ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ 12 ΜΗΝΩΝ

Πώς θα γίνουν τα «μπλοκάκια»… μισθωτοί

* Οι προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους * Ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2017 15:09

Επιδότηση έως και 350 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο προβλέπει το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αφορά σε επιχειρήσεις που θα δεχθούν να μετατρέψουν τους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε μισθωτούς με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.


Αναφέρεται σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει την επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς, με κίνητρο την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών και θα παραμείνει ανοικτό έως ότου καλύψει 40.000 εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Το πρόγραμμα αφορά σε επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς 12 μηνών ενώ ακολουθεί κι ένα 6μηνο δέσμευσης για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Συμπεριλαμβάνεται η εργοδοτική εισφορά των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ τον μήνα, για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.
ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ωφελούμενοι είναι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εργαζόμενοι σε 2 κατ’ ανώτατο όριο εργοδότες εφόσον:
* Η ασφάλισή τους εντάσσεται στη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για τα “μπλοκάκια” (παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016).
* Η σύμβαση με τις δικαιούχους επιχειρήσεις έχει αναρτηθεί στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τουλάχιστον 3 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
* Η σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών μετατραπεί σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
* Δεν παρείχαν εξαρτημένη εργασία στον ίδιο εργοδότη το 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα βέβαια με έγκριτους νομικούς, το μεγαλύτερο πρόσκομμα για την ένταξη των εργοδοτών στο πρόγραμμα είναι το ενδεχόμενο απόκτησης τεκμηρίου ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος παρείχε εξαρτημένη εργασία και κατά το διάστημα που εμφανιζόταν από την επιχείρηση με “μπλοκάκι”. Το Υπουργείο Εργασίας πάντως έχει βάλει και δικλίδες ασφαλείας, όπως το ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια 3μήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραμμα). Μείωση προσωπικού θεωρείται και η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής.
Σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση θα πρέπει να προβεί σε πρόσληψη που θα καλύπτει τη μείωση προσωπικού, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Μείωση προσωπικού δεν θεωρείται η συνταξιοδότηση, η απόλυση μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η παραίτηση κ.α.
Εφόσον ο ωφελούμενος απασχολείται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος είναι και οι δύο εργοδότες που θα τον προσλάβουν με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με ανώτατο ποσό επιχορήγησης τα 175 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Αν ο ωφελούμενος απασχολείται με πλήρη απασχόληση στον πρώτο και μερική ή εκ περιτροπής στον δεύτερο, δυνητικά δικαιούχος του προγράμματος είναι μόνο ο εργοδότης που θα τον προσλάβει με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα, οι ωφελούμενοι μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Οι ακαθάριστες αποδοχές των ωφελουμένων θα είναι τουλάχιστον ίσες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί από τους αντισυμβαλλόμενους και αναγράφονταν στη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών πριν τη μετατροπή της σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον οι τελευταίες, ήταν ίσες ή μεγαλύτερες των αποδοχών που αντιστοιχούσαν στον νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.
Μετά τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).  Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραλαβή κλειδαρίθμου, προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass