ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Τα "ψιλά γράμματα" στην αγορά ρεύματος

* Για αγορά που δεν λειτουργεί πάντα προς όφελος των καταναλωτών και εμφανίζει ακόμη δυσλειτουργίες κάνει λόγο η ΕΚΠΟΙΖΩ *Τι να προσέξετε για την επιλογή της κατάλληλης εταιρίας

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2017 22:19

Σε μια περίοδο που το τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει διαφοροποιηθεί ριζικά, με τις ιδιωτικές εταιρίες να "βομβαρδίζουν" τους καταναλωτές, με αρκετά οικονομικές προτάσεις προκειμένου να τους δελεάσουν και να

αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ κάποιες καταγγελίες - παράπονα καταναλωτών για άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος από ορισμένους ιδιώτες προμηθευτές, έρχονται να διαταράξουν το κλίμα και να προκαλέσουν προβληματισμό.

Αποδέκτης των παραπόνων, που δεν είναι μόνο για χρεώσεις αλλά και για αδιαφανείς λογαριασμούς, είναι ενώσεις καταναλωτών, με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. να υποστηρίζει πως μετά από έρευνα που διενήργησε, προκύπτει ότι η αγορά ενέργειας δεν λειτουργεί πάντα προς όφελος των καταναλωτών και πως εμφανίζει ακόμη σοβαρές δυσλειτουργίες που πρέπει να αποκατασταθούν. Η ΕΚΠΟΙΖΩ μάλιστα καλεί τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή να παρέμβουν και να υποχρεώσουν τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος να αναπροσαρμόσουν τους λογαριασμούς, ώστε να είναι αναλυτικοί, σαφείς, κατανοητοί, πλήρεις και να εμπεριέχουν όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόησή τους.

Τέτοιες καταγγελίες, σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένεται κορύφωση του ανταγωνισμού από εναλλακτικούς παρόχους, καθώς στην αγορά πρόκειται να εισέλθουν με την καινούργια χρονιά δύο εξαιρετικά δυναμικοί παίκτες που ήδη δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια πελατών, η ΕΠΑ Αττικής και η ΕΠΑ Θεσσαλίας δηλαδή, προκαλούν αναμφίβολα σύγχυση, φρενάροντας ενδεχομένως τις σκέψεις για αλλαγή προμηθευτή. Οπωσδήποτε όμως αναδεικνύουν τον "χρυσό κανόνα" πως η επιλογή της κατάλληλης εταιρίας απαιτεί μελέτη...

 ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

 Ειδικότερα όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα της η ΕΚΠΟΙΖΩ, σύμφωνα με τις καταγγελίες καταναλωτών παρατηρούνται:

* Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από ορισμένους παρόχους τόσο κατά τη διαφήμιση των υπηρεσιών όσο και κατά την προσφορά τους στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι προσφέρουν το φθηνότερο ρεύμα στην αγορά ενέργειας, άλλοι υπόσχονται δωροεπιταγές 100 ευρώ για αγορές σε Σ/Μ, ενώ σε μια περίπτωση τουλάχιστον ο καταναλωτής δεν την έλαβε ποτέ κτλ.

* Ελλιπής ενημέρωση των καταναλωτών πριν τη σύναψη της σύμβασης, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων πελατών. Για παράδειγμα δεν αναφέρουν στον καταναλωτή την "ποινή" που θα κληθεί να πληρώσει σε περίπτωση διακοπής του συμβολαίου του πριν από τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ή ότι η προσφερόμενη χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας (kWh) ισχύει για ορισμένους μήνες, ή ότι στον λογαριασμό υπάρχει χρέωση με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής», για την ύπαρξη και τον τρόπο λειτουργίας της οποίας δεν ενημερώθηκε πριν τη σύναψη της σύμβασης.

* Αδιαφάνεια των χρεώσεων και του τρόπου υπολογισμού τους, όπως αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος και στα συμβόλαια που υπογράφουν οι καταναλωτές. Οι συμβάσεις των περισσότερων παρόχων είναι πολυσέλιδες, με δυσνόητους όρους και με ψιλά γράμματα. Οι δε λογαριασμοί των περισσότερων εναλλακτικών παρόχων δεν αναφέρουν τον τρόπο υπολογισμού των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Θα μπορούσαν π.χ. να αναφέρουν ότι οι ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) υπολογίζονται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των κιλοβατώρων με την τιμή μονάδας (1.200 kWh X 0,00699 = 8,4 ευρώ).

* Δεν υπάρχει στους λογαριασμούς όλων των προμηθευτών πίνακας με το ενεργειακό μίγμα, παραβιάζοντας έτσι την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

* Πολλοί προμηθευτές δεν διαθέτουν υποδείγματα λογαριασμών για το κάθε πακέτο προσφοράς στην ιστοσελίδα τους, έτσι ώστε ο καταναλωτής να ενημερώνεται ορθά και να μπορεί να συγκρίνει και να επιλέγει τον προμηθευτή σύμφωνα με τις ανάγκες του.

* Ορισμένοι προμηθευτές προβαίνουν σε επιμερισμό των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων κατά μήνα, γεγονός που καθιστά τον λογαριασμό αδιαφανή και προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή, δεδομένου ότι οι χρεώσεις αυτές εξαρτώνται από την κατανάλωση, όπως μετράται κάθε τέσσερις μήνες και ως εκ τούτου καθίσταται δυσχερής η σύγκριση μεταξύ εναλλακτικών προμηθευτών. Η υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής ως προς τη μεθοδολογία του υπολογισμού των χρεώσεων από όλους τους προμηθευτές συνιστά αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας προς την κατεύθυνση προστασίας του καταναλωτή.

ΑΔΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι υπέρογκες, κατά τα τελευταία χρόνια, αυξήσεις των λεγόμενων "Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων", ιδίως των ΥΚΩ, που αφορούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και στο κοινωνικό τιμολόγιο, ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων, που αφορά στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και χρεώσεων υπέρ τρίτων (ΕΡΤ και Δήμων). Οι χρεώσεις αυτές συχνά διπλασιάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και επιβαρύνουν τον καταναλωτή με τρόπο μη δίκαιο, νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι χρεώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα της ενέργειας, διαστρεβλώνουν τη φύση και τη λειτουργία της ενέργειας ως κοινωνικό και οικονομικό αγαθό και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους καταναλωτές με επιπλέον υποχρεώσεις και έξοδα. Εκτός αυτών, στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενεργειακού εφοδιασμού, η ΕΕ έχει καθορίσει ένα σύνολο δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ ως καταναλωτές ενέργειας, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τη φύση και το σκοπό των ως άνω χρεώσεων.

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

 Για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε αποστείλει ήδη από τα τέλη Μαΐου επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στη Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, χωρίς να έχει λάβει μέχρι τώρα καμία απάντηση. Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΠΟΙΖΩ επανέρχεται στο θέμα προτρέποντας τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν υποχρεώνοντας τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος να αναπροσαρμόσουν τους λογαριασμούς, ώστε να είναι αναλυτικοί, σαφείς, κατανοητοί, πλήρεις και να εμπεριέχουν όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόησή τους και τα συναρμόδια Υπουργεία να αποκαταστήσουν άδικες και υπερβολικά υψηλές χρεώσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Τι προσέχουμε αν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε πάροχο

Με δεδομένες λοιπόν τέτοιου είδους καταγγελίες η επιλογή της κατάλληλης εταιρίας απαιτεί πρωτίστως μελέτη και "ψάξιμο". Γιατί ναι μεν είναι γνωστό πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά στην ποιότητα ρεύματος που προσφέρεται από τις εταιρίες, καθώς τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και το δίκτυο μεταφοράς που χρησιμοποιούν είναι ακριβώς ίδιο με εκείνο της ΔΕΗ, όλο το παιχνίδι "παίζεται" στην τιμή.

 Όπως επισημαίνουν αυτοί που γνωρίζουν την αγορά, ένας καταναλωτής, που θέλει να βρει την καλύτερη λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής:

* Για να επιλέξεις την εταιρία που θα σου προσφέρει τη συμφέρουσα οικονομικά επιλογή που επιθυμείς, πρέπει φυσικά να κοιτάξεις τη χρέωση της κιλοβατώρας. Όμως, πρέπει να προσέξεις και αν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που υπερβείς έναν αριθμό κιλοβατώρων ή αν η χρέωση θα παραμείνει η ίδια ανεξάρτητα από την κατανάλωσή σου.

Επίσης, εάν είσαι κάτοχος νυχτερινού τιμολογίου έλεγξε τη χρέωση που ισχύει για τη νυχτερινή κατανάλωση, καθώς διαφέρει ανά εταιρία. Φυσικά, θα ήταν χρήσιμο να πάρεις προσφορά από περισσότερες από μία εταιρίες και να συγκρίνεις, αφού η έρευνα αγοράς σε βοηθά να μειώσεις και άλλο τα κόστη σου. Επειδή όμως δραστηριοποιούνται ήδη πολλές εταιρίες στην ελληνική αγορά, το να κάνεις μόνος σου τη σύγκριση μπορεί να είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο.

Για να κερδίσεις χρόνο και κόστος εκμεταλλεύσου το ίντερνετ προς όφελός σου και μπες σε ένα site σύγκρισης τιμών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι θα μπορείς να συγκρίνεις γρήγορα και δωρεάν τις τιμές και τις παροχές των εταιριών εντελώς δωρεάν και να αλλάξεις εταιρία online με πολύ απλές διαδικασίες!

* Μάθε την οριακή τιμή συστήματος. Επειδή η τιμή αυτή δεν είναι σταθερή και αλλάζει σχεδόν καθημερινά, η κάθε εταιρία θέτει το δικό της όριο διακύμανσης που επηρεάζει την τιμή της κιλοβατώρας. Εάν όμως βρίσκεται πάνω από το όριο τότε ενδέχεται κάποιες εταιρίες να χρεώνουν επιπλέον την κιλοβατώρα, ειδικά σε περιόδους μεγάλης ζήτησης. Καλό θα ήταν να προτιμήσεις έναν πάροχο με μεγάλο εύρος των τιμών αυτών, προκειμένου να μην χρεωθείς σε περίπτωση απότομης μεταβολής των διακυμάνσεων.

* Ψάξου στην εγγύηση: Η συνηθισμένη πρακτική είναι να ορίζεται ως ποσό εγγύησης το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μήνες ρεύματος. Όμως πολλές εταιρίες δίνουν έως και 70% έκπτωση στο ποσό αυτό, ενώ σε άλλες, με την προϋπόθεση ενεργοποίησης πάγιας εντολής για την εξόφληση των λογαριασμών, σου μηδενίζουν την εγγύηση.

* Πρόσεξε το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα δεσμεύεσαι με την εταιρία γιατί σε περίπτωση αποχώρησης νωρίτερα είναι πολύ πιθανό να σου ζητήσουν όλες τις εκπτώσεις που σου έδωσαν για να συνάψεις αρχικά το συμβόλαιο.

* Έλεγξε τα πάγια και τις πρόσθετες χρεώσεις που αναγράφονται στο συμβόλαιο. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που σε αντίθεση με τη ΔΕΗ δεν χρεώνουν πάγια για την παροχή σου.

* Θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και σχετικά με τις εκπτώσεις που προσφέρει η κάθε εταιρία, όπως για παράδειγμα την έκπτωση σε χρεώσεις, σε πάγια, την απαλλαγή από την εγγύηση κλπ. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί αρχικά η τιμή του συμβολαίου να παρουσιάζεται μειωμένη, όμως μετά ενδέχεται να αλλάξει τελείως με την προσθήκη των επιπλέον χρεώσεων.

 

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass