ΑΝΟΙΞΕ ΣΤΟ TAXIS Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ POS

Λογαριασμοί "νάρκες" στη ρευστότητα των επαγγελματιών

* Ανησυχούν οι επιχειρηματίες της Λάρισας - "Αν δεν ενεργοποιηθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός τα λουκέτα θα αυξηθούν"

Δημοσίευση: 14 Νοε 2017 22:11

Ενώ μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για ενίσχυση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον των επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ενεργοποίηση του ακατάσχετου λογαριασμού, να μένουν στα λόγια, οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νομού Λάρισας υποχρεούνται από σήμερα να δηλώσουν στην εφορία τον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα δέχονται πληρωμές σε ηλεκτρονικό χρήμα (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking) καθώς και συναλλαγές με μετρητά.


Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet άνοιξε και στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr ο υπόχρεος πρέπει να δηλώσει τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε μορφή IBAN, όπου θα δέχεται τις εισπράξεις, από συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά στη δραστηριότητά του. Για τη δήλωση του λογαριασμού δεν ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία και η εφαρμογή είναι διαθέσιμη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
 Η καθιέρωση του λογαριασμού αυτού είναι ένα από τα... προαπαιτούμενα προκειμένου να λειτουργήσει πρακτικά και αποτελεσματικά το σύστημα της παροχής του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά βασικό μέλημα του υπ. Οικονομικών  είναι να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών. Και αυτό γιατί στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταγραφεί πρακτικές όπου επαγγελματίες και επιχειρήσεις μοιράζουν τις εισπράξεις σε πολλαπλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και συγγενικών προσώπων, που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση προκειμένου να μην εκδίδονται τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία για τις συναλλαγές αυτές.
ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώσουν το λογαριασμό και όπως επισημαίνει στην "Ε" ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληγιάννης "ο ακατάσχετος λογαριασμός θα έδινε βαθιά ανάσα αλλά και την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να λειτουργήσουν χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης. Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι το εξής. Παρά το γεγονός πως στο νόμο 4446/2016 για το «πλαστικό Χρήμα» που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο υπάρχει διάταξη αναφορικά με τη θέσπιση του «Ειδικού Επιχειρηματικού τραπεζικού Λογαριασμού», εντούτοις η ουσιαστική λειτουργία του, μέσω της  έκδοσης των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων, δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Ο κλάδος μας από καιρού έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του «ειδικού επιχειρηματικού» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» των εξόδων (λειτουργικών) της επιχείρησης, με πρόβλεψη ειδικού προστατευτικού καθεστώτος έναντι των κατασχέσεων. Η κατάσχεση για οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στην αδυναμία λειτουργίας της. ΄Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να παρέχεται στην κάθε επιχείρηση η δυνατότητα γνωστοποίησης ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές). Ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα συνδέεται με τις εισπράξεις της επιχείρησης από πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μέσω της χρήσης τερματικών μηχανημάτων αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών (POS), ενώ το ύψος του προστατευτικού ορίου θα καθορίζεται βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Αντ΄ αυτού όμως έχοντας εγκαταστήσει τα POS, πρέπει τώρα να δηλώσουμε λογαριασμούς, βάζοντας οι ίδιοι τη "θηλιά" στο λαιμό μας και τα λουκέτα θα αυξηθούν"…  
ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ
Να σημειωθεί πως οι επαγγελματικοί λογαριασμοί δηλώνονται σε μορφή IBAN και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίησή του. Δήλωση ίδιου Επαγγελματικού Λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.  Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους, σε περίπτωση που οι συναλλαγές μέσω POS διενεργούνται σε πλέον του ενός επαγγελματικούς λογαριασμούς.  
Στην εφαρμογή υπάρχουν οι οδηγίες χρήσης για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών, με στην επισήμανση ότι κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας.
Στην αρχική σελίδα ο Χρήστης έχει τις ακόλουθες επιλογές: Διαχείριση Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού Ε.Τ.Λ.,  Ιστορικό Μεταβολών και επιλογή ρόλου (εμφανίζεται μόνο εάν ο Χρήστης διαθέτει και άλλους ρόλους στο TAXISnet, π.χ. λογιστής).
Ο Χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν ή περισσότερους Ε.Τ.Λ., εφόσον έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις Ομάδες Δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου εισοδήματος.  Εάν δεν υπάρχει δραστηριότητα η οποία να εμπίπτει σε κάποια από τις ανωτέρω Ομάδες, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή Ε.Τ.Λ. Η δυνατότητα εισαγωγής Ε.Τ.Λ. για αυτές τις περιπτώσεις θα ενεργοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η προσθήκη γίνεται μέσω του πλήκτρου Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού.
 Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass