ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Οκτώ Κυριακές και δεκαήμερες οι "μίνι" εκπτώσεις

* Την πρότασή της κατέθεσε η διοίκηση του ΕΣΛ στον αντιπεριφερειάρχη - Τροποποιείται το θερινό ωράριο

Δημοσίευση: 16 Νοε 2017 22:00
Από την επίσκεψη της διοίκησης του ΕΣΛ στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Δημ. Παπαδημόπουλο Από την επίσκεψη της διοίκησης του ΕΣΛ στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Δημ. Παπαδημόπουλο

Τις οκτώ εκ του νόμου θεσμοθετημένες Κυριακές του έτους και με το καθεστώς λειτουργίας των ενδιαμέσων εκπτώσεων που εφαρμόστηκε φέτος, αναμένεται να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα της Λάρισας και το 2018.


Με τη λήξη της περιόδου των "μίνι"  φθινοπωρινών εκπτώσεων και ενόψει της απόφασης που καλείται να λάβει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων, ο πρόεδρος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και η γ. γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Λάρισας  Ελένη Λιάγκουρα συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με τον Δημ. Παπαδημόπουλο προκειμένου να υποβάλουν  την πρόταση του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Αν και η άποψη του εμπορικού κόσμου είναι πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πάγια θέση παραμένει πως πρέπει να καταργηθούν ωστόσο η πρότασή τους δεν είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν φέτος…
Πρωτίστως να θυμίσουμε πως ο νόμος για τις περιόδους των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έχει αλλάξει και πέραν της επιμήκυνσης της διάρκειά τους από 20 σε 30 ημερολογιακές ημέρες, προβλέπει ότι «μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας. Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη πρέπει να  δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Η θέση του ΕΣΛ και η οποία προφανώς θα υιοθετηθεί από τον κ. Παπαδημόπουλο, προβλέπει και για το 2018, η διάρκεια των δύο ενδιάμεσων εκπτώσεων, εαρινών (του Μαΐου) και Φθινοπωρινών (του Νοεμβρίου) να μείνει 10ήμερη και τις 10 ημέρες που περισσεύουν να τις προσθέσουν από πέντε, στις δύο τακτικές. Συνεπώς και του χρόνου τόσο οι χειμερινές που ξεκινούν τον Ιανουάριο και οι θερινές που ξεκινούν τον Ιούλιο θα διαρκέσουν ένα 5νθήμερο επιπλέον.
Ειδικότερα σύμφωνα με κατά πλειοψηφία απόφαση που έχει ληφθεί, ο ΕΣΛ προτείνει τις εξής χρονικές περιόδους των ενδιάμεσων εκπτώσεων για το 2018: 1 – 5 Μαρτίου (με τη λήξη των χειμερινών εκπτώσεων), 1 – 10 Μαΐου, 1 – 5 Σεπτεμβρίου(με τη λήξη των θερινών εκπτώσεων) και 1 – 10 Νοεμβρίου.
 Σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές η πρόταση του ΕΣΛ είναι να μείνουν στα ισχύοντα. Πράγμα που σημαίνει ότι και το 2018, οι οκτώ Κυριακές που τα εμπορικά θα είναι ανοικτά θα είναι τη πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, την Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά, την πρώτη Κυριακή των χειμερινών και των θερινών εκπτώσεων, την Κυριακή των Βαΐων και την πρώτη Κυριακή των εαρινών και φθινοπωρινών εκπτώσεων.
  Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αυτές είναι προαιρετική ενώ οι διατάξεις του νόμου ορίζουν πως «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των γνωστών 8 πάγιων Κυριακών που ανοίγουν τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα".
Πάντως για το θέμα των Κυριακών, που για τον εμπορικό κόσμο αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και τριβών, να θυμίσουμε πως ο σύλλογος αναμένει τις επόμενες ημέρες τις απαντήσεις των μελών του, μέσω του ειδικού ερωτηματολογίου, που έχει διανείμει. Η διοίκηση του ΕΣΛ θέλει να έχει την άποψη των μελών για το ποιες από τις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές, από πλευράς τζίρου είναι ικανοποιητικές ώστε να καταστεί περισσότερη ευέλικτη και να κινείται με βάση το συμφέρον τους.  
 ΓΙΑ ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ  
Στο μεταξύ να επισημάνουμε πως η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου Λάρισας έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των μελών του και με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, προτίθεται να διαφοροποιήσει μερικώς το ωράριο που ισχύει τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα μόνο για τα απογεύματα της Δευτέρας-Τετάρτης και Παρασκευής το ωράριο λειτουργίας θα είναι 6 μμ έως 9.30 μμ αντί τι 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ. που εφαρμόζεται έως τώρα.   
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass