ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Διέξοδος για υπερχρεωμένους το ΚΕΥΔ Λάρισας

* Προτεραιότητα για το Οικονομίας η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων - Πάνω από 2.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί στα Κέντρα * Την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ζήτησαν επιχειρηματικοί φορείς από τον υπ. Οικονομίας

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2017 22:18
Η ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ανέφερε κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων ο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου Η ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ανέφερε κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων ο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου

Πρόσκληση σε πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να λάβουν άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση για τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν και να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του υπερδανεισμού, απηύθυναν χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάνης στα εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.

Η επίσημη ενεργοποίηση του Κέντρου της Λάρισας, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου στην περιοχή, επί της Αεροδρομίου 13 δίπλα από το ΚΕΠ και είναι το πρώτο που εγκαινιάστηκε στην περιφέρεια Θεσσαλίας, αναμένεται να αποτελέσει τον προσωπικό "οικονομικό και νομικό σύμβουλο" κάθε υπερχρεωμένου δανειολήπτη, για ζητήματα ρύθμισης οφειλών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, "η ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Το ΚΕΥΔ της Λάρισας είναι το 7ο που εγκαινιάζεται και θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας συνδυαστικής αντίληψης για το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο της υπερχρέωσης και στην καλύτερη κατανόηση της έννοιας "συνεργάσιμος δανειολήπτης". Τα εγκαίνια του Κέντρου συνιστούν μια χαρμόσυνη ημέρα για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία καθώς τόσο η λειτουργία των ΚΕΥΔ όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπ. Οικονομίας για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ιδιωτών και επιχειρήσεων"

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, αναδεικνύοντας τη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου, επισήμανε πως η δημοτική αρχή φρόντισε να ανταποκριθεί εγκαίρως στο αίτημα της ΕΓΔΙΧ για την παραχώρηση και διαμόρφωση κατάλληλου δημοτικού χώρου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τους προέτρεψε να το επισκεφθούν και να λάβουν τις δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες του.

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση ο οποίος εξαίροντας τη λειτουργικότητά τους ανέφερε πως μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει η ειδική γραμματεία, πάνω από 2.000 πολίτες προέτρεξαν σε αντίστοιχα Κέντρα ενώ κάνοντας λόγο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ανέφερε πως στις πρώτες 60 ημέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το ενδιαφέρον των οφειλετών ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς 7.500 επιχειρήσεις ετοιμάζουν αιτήσεις, 700 από τις οποίες είναι σε ώριμο στάδιο και 165 έχουν ολοκληρώσεις τη διαδικασία. Σύντομα όπως τόνισε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για τη διευθέτηση των οφειλών ενώ ερωτηθείς για τον παράλληλο εξωδικαστικό των αγροτικών δανείων, δήλωσε πως προχωρά κανονικά…

Στα εγκαίνια παρέστη και ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας σε δηλώσεις του πως το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις από το 2009 και εντεύθεν και διογκώθηκε λόγω της έλλειψης νομοθετικών πρωτοβουλιών", θεωρώντας παράλληλα πως τόσο τα ΚΕΥΔ όσα και ο εξωδικαστικός, θα δώσουν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δυνατότητα συνολικής ρύθμισης οφειλών τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο και να πάρουν "ανάσα" από την ασφυκτική θηλιά των χρεών που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τομή που θα δώσει πραγματικά λύση στις χρεωμένες επιχειρήσεις».

 Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Να σημειωθεί πως ο ρόλος και η αποστολή του ΚΕΥΔ Λάρισας, το οποίο λειτουργεί στην παρούσα φάση με δύο υπαλλήλους, είναι:

 - Να ενημερώνουν σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

- Να παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων και μη κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

 Η επίσκεψη στο ΚΕΥΔ Λάρισας γίνεται μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού, στο 2132-125730 ενώ το γραφείο λειτουργεί καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής, από τις 9.30 π.μ. έως τις 4 το απόγευμα. Οι προτάσεις που παρουσιάζουν τα ΚΕΥΔ λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα των οφειλετών γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται από τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σαφείς και ειλικρινείς, ώστε οι συμβουλές να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματικές. Γι΄ αυτό στα ραντεβού πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον το εκκαθαριστικό της εφορίας, οτιδήποτε που εμφανίζει την περιουσιακή τους κατάσταση, δανειακές συμβάσεις κα. Σημειώνεται ότι το γραφείο δεν έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, άλλους ιδιώτες, δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία ή να παρεμβαίνουν στην εξέλιξη δικαστικών ενεργειών, όπως οι πλειστηριασμοί. Το Κέντρο της Λάρισας με δεδομένο ότι για την ώρα είναι το πρώτο της Θεσσαλίας (σύντομα επίκειται και η ίδρυση αντίστοιχου στον Βόλο), το έχουν επισκεφθεί και πολίτες από όλη την περιφέρεια.

Να αναφέρουμε τέλος πως στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απ. Μπέμπης, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης, Π. Νταής, Αθ. Αδαμόπουλος, Δημ. Μαβίδης, Δημ. Δεληγιάννης, η γ.γ. του Δήμου κα Βασιλική Μόσιαλου, ο αναπλ. συντονιστής γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Ζωγράφος κ.α.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

Να σημειωθεί πως ο υπ. Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο των επαφών του είχε με θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Λάρισας επισκέφθηκε χθες και συναντήθηκε με τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου, του Περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ). Μαζί τους συζήτησε όλο το φάσμα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και των διαθέσιμων εργαλείων που προωθεί η κυβέρνηση, επικεντρώθηκαν στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας μέσα στο συνολικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας αλλά και στα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική που εκπονείται από το υπουργείο και η οποία βασίζεται στη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δίνοντας έμφαση στις βιώσιμες επενδύσεις και τις σταθερές θέσεις εργασίας.

 

Του Γιώργου Νούλη

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass