ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ

Στην τελική ευθεία το νέο "Εξοικονομώ"

* Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία που θα ισχύσει - Εντός εννέα μηνών η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2017 22:10

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», για την ενίσχυση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες.

Το πρόγραμμα μετά από μήνες καθυστερήσεων και αναβολών αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Νοεμβρίου καθώς μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας με τις 5 εμπορικές και τις 5 συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα έχει διαμορφωθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και να «στηθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους .
Όπως είναι ήδη γνωστό, το «Εξοικονομώ» θα έχει αρκετές διαφοροποιήσεις από το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης με σημαντικότερες, τη μεγαλύτερη ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, την επιλογή ή όχι του τραπεζικού δανεισμού αλλά και την πριμοδότηση της επιδότησης κατά 5% για κάθε παιδί .
 Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας μπορεί να ανέλθει στις 25.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης είναι δυνατό να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού τότε το μέγιστο ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στις 17.500 ευρώ. Το επιπλέον ποσό, έως τις 25.000 ευρώ, καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
Το πρώτο βήμα για την όλη διαδικασία θα είναι η ενεργειακή επιθεώρηση από ενεργειακό επιθεωρητή, για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και η επιλογή των παρεμβάσεων που θα επιφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση. Στη συνέχεια θα υποβάλλεται η αίτηση η οποία αν γίνει δεκτή , τότε θα δεσμεύεται  το αντίστοιχο ποσό επιχορήγησης.  
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας είναι το να είναι κύρια κατοικία και νόμιμη, αλλά και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή μικρότερη, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που θα συντάξει ο ενεργειακός επιθεωρητής. Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα, αρκεί οι δικαιούχοι να έχουν καταχωρίσει πρώτα την κατοικία στο Ε9.
Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα που δεν κατοικούνταν τη χρονιά που αντιστοιχεί στη φορολογική δήλωση που κατατέθηκε μαζί με την αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία σε μία από τις 2 προηγούμενες χρονιές. Δυνατότητα ένταξης στο «Εξοικονομώ» θα έχει και μία πολυκατοικία συνολικά. Προϋπόθεση είναι η πολυκατοικία να χρησιμοποιείται κυρίως ως κατοικία και να προβλέπονται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης κατοικίας που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα, ή ο εκπρόσωπος σε περίπτωση πολυκατοικίας, θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τις παρεμβάσεις και να επισυνάψει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο πληροφοριακό σύστημα μέσα σε χρονικό διάστημα 9 μηνών (μαζί με τη δήλωση πιστοποίησης για ολοκλήρωση του έργου) από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα.
ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Οι επιχορηγήσεις των ωφελουμένων με βάση την εισοδηματική κατηγορία και τον αριθμό των παιδιών που έχουν κλιμακώνονται ως εξής:
- Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
- Ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 50% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
- Ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 40% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
- Ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 35% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
- Ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
Οι δαπάνες που θα επιδοτούνται (το ύψος των οποίων θα καθοριστεί μα τον οδηγό του προγράμματος) είναι μεταξύ άλλων η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων, η εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου, η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας κα.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass