ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Η οικονομία μας έχει πάει τρία ολόκληρα χρόνια πίσω...»

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2017 15:59

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση Θεσσαλίας έκανε ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ Ν. Παπαγεωργίου. Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την παράλληλη συνεδρίαση με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική» και ομιλητές και τους υπουργούς Δημ. Παπαδημητρίου και Στ. Πιτσιόρλα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο στην αντιστάθμιση της κρίσης. Είναι αυτή που θα φέρει επενδύσεις, μείωση της ανεργίας, βελτίωση της οικονομίας και θα εξομαλύνει την κοινωνική ανισότητα.

Το Τμήμα μας οφείλει - αναλαμβάνοντας τον ρόλο του - να αναδείξει τόσο τα εμπόδια στην ανάπτυξη, όσο και τις αναπτυξιακές προτάσεις που έχει ανάγκη η Θεσσαλία.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλη ζημιά έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η μη-απορροφητικότητα σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, τα capital controls και την αδυναμία των Τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις επιτείνουν το πρόβλημα. Διαφαίνεται ότι νέες επενδύσεις πριν από το 2019 δεν πρόκειται να γίνουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις προγραμματισμένων επενδύσεων, που δεν μπορούν να αναβληθούν. Η οικονομία μας έχει πάει τρία ολόκληρα χρόνια πίσω, αφού επενδύσεις που έπρεπε να κλείσουν στις αρχές του 2015, θα κλείσουν αρχές του 2018.
Επιπλέον το σκούπισμα των αποθεματικών της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημοσίου οδήγησε σε στάση πληρωμών όσων είχαν αναλάβει έργα. Το ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν 24 δισ. € και έκλεισε στα 20,1 δισ. ευρώ. Τρύπα λοιπόν 4 δισ. ευρώ. Τα 3,4 από αυτά πέρασαν ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μειώνοντας έτσι το νυν πλαίσιο προκαλώντας ουσιαστικά διπλή ζημιά στην οικονομία.
Είναι προφανές πως ούτε φέτος θα υπάρξει η ανάπτυξη που όλοι αναμένουν, αφού οι εταιρίες δεν θα κάνουν επενδύσεις, άρα θα λείψει ο σχετικός τζίρος από την αγορά. Στο ‘’Εξοικονομώ κατ’ οίκον’’, δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, ακόμη η αγορά περιμένει να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να επανεκκινηθεί. Η καθυστέρηση αυτή επιπλέον επιφέρει μία αναβλητικότητα στους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα ακόμη και αν κάποιος ήθελε με ιδία κεφάλαια να αναβαθμίσει την κατοικία του να το αναβάλει, με αρνητικές οικονομικές συνέπειες.
* Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου, στη συνεδρία με θέμα «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμό και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» και ομιλητές τους υπουργούς Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, δεν έγινε κατορθωτό να δοθεί ο λόγος στο ΤΕΕ λόγω έλλειψης χρόνου. Ο πρόεδρος Ν. Παπαγεωργίου υπέβαλε υπόμνημα εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής, απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στο οποίο αναπτύσσονται οι θέσεις του Τμήματος και οι στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλίας.
Αναλυτικότερα σ’ αυτό γίνονται αναφορές στα έργα υποδομών – μεταφορών (Οδικά, Σιδηροδρομικά, Αερογραμμές, Εμπορευματικό κέντρο, Λιμενικά, Ευρυζωνικά δίκτυα), στους τομείς Περιβάλλοντος– Ενέργειας (Νερό, Ενέργεια, Απορρίμματα, Προστασία από φυσικές καταστροφές) και στην Τουριστική Ανάπτυξη ενώ γίνεται και εκτενής αναφορά σε ιδιαίτερα θέματα των Μηχανικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass