ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Μ. ΞΑΦΑ, ΠΡ. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

Διαλλακτικότητα θεσμών για να κλείσει η 3η αξιολόγηση

* Παρουσιάστηκε χθες στη Λάρισα το βιβλίο της «Δημόσιο χρέος»

Δημοσίευση: 16 Νοε 2017 22:09

«Χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση των δαπανών και εσόδων στο δημόσιο. Να μειωθεί το προσωπικό στο δημόσιο και να αυξηθούν οι δαπάνες για προμήθειες. Δεν μπορεί να μην κυκλοφορούν τα μισά λεωφορεία στην Αθήνα και τα μισά περιπολικά της αστυνομίας να μην είναι στους δρόμους, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για αντικατάσταση ανταλλακτικών…», δήλωσε στην «Ε» το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Μιράντα Ξαφά, η οποία βρέθηκε χθες στη Λάρισα.

Ερωτηθείσα επίσης για την εκτίμησή της όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση απαντά: «Έχουν βαρεθεί να μας ακούνε και θα προτιμήσουν να βάλουν νερό στο κρασί τους, για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να μην υπάρξει σύγκρουση. Η Ευρώπη έχει κι άλλα προβλήματα να ασχοληθεί εκτός από αυτό της Ελλάδας...».

Η κ. Ξαφά κλήθηκε στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου της «Δημόσιο χρέος», που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο του καφέ «Κλίμαξ», με ομιλητές τον κ. Γιώργο Καραβάνα, μοριακό βιολόγο – γενετιστή, μέλος της Δ.Ε. της «Δράσης» και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Γιώργο Μπήτρο, ομότιμο καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Καραβάνας κατά την ομιλία του υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Αν στην Ελλάδα δεν συμφωνήσουμε τουλάχιστον για το ποια είναι η αιτία της κρίσης και ποια είναι τα κρίσιμα μεγέθη της, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από τη μιζέρια. Το βιβλίο της κ. Ξαφά πραγματεύεται ακριβώς αυτό.

Καταρχάς να πω ότι ο τίτλος το αδικεί. Όταν τον πρωτοάκουσα, μου φάνηκε κάπως βαρετός. Το αγόρασα όμως από εμπιστοσύνη στη συγγραφέα του. Το βιβλίο δεν περιορίζεται στη μελέτη του δημόσιου χρέους. Με αφορμή την εξέλιξη του χρέους, κάνει μια ιστορική αναδρομή που αφορά στις σημαντικότερες πτυχές της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Η ανάγνωσή του ακόμα κι από μη ειδικούς, αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύκολη και κατανοητή. Εξιστορώντας την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μας μεγεθών, σε συνάρτηση με τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων που παρέλασαν, το βιβλίο κάνει εύκολα κατανοητό το τι έφταιξε και τι ενδεχομένως πρέπει να αλλάξει. Διαβάζοντάς το, γίνεται ξεκάθαρο αν τα ποντίκια είναι αυτά που έφταιξαν κυρίως ή αν υπήρχαν άλλες σπουδαιότερες αιτίες.

Το συμπέρασμα βεβαίως δεν πρόκειται να σας το πω. Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι πως, διαβάζοντας το βιβλίο της κ. Ξαφά, θα αποκτήσετε μια πολύ ξεκάθαρη- και κυρίως πολύ πιο τεκμηριωμένη - άποψη, για το τι πήγε στραβά με την οικονομία μας, τις τελευταίες δεκαετίες. Πεποίθησή μου είναι πως αν μπορούσαμε να πείσουμε με κάποιο μαγικό τρόπο κάθε Έλληνα να διαβάσει αυτό το βιβλίο, η έξοδος από την κρίση αλλά και η συμφιλίωση ων Ελλήνων απέναντι στο κοινό μας στόχο θα ήταν πολύ πιο εφικτή».

Σε ερωτήματα για τα αίτια και τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση, απάντησε σε ομιλία του ακολούθως ο κ. Γιώργος Μπήτρος, ομότιμος καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως οι τρεις μεγάλες παρανοήσεις είναι οι εξής: «1. Το μνημόνιο έφερε την κρίση, 2. Η ελάφρυνση του χρέους θα βάλει τέλος στη λιτότητα και 3. Η επιβολή λιτότητας σε χώρες που είναι σε κρίση είναι λανθασμένη».

Για το βιβλίο της μίλησε αναλυτικότερα και η συγγραφέας ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Την εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Πολύζος, οργάνωσαν ο κ. Γιώργος Καραβάνας και το βιβλιοπωλείο «Καλτσάς» και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Δοντάς, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα» κ. Αθ. Βακάλης, η δικηγόρος κ. Χριστίνα Παναγή Αγοραστού, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Ελευθερία» κ. Γιώργιος Μιχαλόπουλος,κ.ά.

Με τη λήξη της εκδήλωσης οι οργανωτές παρέθεσαν γεύμα στην κ. Ξαφά στον «Επίκουρο».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΡΑΝΤΑ ΞΑΦΑ

Η Δρ. Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-93 εργάστηκε ως διευθύντρια του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, και εν συνεχεία εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-09, και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα τη Γενεύη, είναι τώρα διευθύνoυσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, και στο Princeton, και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass