ΜΕ ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ 92-95 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

«Τσουχτερό» και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

• «Ληστρική διάθεση της πολιτείας απέναντι στους καταναλωτές του πετρελαίου» σχολιάζει η πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ελ. Παπαδοπούλου • Υποτονικό το ενδιαφέρον προς το παρόν λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2017 22:22 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Οκτ 2017 23:45

Κοντά στα περσινά τσουχτερά επίπεδα έκανε πρεμιέρα στον ν. Λάρισας το πετρέλαιο θέρμανσης.

Από χθες οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προμηθεύουν τα πρατήρια καυσίμων του νομού με τιμές ακριβοθώρητες για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς το καύσιμο έχει ένα εύρος τιμών από το 0,92 έως το 0,95 ευρώ το λίτρο.
Πέρυσι τέτοια εποχή η διάθεσή του στη Λάρισα είχε ξεκινήσει γύρω στα 93 λεπτά το λίτρο ενώ τον περασμένο Απρίλιο, η χειμερινή σεζόν έκλεισε στο 0,90 με 0,92 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά μερικά λεπτά του ευρώ ακριβότερα σε σχέση με την αναμενόμενη φετινή έναρξη. Από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου τον Απρίλιο είχε μετρηθεί στο 0,927 ευρώ το λίτρο.
Η ζήτηση για την ώρα είναι υποτονική, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, ενώ οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς θέλουν τις εταιρίες εμπορίας να κάνουν μικρές διορθώσεις προς τα κάτω, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές.
Στελέχη της αγοράς πάντως, εκτιμούν ότι και φέτος η ζήτηση θα είναι χαμηλή καθώς  πολλά νοικοκυριά από τα πρώτα χρόνια της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης έχουν στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως ηλεκτρικά σώματα, κλιματιστικά και κυρίως στο φυσικό αέριο το οποίο είναι χαμηλότερο τουλάχιστον 30% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα από πρόπερσι με την επιβολή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ)  από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βαίνει μειούμενη όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας της βαθμιαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) πιέζει διαρκώς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Η θέση της ΠΟΠΕΚ είναι να επανέλθει από τα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα για όλους. Και αυτό γιατί η αύξηση των φόρων δεν περιόρισε δραματικά μόνο την κατανάλωση αλλά και τα δημόσια έσοδα.
ΛΗΣΤΡΙΚΗ Η ΔΙΑΘΕΣΗ
  Υπάρχει μια ληστρική διάθεση της πολιτείας απέναντι στους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης  σχολιάζει στην «Ε» η πρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Λάρισας Ελ. Παπαδοπούλου. Σ’ αυτή τη χώρα φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο για το αγαθό της θέρμανσης δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι χρήστες πετρελαίου και οι χρήστες φυσικού αερίου και αυτό είναι άδικο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των βενζινοπωλών οι μισοί και πλέον των καταναλωτών αγοράζουν πετρέλαιο, σύμφωνα με τα χρήματα που περισσεύουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι ανάλογα με τις ανάγκες τους για θέρμανση. «Η μεγάλη πλειοψηφία αγοράζει πετρέλαιο με 200, 300 ή 400 ευρώ».
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Πάντως, όσοι επιδιώξουν να προμηθευτούν εγκαίρως ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθήσουν τις συμβουλές της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή:
1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου, ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής, για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για παράδειγμα, αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).
3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου, καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
4. Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».
5. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
6. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη), στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).
Τέλος, επισημαίνεται ότι έχουν δοθεί εντολές, προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, για την διενέργεια σχετικών ελέγχων για τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων ενώ οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της γραμμής Καταναλωτή 1520.

ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος με καθυστέρηση τουλάχιστον 2,5 μηνών θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης από το Υπουργείο Οικονομικών. Το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η/1/2018 αλλά θα αφορά αγορές πετρελαίου θέρμανσης που θα έχουν πραγματοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Ειδικότερα η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018 και η δεύτερη τον Ιούνιο.  
Το ποσό που θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 15/10/2017 έως 30/4/2018 θα είναι μόλις 55 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με αυτό που διατέθηκε την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Οπότε το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει εντός των προσεχών μηνών στον επανασχεδιασμό των κριτηρίων χορήγησης.
Συγκεκριμένα είτε θα χαμηλώσουν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος, είτε θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος ανά λίτρο. Οπότε ή κάποιοι θα το χάσουν οριστικά ή για κάποιους άλλους θα είναι μικρότερο.

Γιώργος Νούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass