ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 1 € ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

«Καίει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

* Θολό το τοπίο για τα νέα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος * Σε ισχύ το καθεστώς της αυτόνομης θέρμανσης

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:20
Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει πέρυσι τα κριτήρια χορήγησης  του επιδόματος το ΥΠΟΙΚ και προφανώς δεν θα πρωτοτυπήσει φέτος… Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει πέρυσι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος το ΥΠΟΙΚ και προφανώς δεν θα πρωτοτυπήσει φέτος…

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Λάρισα να φλερτάρει στην πλειοψηφία των πρατηρίων με το 1 ευρώ αν και σε κάποια το έχει ξεπεράσει, η σιγή και το θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από την επικείμενη αναπροσαρμογή του επιδόματος θέρμανσης, προκαλεί ανησυχία σε χιλιάδες νοικοκυριά όχι μόνο των ορεινών και ημιορεινών περιοχών αλλά και των οικονομικά αδύναμων οικογενειών των αστικών περιοχών της.  


 Με τους βενζινοπώλες του νομού να καταγράφουν, λόγω των καιρικών συνθηκών, αυξημένη και μαζική ζήτηση για πετρέλαιο τις τελευταίες ημέρες, με την επισήμανση ότι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερη πλέον καθώς η τιμή του «σκαρφάλωσε» από τα 92 λεπτά το λίτρο τον περασμένο μήνα στα 98 λεπτά σήμερα ( αύξηση 6,5%), η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης να μην ξεκαθαρίζει την πολιτική της σχετικά με το επίδομα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Νοεμβρίου και για πολλούς η χορήγησή του αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, δημιουργεί απορίες…  
Σημειώνεται ότι το κονδύλι για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μικρότερο αλλά κανείς προς το παρόν δεν γνωρίζει αν θα μειωθεί το ποσό τους επιδόματος ή ο αριθμός των δικαιούχων. Πάντως πέρυσι το Υπ. Οικονομικών είχε ανακοινώσει τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος στα μέσα Δεκεμβρίου και προφανώς και φέτος δεν θα ξεφύγει από την πεπατημένη…
ΤΟ 2018 ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Πάντως το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει, αν και με βηματισμό χελώνας, τον επανασχεδιασμό του επιδόματος, εξετάζοντας τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.
Το επίδομα, σε κάθε περίπτωση θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η/1/2018 και η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018 για τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχουν αγοραστεί από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν (Απρίλιος του 2018) και η δεύτερη δόση τον Ιούνιο.
Θυμίζουμε πως το ποσό επιδότησης που εισέπραξαν πέρυσι οι δικαιούχοι του ν. Λάρισας κυμαινόταν από 300 έως 375 ευρώ (με 1.200 λίτρα μέγιστη ποσότητα για τον άγαμο και 1.500 λίτρα για τον παντρεμένο). Για κάθε λίτρο πετρελαίου που έβαζαν χορηγείτο ποσό επιδόματος 0,25 ευρώ. Οι δικαιούχοι καθορίζονται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που αναμένεται όπως προαναφέραμε να αλλάξουν. Ωστόσο το κριτήριο ότι το επίδομα θα χορηγείται για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, δεν πρόκειται να αλλάξει.
Επισημαίνουμε επίσης ότι για να πάρει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην ειδική εφαρμογή του taxis. Συνεπώς δεν αρκεί να ανακοινωθούν τα κριτήρια αλλά να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή αφού πρώτα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Κατά τα άλλα, το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Δημόσιο. Επίσης είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ
Παρενθετικά και ενημερωτικά να σημειώσουμε πως η μέση τιμή πώλησης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα πρατήρια της Λάρισας κυμαίνεται στα 0,976 ευρώ, με τη φθηνότερη τιμή στα 0,939 ευρώ και την ακριβότερη στο 1,048 ευρώ το λίτρο.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Στο μεταξύ σε ισχύ βρίσκεται, πλέον, το νέο καθεστώς αυτονόμησης της θέρμανσης διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες δρομολογώντας νέα δεδομένα για τα νοικοκυριά. Αν και στη Λάρισα, οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν θέρμανση από φυσικό αέριο, ωστόσο η νέα ρύθμιση λύνει τα χέρια σε όσους ιδιοκτήτες προσβλέπουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των διαμερισμάτων τους.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή επιτρέπεται σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, χωρίς ουσιαστικά την έγκριση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η λύση που θα επιλέξουν βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της ιδιοκτησίας.
Επίσης, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα έξοδα συντήρησης, της κεντρικής θέρμανσης, αλλά και στις έκτακτες δαπάνες (π.χ. βλάβες) εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών.
Για την ακρίβεια, η διαδικασία της αυτονόμησης προβλέπει πως ο ιδιοκτήτης θα συγκαλέσει γενική συνέλευση της πολυκατοικίας για το θέμα. Η σύγκλησή της, πάντως, είναι τυπική, αφού είτε η συνέλευση αποφασίσει αρνητικά είτε δεν αποφασίσει μέσα σε 30 ημέρες, τότε μπορεί να προχωρήσει στην αυτονόμηση της θέρμανσής του. Ωστόσο, πριν προχωρήσει στις σχετικές εργασίες, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στους συνιδιοκτήτες ότι πρόκειται να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα, αλλά και να τους ενημερώσει για την όδευση των σωληνώσεων που θα εγκατασταθούν στους κοινόχρηστους χώρους.
Όπως είναι φυσικό, όλες οι δαπάνες επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη που θα αυτονομηθεί. Επίσης, είναι υποχρεωμένος να μονώνει τους σωλήνες του κεντρικού δικτύου που ενδεχομένως διέρχονται από το διαμέρισμά του, ώστε να μην επηρεαστεί η θέρμανση των υπόλοιπων διαμερισμάτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass