στα οχήματα μεγάλου κυβισμού, με στόχο να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις πάρουν πίσω, αφού καταβάλουν το σχετικό ποσό". 

Αυτό διευκρίνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίες των ΙΧ, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για ριζικές αλλαγές και μειώσεις.  Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης θεωρείται θέμα ημερών και όπως ανέφερε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ  «μην περιμένετε θεαματικές αλλαγές» διαψεύδοντας μάλιστα σενάρια διεύρυνσης του αριθμού των κλιμακίων υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Ούτε αυξήσεις τελών κυκλοφορίας για τους κατόχους Ι.Χ. νέας γενιάς προβλέπονται αλλά ούτε και αυξήσεις φόρων στα καύσιμα. Στόχος είναι, σύμφωνα με τις προωθούμενες παρεμβάσεις, να ελαφρυνθούν κάτοχοι παλαιών Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο ανάκτησης πινακίδων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕΑΑ   
Στο μεταξύ στο όλο θέμα που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την επικαιρότητα παρενέβη και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ο οποίος έκανε λόγο για διαβεβαιώσεις του Υπ. Οικονομικών τα νεώτερα αυτοκίνητα θα παραμείνουν αμετάβλητα.
 Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑΑ , η διατήρηση του εσόδου του τακτικού προϋπολογισμού των 1,1 δισ. ευρώ δεν επιτρέπει μεταβολές, πλην ορισμένων μειώσεων σε παλαιά, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, για τα οποία η εμπορική αξία έχει μειωθεί δραματικά και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να τα διατηρούν σε ακινησία («κατάθεση πινακίδων»). Συνεπώς, η μείωση στα τέλη για τις πιο πάνω κατηγορίες αναμένεται να ισορροπηθεί από την άρση ακινησιών και όχι από αυξήσεις σε άλλα οχήματα.
Με την ευκαιρία, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι δεν είναι απολύτως ορθή η μείωση των τελών κυκλοφορίας που ισχύει για τα παλαιότερα αυτοκίνητα (π.χ. για τα προ του 2000), καθώς τα υπέργηρα οχήματα ρυπαίνουν κατά πολύ περισσότερο και είναι συνήθως κακά συντηρημένα, άρα και ανασφαλή.
Παντού στην ΕΕ, τα παλαιότερα αυτοκίνητα υπόκεινται σε υψηλότερα τέλη, ώστε να οδηγούνται σταδιακά εκτός κυκλοφορίας. Στη χώρα μας συμβαίνει δυστυχώς το αντίθετο, καθώς η φορολογία χρήσης (τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια κλπ) μειώνεται ή και μηδενίζεται με την ηλικία. Αποτέλεσμα είναι η χώρα να κατακλύζεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά, κυρίως πετρελαιοκίνητα  ή και παλαιότερα (ήτοι δεκαετίας και πλέον), που διώχνουν οι ευρωπαϊκές πόλεις και συνήθως πωλούνται ως νεώτερα, με «γυρισμένα χιλιόμετρα», ως «καλά και φθηνά», γεγονός που προφανώς δεν μπορεί να ισχύει, καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass