ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΑΧΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

Αναστάτωση με την αυτόνομη θέρμανση πολυκατοικιών

* Τι αλλαγές φέρνει η νέα ρύθμιση και τι προτείνουν οι διαφωνούντες - Ενστάσεις και από την περιβαλλοντική οργάνωση "Greenpeace"

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2017 22:30

Με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν λόγο για "βόμβα" στα θεμέλια της κάθε πολυκατοικίας και με τη γνωστή οργάνωση "Greenpeace"  που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα,

να ταυτίζεται με τις θέσεις τους, έχει ενδιαφέρον για το πώς τελικά θα περάσει από τη Βουλή η διάταξη που έχει ενσωματωθεί στο ν/σ για τον "έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος" και  δίνει τη δυνατότητα αποσύνδεσης των ιδιοκτητών χωρίς ή παρά την αντίθετη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Ειδικότερα να θυμίσουμε πως με το άρθρο 127 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, επιδιώκεται να ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις της αυτονόμησης της θέρμανσης των ιδιοκτησιών, αρκεί τα συστήματα που επιλέγονται να είναι αποδοτικότερα από τα υπάρχοντα και να βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης είναι ορισμένες από τις επιλογές των νοικοκυριών, με το φυσικό αέριο να δείχνει πως θα κερδίσει την μερίδα του λέοντος. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρακολουθεί πολύ στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη του θέματος.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ

 Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη διάταξη οι ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα μόνο ως προς τις δαπάνες για την προληπτική συντήρησή του ή σε έκτακτα έξοδα και όχι στις δαπάνες για την κατανάλωση καυσίμου. Η αλλαγή αυτή αφορά και σε όσους ιδιοκτήτες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτόνομη θέρμανση, ωστόσο δεν θα πληρώνουν τις συγκεκριμένες δαπάνες από τούδε και στο εξής.

 Πιο συγκεκριμένα, κάθε ιδιοκτήτης ανεξαρτήτως ποσοστού συνιδιοκτησίας μπορεί να ζητήσει εγγράφως από τον διαχειριστή τη σύγκληση συνέλευσης με θέμα τη λήψη απόφασης για την αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Σε πολυκατοικίες όπου δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής δεν συγκαλέσει συνέλευση εντός 30 ημερών, ο ιδιοκτήτης τη συγκαλεί αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου, καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ημερομηνία. Αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από τότε που ανάρτησε την πρόσκληση.

Αν η συνέλευση των συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησης της συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης που τη ζήτησε δικαιούται με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και με τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των συνιδιοκτητών του να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα, μονώνοντας τους σωλήνες που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων.  Εν ολίγοις και επί της ουσίας όποιος θέλει να αυτονομηθεί μπορεί πλέον να το κάνει.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιμένουν να θεωρούν πως "η δυνατότητα ελεύθερης αυτονόμησης οποιουδήποτε συνιδιοκτήτη από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών της χώρας θα πυροδοτήσει εκρήξεις στα θεμέλια της κοινωνικής συμβίωσης στις πολυκατοικίες.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά στην "Ε" προσφάτως ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς και επανέλαβε και προχθές σε σεμινάριο του ΤΕΕ, "η συγκεκριμένη διάταξη του σ/ν του ΥΠΕΝ, που επιτρέπει την αυτόβουλη και ελεύθερη αυτονόμηση οποιουδήποτε οικονομικά ισχυρού συνιδιοκτήτη από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών της χώρας ακόμη και όταν αυτό λειτουργεί κανονικά, ακόμη και με φυσικό αέριο, θα αποτελέσει πραγματικό "δυναμίτη" στα θεμέλια της κοινωνικής συμβίωσης στις πολυκατοικίες, αφού ο καθένας αγνοώντας και παραβιάζοντας κάθε αντίθετη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των υπολοίπων συνιδιοκτητών, τους οποίους καταδικάζει να «ψοφήσουν στο κρύο», όπως χαρακτηριστικά είπε, καταστρέφοντας ανεξέλεγκτα την αισθητική της πολυκατοικίας και δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ασφάλειας στους λοιπούς ενοίκους της. Η διάταξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί, ή να αναμορφωθεί σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι για μιά τεράστια κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο, και χωρίς τρόπο επανόρθωσης".

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Ποια είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ ; Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  και με πλειοψηφία του 50% + 1 των ψήφων των θερμαινόμενων και μόνον ιδιοκτησιών  σε όλα τα κτίρια περιοχών με δίκτυο φυσικού αερίου η Γ.Σ. υποχρεούται να συνεδριάσει άμεσα με θέμα την άμεση σύνδεση της εγκατάστασης θέρμανσης του κτιρίου με το δίκτυο φυσικού αερίου. Στην περίπτωση που η γενική συνέλευση αν και αποφάσισε  ρητά και άμεσα να προχωρήσει στη σύνδεση της εγκατάστασης θέρμανσης του κτιρίου με το δίκτυο φυσικού αερίου, δεν το ολοκλήρωσε τότε έχει δικαίωμα να αυτονομηθεί. Επίσης κάθε συνιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να συνδέσει αυτόνομα την ιδιοκτησία του με το φυσικό αέριο μόνο για τα κτίρια όπου έχει διακοπεί μονίμως η λειτουργία της υπάρχουσας κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο. 

  Επίσης για να μην καταστεί απαγορευτική η τυχόν συνέχιση λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης για τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, πρέπει οπωσδήποτε, για λόγους που μόνον όσοι πάσχουν από κοινωνική αφασία αδυνατούν να αντιληφθούν, να υπάρξει η διατήρηση μικρής συμμετοχής των αυτονομουμένων η οποία επιβάλλεται όχι μόνον για λόγους ουσιαστικούς, αφού αυτοί θα επωφελούνται από την θέρμανση των εφαπτομένων ιδιοκτησιών τους, αλλά και για σημαντικούς λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους συγκατοίκους τους.  Άλλωστε, αφού ο λόγος που οδηγεί στην αυτονόμηση όσους συνιδιοκτήτες έχουν την σχετική οικονομική ευχέρεια, είναι η διακοπή ή η ελαχιστοποίηση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης του όλου κτιρίου, τότε στην ουσία θα έχουν μηδενική ή ασήμαντη οικονομική υποχρέωση προς τη διαχείριση της συνιδιοκτησίας! 

Αντίθετη με τη ρύθμιση και η "GREENPEACE"

Κατά της συγκεκριμένης διάταξης έχει ταχθεί και η οργάνωση "Greenpeace" σχολιάζοντας πως ν και η πρόθεση είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και η επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού ευελιξίας στους ιδιοκτήτες κατοικιών, πιθανότατα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν.

" Η έξαρση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα, καθιστά ιδιαίτερα προβληματικό το συγκεκριμένο άρθρο  που δίνει το δικαίωμα αποσύνδεσης από κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ακόμα και αν αυτό λειτουργεί κανονικά και παρά την αντίθετη απόφαση της συνέλευσης συνιδιοκτητών. Η διάταξη αυτή επί της ουσίας στηρίζει τα πιο οικονομικά εύρωστα νοικοκυριά εις βάρος των πιο αδύναμων. Για το λόγο αυτό προτείνει την τροποποίηση του άρθρου ώστε να δίνει τη δυνατότητα αποσύνδεσης των ιδιοκτητών χωρίς ή παρά την αντίθετη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αποκλειστικά στις εξής περιπτώσεις:

- Στα κτίρια, όπου η κεντρική θέρμανση έχει διακοπεί και η γενική συνέλευση δεν αποφασίζει και δεν υλοποιεί άμεσα την ενεργοποίησή της και μόνο με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (λέβητες και σόμπες βιομάζας, ενεργειακά τζάκια, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση-ψύξη και ζεστό νερό χρήσης).

- Στα κτίρια, όπου δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση και μόνο με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (λέβητες και σόμπες βιομάζας, ενεργειακά τζάκια, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση-ψύξη και ζεστό νερό χρήσης).

Συνιστάται επίσης, τονίζει, να υπάρχει ένα τέλος η μια μικρή οικονομική συμμετοχή των αυτονομούμενων ιδιοκτησιών στη συνέχιση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass